Jari Perkiömäki

Kuvat:

10.11.2016 14:43


Jari Perkiömäki Organic Baritone Quartet

Organic Baritone Quartet

Levyn nimi kertoo kupletin juonen – kokoonpanona on baritonisaksofonilla terästetty urkutrio, Hammondin takana tänä vuonna monessa eri projektissa näkyvästi mukana ollut Mikko Helevä, kitarassa Sami Linna ja rummuissa Agentsissa pitkään vaikuttanut Heikki Sandrén.

Meno alkaa odotetun rouhealla, mutta svengaavalla groove-louhinnalla Shufflin’ –biisillä. Perkiömäen otteissa solistina on samaa 60-luvun hard bop/soul jazz tuntua kuin Timo Lassyn tenorisoitossa.

Ihan perus 60-lukulaisella urkugroove-linjalla ei kuitenkaan malteta pysyä vaan pientä jujua on mukana – Brand New Five svengaa vaivattomasti 5/4 tahtilajissa, Little Stepsissä kuuluu kaikuja Coltranen Giant Stepsistäja Vipellys rock-henkisine komppeineen tuo mieleen pikemminkin 90-luvun ja Wayne Horvitzin Zony Mash -bändin.

Urkuvetoisille bändeille ominainen groove on kuitenkin tekemisen keskiössä. Levyn oheismateriaali mainitsee innoittajana George Bensonin 60-luvun puolenvälin bändin – uruissa tuolloin Lonnie Smith ja baritonifonissa Ronnie Cuber. Täytyy myöntää, että levyä kuunnellessa tätä juttu varten lipsahdin kuuntelemaan vähän ennemmänkin The George Benson Cookbookia joka svengaa kovimmillaan kuin normaalia kolmimuunteisempi hirvenvasa ja verrattuna siihen Organic Baritone Quartetissa on tiettyä pohjoista kankeutta – tsekkaa vierekkäin vertailuksi Bensonin The Cooker ja Perkiömäen The Boiler [toim. huom. sekä Spotifysta että YouTubesta löytyvissä levyn versioissa on osittain nimet sekaisin CD-levyyn verrattuna], mutta tätä puolta kuitenkin orgaanisen baritonikvartetin materiaalin monipuolisuus kuitenkin paikkaa.

Kokonaisuutena mukavan rosoista svengailua – urkujen ja baritonin yhteispeli toimii ja puhaltimen tuomat lisämahdollisuudet perinteiseen jazz-urkutrioon käytetään oivasti hyväksi. Levy toimittaa mitä lupaa – jos Hammond-trion ja baritonisaksofonin kohtaaminen kuulostaa kiinnostavalta, niin tartu kiinni.

Suomalaisilla Hammond-jazzin ystävillä on tänä vuonna oikein kissanpäivät kun vuoden julkaisuista löytyy tämän levyn lisäksi myös Mikko Helevän oma levy Hands-On Hammond ja kaksi EP:tä Jukka Eskola Soul Triolta.

 

Jari Perkiömäki, saksofoni, Sami Linna, kitara, Mikko Helevä, Hammond-urut, Heikki Sandrén, rummut

recording, mixing and mastering engineer Markus Ketola 
Recorded Notes & Tones Studio, Espoo 2016

1. Shufflin’ 6:17
2. Brand New Five 3:28
3. Little Steps 5:39
4. Tunnel Vision 5:32
5. Cross-Country 6:03
6. Capelli Turchini 6:28
7. Lickin’ 4:12
8. Vipellys 3:34
9. The Boiler 4:43

Sävellykset: Jari Perkiömäki (1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9.), Mikko Helevä (4.)

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 516 kertaa