Jan Lundgren

Kuvat:

03.05.2017 12:31


Jan Lundgren: Potsdamer Platz

Potsdamer Platz  

ACT 9831-2

Poliisikomisario Kurt Wallanderin jälkeen toiseksi tunnetuin Ystadin asukas, pianisti ja säveltäjä Jan Lundgren on ehtinyt tehdä muutakin kuin toimia kotikaupunkinsa jazzfestivaalin taiteellisena johtajana. Hän on nimittäin reilun 20 vuoden aikana ehtinyt levyttää yli 50 (!) albumia mikä on melkoinen levytystahti.

Osittain iso levymäärä kertoo miehen monipuolisuudesta. Hänen omasta tuotannostaan sekä muulta levytysuralta löytyy puhtaasti jazzia, sekä melkoisen paljon myös klassiseen päin vähintäänkin kallellaan olevaa kuoro- ja muuta musiikkia. Kansanmusiikkipohjainen tai -sävytteinen soitanta ei ole sekään hänelle mikään vieras laji.

Säveltäjänä Lundgren on niinikään monipuolinen. Ennen kaikkea hän kuitenkin on, tässä ominaisuudessa, suuri melodikko. Tällekin levylle hän on suoltanut monia nimenomaan melodisessa mielessä kiinnostavia ja viehättäviä sävellyksiä. Teemat saattavat toisinaan olla kohtalaisen yksinkertaisia, mutta hyvät tulkinnat ja maukkaat sovitukset antavat ne piristävät suolat ja muut mausteet moniin kappaleisiin.

Löytyy balladeja, leppoisaa jazzvalssia, vauhtia ja kepeyttä. Väliin jopa kulmikkuutta ja särmää, kuten esimerkiksi Twelve Tone Rag osoittaa. Kymmenen albumin kappaleista on Lundgrenin käsialaa, vain yksi, hienon melodian sekin omaava Tväredet, on lainatavaraa.

Jukka Perko on vahvasti levyllä esillä. Hän hoitelee saksofoneillaan teemat tyylikkäästi ja säveltäjän tavoitteille uskollisesti. Väheksyttämättä mitenkään kvartetin muiden jäsenten ja etenkään Jan Lundgrenin solistisia kykyjä on todettava, että Perko on myös solistina tässä omaa luokkaansa. Hienoja, jopa erinomaisia sooloja putoilee sekä sopraanolla että altolla toinen toisensa jälkeen.

Kun lisäksi komppia hoitelee tanskalaisrumpali Morten Lundista ja (mm. Esbjörn Svenssonin triosta tuttu) basisti Dan Berglundista koostuva voimakaksikko, on kaikki palaset erinomaisesti kohdallaan.

Hienoa ja tyylikästä pohjoismaista jazzyhteistyötä parhaimmasta päästä. (TV)

 

Jan Lundgren: piano, Jukka Perko: altto- ja sopraanosaksofoni, Dan Berglund: basso, Morten Lund: rummut.

Äänitys: Arne Schumann, Hansa Studio, Berliini, 03.-04.05.2015. Miksaus ja masterointi: Arne Schumann, Schumann&Bach. Kannen taideteos: Awiebke Siem. Julkaisuvuosi: 2017. Tuottaja: Siggi Loch.

01. Potsdamer Platz (5:20)
02. No. 9 (4:42)
03. Lycklig Resa (6:03)
04. Bullet Train (5:23)
05. The Poet (5:33)
06. Never Too Late (4:49)
07. Twelve Tone Rag (4:23)
08. Song For Jörgen (5:53)
09. Dance Of Masja (6:25)
10. On The Banks Of The Seine (4:43)
11. Tväredet (3:53)

Musiikki: Jan Lundgren, paitsi Tväredet: Per Ödberg

Takaisin

Artikkeli luettu 426 kertaa