Jimmy Halperin with Pål Nyberg Trio

Kuvat:

10.03.2017 17:39


Jimmy Halperin & Pål Nyberg: Live @ A-trane, Berlin.

Live at A-Trane – Berlin

Klangverk Recordings KLANGVERKCD0001

Newyorkilaisen tenoristin Jimmy Halperinin ja ruotsalaiskitaristi Pål Nybergin trion välinen yhteistyö käynnistyi kolmisen vuotta sitten. Keski-Eurooppalaisia jazzklubeja ahkerasti kiertänyt kokoonpano on nauttinut myös suurta suosiota eri maissa esiintyessään. Tämä berliiniläisessä klubissa viime kesänä taltioitu levy on ryhmän toinen albumi. Ensimmäinen (Snow Tiger) julkaistiin vuonna 2015. Se herätti heti laajaa kansainvälistä huomiota ja sai hyvää palautetta sekä kriitikoilta että yleisöltä.

Halperin tunnetaan Lennie Tristanon New York Cool Schoolin perinteen ylläpitäjänä, ja vahvasti cool jazziin levy taipuukin. Mukana on kolme Tristanon sävellystä. Kahden Halperinin oman biisin lisäksi säveltäjäniminä löytyvät myös Ted Brown ja Lee Konitz. Halperin onkin soittanut paljon jälkimmäisen (Konitz) sekä mm. Warne Marshin kanssa. Halperinin levytysura käynnistyi juuri Marshin kanssa vuonna 1986.

Levy täyttyy letkeällä ja mukavasti svengaavaalla coolilla. Tempot kulkevat mediumin ja nopean välillä, hitaampaa käyntiä on jokseenkin vähän tarjolla. Brownin Feather Bed ja Konitzin Subconcious Lee ovat sieltä vauhdikkaammasta päästä. Etenkin jälkimmäsestä jää miellyttävä jälkimaku. Myös albumin käynnistävä Tristanon It’s You on kaikessa leppoisuudessaan erinomaisen kiintoisaa ja maukasta korvanruokaa.

Tenoristina Halperin noudattaa viimeisen päälle Tristano-koulukunnan tapoja ja tyyliä. Kenties jopa aavistuksen, mutta vain aavistuksen verran liikaakin. Siinä mielessä, että miehen oma persoonallinen ote ja ilmaisu uhkaavat ajoittain peittyä kyseessä olevan tyylilajin jo valmiiksi pureksuttuihin kuvioihin.

Sen sijaan kitaristi Pål Nyberg on, nimenomaan solistina, kiinnostavampi tapaus. Kollega ja ystävä Jan Granlie (www.salt-peanuts.eu) totesi edellisen levyn perusteella: ”Pål Nyberg on loistava kitaristi… yksi Ruotsin piilossa pidettyjä kitaristiaarteita.” Granlien lausuntoon on helppo yhtyä. Nyberg taitaa cool jazzin kuviot, soittaa melodisia ja hienosti rakennettuja sooloja. Kun vielä puoliakustinen soundikin on juuri eikä melkein kohdallaan, niin mikäs hänen soittoaan on kuunnellessa.

Mielenkiintoista on seurata myös muutamia saksofonin ja kitaran unisono-melodiakuljetuksia, jotka ovat melko useinkin aikamoisen kimurantteja, teknistä sekä sujuvaa yhteistyö- /soittotaitoa vaativia kuvioita.

Kokonaisuutta rakentaa myös Robert Erlandssonin ja Andreas Frylandin hienosti svengaava komppi. Varsinkin tanskalaisen Frymanin sudit suhisevat mallikkaasti. Vanhat cool jazzin ystävät pitävät tästä taatusti. Yht’aikaisesti tässä päivässä ja perinteessä liikkuvan levyn kautta myös nuoremmat jazzin kuluttajat voisivat tätä kautta tutustua cool-koulun oppeihin  helposti mikäli sivistyksessä tältä osin on aukkoja. (TV)

 

Jimmy Halperin: tenorisaksofoni, Pål Nyberg: kitara, Robert Erlandsson: basso, Andreas Fryland: rummut.

Konserttiäänitys, A-Trane Jazz Club, Berliini, 24.-25.07.2016. Miksaus ja masterointi: Gleb Zagrebin. Graafinen suunnittelu: Karolina Mellberg. Kuvat: Harald Kahn. Julkaisuaika: tammikuu 2017. Tuottaja: Pål Nyberg.

1. It’s You (Lennie Tristano) 6:32
2. Feather Bed (Ted Brown) 6:07
3. Psalm (Jimmy Halperin) 7:11
4. Cycle Logical (Jimmy Halperin) 8:41
5. Wow (Lennie Tristano) 5:22
6. Subconscious Lee (Lee Konitz) 6:51
7. 317 East 32ndStreet (Lennie Tristano) 6:16
8. All About You (Lennie Tristano) 7:04

Kokonaiskesto: 54:11

 

Takaisin

Artikkeli luettu 523 kertaa