Janne Maarala Trio Featuring Juki Välipakka

Kuvat:

30.11.2014 20:13


Janne Maarala Trio Featuring Juki Välipakka Swinging Standars

Swinging Standars

Janne Maarala Music House Ky, JMCD02

Live on aina live, niin levylläkin, sillä se paljastaa parhaiten ja siloittelematta artistin että soittokunnan osaamisen. Ainakin normaaleissa klubioloissa äänittettynä. Niin tässäkin tapauksessa. Tupla-cd:n verran…

Asialla on pianisti Janne Maaralan Trio vieraanaan laulaja Juki Välipakka. Koska kyseessä on jazzlevy, niin voidaan viimemainitusta käyttää nimikettä Jazzlaulaja. Hyvin erikoinen nimike maamme musiikkipiireissä. Etenkin jos se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.

No, tämä levy tekee kunniaa, että myös hieman hallaa Välipakalle. On toki otettava huomioon, että kyseessä on livejuttu, eikä vuorokausimääräinen studiotyöstö. Plussaa on se kaikki upea osaaminen ja tyylisuunnan hallinta, jonka Välipakka osaa. Miinusta taas osin liiallisella osaamisrepertuaarilla katetut kappaleet… ei ehkä pitäisi lappaa yhdelle lautaselle niin paljon herkkuja, että peukalo jää peittoon.

Välipakka esittelee kokonaisvaltaista osaamistaan niin balladeissa kuin rytmipommeissa. Viime mainittu menomusiikki on hänelle tuttua myös rock-, rockabilly & rhythm’n bluesin puolelta. Välipakan äänirepertuaari on laaja, mutta soi ehkä parhaimmillaan keski – alarekisterin puolella… ainakin miehisen uskottavuuden takia. Tällainen klubiotossekoitus ei kuitenkaan anna vakuuttavasti täyttä totuutta hänen osaamisestaan, ehkäpä hieman tarkempi ohjelmistovalinta ja äänitystilanteen unohtaminen olisivat antaneet vieläkin paremman kuvan hänen osaamisestaan.

Joku voi moittia scattin määrää, jota levyillä on vaikka toisille jakaa. Mielestäni juuri tällä osastolla Välipakka on parhaimmillaan. Aivan kansainvälisellä huipputasolla. Välillä suorastaan uskomattoman hienoa työstöä… Ai, eikö scat muka ole laulua? Höpö, höpö… helppokuuloisuudetaan huolimatta Välipakan tasolla erittäin vaikeaa ja teknistä sellaista… ei mitään perus-ääbylääbyä.

Vaikka Välipakan osuudet äänitystilanteet huomioon ottaen olivat osin tyylikirjoltaan aikalaiset sekalaiset, vahvistaa tämä levy kuitenkin hyvin mielikuvaa hänen todellisesta jazzlauluosaamisestaan. Kun kokonaisuus raamitetaan oikein ja levy tuotetaan ihanne olosuhteissa, niin tulos on maailmanluokkaa. Nyt osa kokonaisuudesta jää Museokadun vanhaan hiilikellariin että Tikkurilan värifabriikkiin.

Pianisti Janne Maarala on tällä levyllä vanhojen standardien myötä loistokkaan upeassa vedossa. 88 kosketinta soi, niinkuin sen tämän tyyppisessä jazzissa tuleekin soida,. On ihastuttavaa kuunnella hänen Välipakan taustoitusta kuin erittäin maittavan makoisia soolo-osuuksia. Menneiden vuosien kymmenten jazzin tatsi on porautunut hienosti Maaralan sisimpään. Hänon todellinen Jazzpianisti omassa tyylikategoriassaan. Täydet pisteet hänelle…

Lähes samaa voi sanoa, myös Sampo Tiittasen basson pompotuksesta. Maslakasti kulkevaa ja kokonaissoittoa ryhdistävää osaamista. Sitä ihteään. Myös rumpali Thomas Törnroos kuuluu tuohon samaan kastiin. Ei mitään ylihiottua ja loppuunkliinattua juttua, vaan tehokkaan iskevää tatsia tällaiseen jazziin. Eli tärkeintä on rytmikäs pelin henki.

