Johanna Elina 

Kuvat:

01.06.2016 09:29


Johanna Elina: Belonging

Belonging

Eclipse Music, ECD-201633

Nyt ollaan… tai oikeammin kellutaan jossain abstraktisen avantgardismin elektro-akustisissa äänimaisemissa. Jossain kosketuspinnattomuudessa… psykedeelisen hallusinaation keskipisteessä. Kohtalokasäänisen naisen lyyrisessä hypnoosipuristeessa.

Mystisyys ja äänimaailman pohjattomuus sekä etäinen tummasävyisesti soiva lauluääni kertovat tarinaa… yksipyttyinen höyrykone tsupsuttaa suonen sykettä.

Asialla Johanna Elina Kööpenhaminasta… oikeasti suomalainen artisti, joka on asettunut Tanskaan ja tekee mm. tämän levyn kaltaista musiikillista mystiikkaa. Kappaleita, joiden taustaksi sopisi niin Salvadore Dalin maalaukset kuin muutkin surrealismin mestarit…

Puolenkymmentä vuotta sitten häneltä ilmestyi levy Our Garden, joka säväytti kuulijakuntaa. Sitten on Suomen suuntaan ollut syvää hiljaisuutta, kunnes nyt hän omalla tavallaan räjäyttää jälleen pankin… ei millään normaalilla dynamiitilla vaan kyberavaruuden ja postmodernin avantgardismin keinoin.

Taustanaan syntikka-piano, kitara sekä rummut… käsiteltyinä mitä erilaisimpiin sfääreihin.. kaikuihin, särkymisiin, venytyksiin… käsittömiin mielikuvitusmaailmoihin. Oikeastaan hulluden ja realismin rajapinnoille. Osin suorastaan pelottavan kammottaviin sointeihin.

Kun parilla raidalla soittaa vielä apujoukkoja, on kuuntelija heikoilla. Kokonaisuus kaatuu päälle tai imaiseen sisuksiinsa, kuinka vain…

Johanna Elina esittää lausuntalaulua että joiltain osin lauletun sointuisaa ulosantia. Kaikki määrätietoisesti, kokonaisuuteen erinomaisesti sopivana. Sillä oivasti kelluen. Omia tarinoitaan kertoen. Taustan kytkentävirheistä ja sähköiskuista huolimatta.

Taustaräime ja sen ulottomattomuus ovat kaikesta moninaisuudestaan huolimatta erinomaisen maukkaasti koossa pysyvää… kiinnepinnattomuudestaan huolimatta. Väliin jopa inhimillisen tuntuisena…

Mutta suutari pysyköön lestissään… niin myös Johanna Elina. Tällaista, sinänsä omalaatuista musiikkia, voi vain toivoa lisää. Toki joka kerta yhä enemmän jalostettuna, muttei perusajatukseltaan pilattuna.

Tämä ei ole kaiken kirkkokansan toivelistalla, mutta omassa sarjassaan ja sopivina annoksina tosi maukasta pureskeltavaa… kuten yksitähtinen juomapuolella.

Onko tämä sitten jazzia eli ei, niin jokainen voi sijoittaa tämän juuri mihin kategoriaan haluaa. Tai roskakoriin, jos se tuottaa nautintoa. Allekirjoittanut kuitenkin piti kuulemastaan ja sen useasta toistosta. Nyt tarjottiin musiikkitarjottimella sellaisia herkkuja, joita ei ole jokapäivä tarjolla.

Suosittelen ihmisille, joilla on mielikuvitusta ja surrealistista että avantgardistista katsantokantaa normaalin polun tallaamisen sijaan. Leijutaan yhdessä hallusinaatioihin… (OR)

 

Johanna Elina Sulkunen vocals, Anders Filipsen synthesizers, piano, Henrik Olsson guitar, Håkon Berre drums
Feat. # 2 Erik Komestad Petersen trumpet, Petter Severin Hängsel trombone
#6 Tapani Toivanen track string arrangement, Tuuli Toivanen-Gripentrog violin, Anna Äyräväinen violin, Eeva Vaahtoranta cello

Recorded by Björn Guessing at The Village Recording, Copenhagen, Denmark, 2015
Mixed by Birgit Jón Birgisson at Sundlaugin studio, Reykjavik, 2015
Mastered by Harris Newman, Greenmarket mastering, Canada, 2016

1. Waiting 6:11
2. Everyday 3:16
3. Little Things 4:19
4. He Would 5:40
5. High or Low 5:38
6. Too Soon 4:41
7. Somebody 4:19
8. These Places 6.26

All music and produced by Johanna Elina Sulkanen

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 689 kertaa