Jakob Bro

Kuvat:

09.05.2017 20:30


Jakob Bro: Streams

Streams

ECM 2499

Kelpo kitaristi Tanskan maalta, hiljattain 39 vuotta täyttänyt Jakob Bro tarjoilee tässä levylautaselle toisen omissa nimissään tehdyn ECM-platan kuunneltavaksi. Edellinen ja ensimmäinen, vuonna 2015 julkaistu Gefion, sai ilmestyttyään melkoisen yksimielistä suitsutusta osakseen kohtalaisen runsaasti.

Monenlaisissa kuvioissa Brota on vuosien varrella kuultu. Kuuluisimmasta päästä olevista soittokumppaneista mainittakoon vaikkapa Paul Motian, Tomasz Stanko ja Lee Konitz. Heidän kanssaan hänen soittonsa on oletettavasti ollut kohtalaisen rauhallista ja seesteistä. Mutta järeämpääkin revitystä Bron uralta toki löytyy eri yhteyksissä.

Tällä kerralla Bron mukana musisoivat basisti Thomas Morgan ja rumpalilegenda Joey Baron. Heistä ensin mainittu Morgan on nuoresta iästään (35) huolimatta ehtinyt soitella ahkerasti siellä sun täällä. Viime 15 vuoden aikana hänen diskografiaansa on kertynyt kolmisen kymmentä levytystä mm. Steve Colemanin, John Abercrombien ja jo mainitun Paul Motianin kanssa.

Omaa luokkaansa tässä seurassa on kuitenkin Joey Baron, aina tyylikkään persoonallisesti soittava rumpali. Parhaiten hänet muistetaan varmaankin yhteistyöstä kitaristi Bill Frisellin ja saksofonisti-säveltäjä John Zornin kanssa. Pelkästään tiheään tahtiin levyttäneen Zornin kanssa yhteisiä albumeita ehti ennen Zornin ennenaikaista poismenoa kertyä yli 50 kappaletta.

Mainio pelimanniporukka on siis koolla, mutta valitettavasti kokonaisuus ei tällä kertaa ole enemmän kuin osiensa summa. Pikemminkin päinvastoin: tämän kolmikon asettamat ennakko-odotukset eivät täyty.

Trio pelaa yhteen suurin piirtein yhtä heikosti kuin nykyisten kiekkoleijonien ketjut. Sitä ”suurta yhteistä säveltä” ei oikein ota syntyäkseen, ja tuloksena on jokseenkin haparointia pimeässä. Positiivista puolta musiikissa edustaa se, että biisit eivät rakennu selkeästi teema-soolot-teema -rakenteeseen. Kaikki kolme muusikkoa soittelevat mitä soittelevat ilman solisti/säestys-asetelmaa. (TV)

 

Jakob Bro: kitara, Thomas Morgan: basso, Joey Baron: rummut.

Äänitys: Gérard de Haro ja Nicolas Baillard, Studios La Buissonne, Pernes-les-Fontaines, marraskuu 2015. Kansi: Jan Jedlicka. Valokuvat: Emanuele Maniscalco. Tuottaja: Manfred Eicher.

1. Opal (4:40)
2. Hereoines (5:35)
3. PM Dream (9:37)
4. Full Moon Europa (10:19)
5. Shell Pink (8:17)
6. Heroines (soolo) (2:33)
7. Sisimiut (7:30)

 

Musiikki: Jakob Bro, paitsi Paul Motianille omistettu PM Dream: Bro / Morgan / Baron.

Takaisin

Artikkeli luettu 343 kertaa