Olisin itse kuitenkin suorittanut tämän äänitteen karsimisen yhdeksi CD:ksi. Nyt tuo tupla-annos ei antanut täyttä oikeutta kenellekään. Ehkä tämä cd olisi voinut olla rytmipläjäys ja toinen muutaman kuukauden päästä julkistettu balladinomaisempi. Näin kuulijakunta olisi voinut keskittyä hyvän nauttimiseen paljon paremmin kuin nyt. Eli liika on liikaa… ihan kuin jäätelön syönnissäkin.

Jos unohdetaan tämä runsauden paljous ja poimitaan levyiltä parhaat palat, ovat ne nautittavaa laatua. Todellisia helmiä aidon amerikkalaisen jazzin saralta!

Jurputuksistani huolimatta levypari kannattaa ostaa, sillä harkitulla kappalepoiminnalla päästään todella makoisiin jazztunnelmiin. (OR)

Janne Maarala – piano , Juki Välipakka – vocals, Sampo Tiittanen – bass, Thomas Törnroos – drums

CD 1

Tracks 1-7 recorded live at Vernissa, Vantaa, on 22nd September 2011, by Timo Itkonen, mixing Timo Itkonen & SoundTeam Gozinsky, mastering by SoundTeam Godzinsky.

Tracks 8-10 recorded live at Storyville Jazz Club, Helsinki, on 18th of February 2012, recording, mixing and mastering by SoundTeam Godzinsky

Track 11 recorded live at Vernissa, Vantaa, on 23rd of May 2013, recording, mixing and mastering by SoundTeam Godzinsky

CD 2

Track 1 recorded live at Soryville Jazz Club, Helsinki, 18th of February 2012, recording, mixing and mastering by SoundTeam Godzinsky

Tracks 2, 6, 7, 12 recorded live at Vernissa, Vantaa, on 23rd of May, recording, mixing and mastering by SoundTeam Godzinsky

Tracks 3-5 and 8-11 recorded live at Vernissa, Vantaa, on 23rd of May 2013, mixing and mastering by SoundTeam Godzinsky

CD 1

01. Route 66 
(säv. / comp. Bobby Troup)

02. There Is No Greater Love
 (comp. Isham Jones, lyr. Marty Symes)

03. I’ve Got You Under My Skin 
(comp. & lyr. Cole Porter)

04. ’Round Midnight
 (comp. Thelonious Monk, lyr. Bernie Hanighen)

05. Bye Bye Blackbird 
( comp. Roy Henderson,lyr. Mort Dixon)

06. The More I See You 
(comp. Harry Warren, lyr. Mack Gordon)

07. Gone With The Wind 
(comp. Allie Wrubel, yr. Herb Magidson)

08. I Fall In Love Too Easily 
(comp. Jule Styne, lyr. Sammy Cahn)

09. But Not For Me 
(säv. / comp. George Gershwin, lyr. Ira Gershwin)

10. Day By Day
 (säv. / comp. Alex Stordahl & Paul Weston,  lyr. Sammy Cahn)

11. All Of Me – solo piano 
(säv. / comp. Gerald Marks & Seymour Simons)

CD 2

01. Take The ”A” Train – trio 
(comp. Billy Strayhorn)

02. You Don’t Know What Love Is 
(comp. Gene De Paul, slyr. Don Raye)

03. Time After Time 
(comp. Jule Styne, lyr. Sammy Cahn)

04. All Of You
 (comp. & lyr. Cole Porter)

05. Never Let Me Go 
(comp. Jay Livinvgston, lyr. Ray Evans)

06. Falling In Love With Love 
(comp. Richard Rodgers, lyr. Lorenz Hart)

07. You’d Be So Nice To Come Home To 
(comp. & lyr. Cole Porter)

08. I Fall In Love Too Easily – version 2 
(comp. Jule Styne,lyr. Sammy Cahn)

09. Route 66 – version 2 
(comp. & lyr. Bobby Troup)

10. But Not For Me – version 2
(comp. George Gershwin, lyr. Ira Gershwin)

11. ’Round Midnight – version 2
(comp. Thelonious Monk, lyr. Bernie Hanighen)

12. Day By Day – version 2
(comp. Axel Stordahl & Paul Weston, lyr. Sammy Cahn)

Total Time: CD1 – 78:00  and CD 2 – 79:56

Takaisin

Artikkeli luettu 960 kertaa