Jack DeJohnette

Kuvat:

11.11.2015 16:30


Jack DeJohnette: Made in Chicago

Made in Chicago

ECM 2392 CD

 

Jack DeJohnette sai tehtäväkseen koota Chicagon festivaaleille AACM:n tribuuttiyhtyeen, ja hän onnistui saamaan koko kvintetin liikkeen perustajajäseniä, lukuun ottamatta basisti Larry Grayta, joka on hieman nuorempaa kaartia. Muut ovat soittaneet yhdessä ensi kerran jo1962, ja levyltä kuulee kyllä, että he tietävät mitä tekevät.

Ensimmäinen ja viimeinen kappale ovat tavanomaista freeräikytystä, jonka DeJohnette  pitää erinomaisessa svengissä. ”Jack 5” on hidas, ambient-tyylinen hieno kappale, johon varsinkin Henry Threadgillin bassohuilu luo haikean tunnelman.

Myöskin seuraavissa sävellyksissä kuuluvat hyvin koulutettujen soittajien pre-sibeliaaniset eurooppalaiset vaikutteet, varsinkin Muhal Abramsin pianosooloissa. Toki Abrams intoutuu myös atonaalisempiin kuvioihin. Näistä tuli mieleen, josko hän olisi tutkinut esim. Prokofjeffia ja Skrjabinia, jotka laittoivat noita erikoisia klustereita ihan paperille asti 100 vuotta sitten. Erehtymisen mahdollisuutta ei kuulijalla kuitenkaan ole: tämä on jazzia, ja paikka paikoin ehkä juuri sitä ”third streamia”, jota New Yorkin älyköt 50-luvulla tavoittelivat turhaan jazzin ja klassillisen musiikin yhdistämisessä.

Konsertin ohjelmisto on siis todella hyvä läpileikkaus Chicagon modernista jazzista mestarien esittämänä. Tempot vaihtelevat ja samoin kvintetin sointi, kun puhaltajat vaihtavat ahkerasti instrumentteja. Basisti Gray osallistuu soinnutteluun välillä sellolla, jonka hän hallitsee hienosti. Taustan pitää tiukasti koossa kokoonkutsuja DeJohnette, jonka rumputyöskentely on taas kerran vahvaa, hyvin nyansoitua ja suunnattu koko ajan joukkueen hyväksi.

 

Henry Threadgill: alto saxophone, bass flute, Roscoe Mitchell: sopranino, soprano and alto saxophones, baroque flute, bass recorder, Muhal Richard Abrams: piano, Larry Gray: double bass, violoncello, Jack DeJohnette: drums

Recording engineer: Martin Walters
Assistant engineers: Jeremiah Nave and Daniel Santiago
Recorded live August 29, 2013 at the Pritzker Pavilion Millennium Park Chicago at the 35th Annual Chicago Jazz Festival
Sponsored by Chicago’s Department of Cultural Affairs & Special Events
Programming in part by the Jazz Institute of Chicago
Mixed at Avatar Studio, New York by Manfred Eicher, Jack DeJohnette, and James A. Farber (engineer)
Mastered at MSM Studios, München, by Christoph Stickel
Executive producer: Manfred Eicher

1. Chant (Mitchell) 16:56
2. Jack 5 (Abrams) 14:53
3. This (Mitchell) 12:13
4. Museum of Time (DeJohnette) 13:37
5. Leave Don’t Go Away (Threadgill) 10:19
6. Jack DeJohnette speaks to audeince 3:28
7. Ten Minutes ( De Johnette, Threadgill, Abrams, Mitchell , Gray) 6:09

 

Takaisin

Artikkeli luettu 595 kertaa