Jakob Bro

Kuvat:

02.10.2015 19:39


Jakob Bro: Gefion

Gefion

ECM 2381

Pohjoismaisessa mytologiassa Gefion (myös Gefjun tai Gefjon) oli/on isojen härkien avulla peltoja auraava jumalatar. Tämä Gefion on puolestaan tanskalaiskitaristi Jakob Bron 11. omissa nimissä tehty levy.

Bro on kotimaassaan moneen kertaan palkittu ja monin tavoin arvostettu muusikko. Hänet on valittu mm. JazzDanmark’s Hall of Fame -listalle, johon ei kuka tahansa muusikko niin vain pääsekään. Aiemmilla levyillään Brolla on ollut mukanaan paljon nimekkäitä muusikoita kuten mm. Bill Frisell, Paul Bley, Kenny Wheeler ja Lee Konitz. Erikseen täytyy vielä mainita herrat Paul Motian ja Tomasz Stanko, joiden yhtyeissä Bro on myös soittanut / soittaa. Nimet kertonevat miehen asemasta myös kansainvälisillä markkinoilla.

Gefionilla on mukana Bron nykyinen trio, jossa ovat mukana newyorkilaisbasisti Thomas Morgan ja konkarirumpali Norjasta, Jon Christensen (72). Levyn musiikki on kuin maalailua isolle kankaalle: paljon tilaa, vähemmän maalia. Maalailu ja kevyt kellunta on levyn peruslinja ja se korostuu erityisesti mm. kappaleissa White, Lyskaster ja Ending.

Pienessä bändissä jokaisen soittajan yksityinen rooli korostuu merkittävästi. Niinpä Thomas Morganillakin on paljon soolotilaa. Esimerkiksi Copenhagen perustuu niin melodiankuljetukseltaan kuin muutenkin täysin basson varaan Bron tyytyessä säestäjän rooliin. Morgan on isossa roolissa myös kappaleessa And They All Came Marching Out of The Woods. Peruslinjasta poiketen kappaleessa on hieman vauhtia ja sitä pitää yllä nimenomaan Morganin basso.

Jon Christensen soittaa (kuten aina) omalla persoonallisella tavallaan läiskien ja kilkutellen settiään miten sattuu. Peruskomppausta tältä mieheltä on yleensäkin turha odottaa eikä sellainen tähän musiikkiin sopisikaan. Tässä Christensen on kuin kotonaan ja musiikin monipuolisena värittäjänä omimmillaan.

Jakob Bro on erinomainen kitaristi, jolla on selkeä oma soundinsa. Jos haluaisi, niin kritiikkiä voisi antaa hieman turhankin yksipuolisesta, lähes minimalistisesta soittotyylistä. Mutta kun en ole kuullut sitä isoa levynippua jolla hän vierailee rivimiehenä, niin en tiedä miten monipuolinen muusikko hän loppujen lopuksi on. Tällä levyllä mennään tämän musiikin mukaisesti. Kevyesti lirutellen ja laajasti maalaillen. Joka tapauksessa sävellyspuoli toimii ainakin tällä levyllä mainiosti. (TV)

 

Bro: kitara, Thomas Morgan: basso, Jon Christensen: rummut.

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, Oslo, marraskuu 2013. Kannen suunnittelu: Sascha Kleis. Julkaisuvuosi: 2015. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Gefion (10:33)
02. Copenhagen (4:24)
03. And They All Came Marching Out Of The Woods (4:30)
04. White (5:09)
05. Lyskaster (4:14)
06. Airport Poem (3:28)
07. Oktober (4:17)
08. Ending (2:46)

Kokonaiskesto 39:46.

Musiikki: Jakob Bro 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 477 kertaa