Johanna Iivanainen ja Jukka Perko & Turku Jazz Orchestra ja Turun filharmoninen orkesteri

Kuvat:

10.02.2017 16:21


Turku Jazz Orchestra - Turun filharmoninen orkester & Johanna Iivanainen ja Jukka Perko:: Sulle salaisuuden kertoa mä voisin

Sulle salaisuuden kertoa mä voisin

ALBA  Records, ABACD 16

Tässäpä aimo annos kotimaista elokuvamusiikkia uusissa kuosissa kuuden vuosikymmenen ajalta (tosin 1950-luvun tuotantoa ei ole mukana). Valikoima on miellyttävä. Kaikkein kliseisimmät ja tunnetuimmat ”leffahitit”, kuten vaikkapa Rosvoroope, ”Sua vain yli kaiken mä rakastan…” tai lukuisat rillumareit loistavat (onneksi) poissaolollaan.

Sen sijaan mukana on kappaleita, monia kestohittejä, joiden alkuperää ei välttämättä mielletä elokuvien maailmaan. Esimerkkinä vaikkapa armoisassa kansansuosiossa vuosikymmeniä rypenyt jenkka Väliaikainen, joka tässä saa mainion vahvarytmisen käsittelyn osakseen. Em. Väliaikaisen luoneelta mestarikuplettiparivaljakolta Matti JurvaTatu Pekkarinen löytyy toinenkin, sävyiltään erilainen kappale Kaikki kääntyy vielä kerran parhain päin.

Kahdella sävellyksellä ovat edustettuina myös George Malmstén sekä etenkin 1960- ja 1970-luvuilla aktiivisesti myös elokuvamusiikin parissa työskennellyt Kaj Chydenius. Sen sijaan peräti 64 elokuvaan musiikin tehnyt George de Godzinsky on mukana vain levyn nimikkokappaleen tekijänä.

Solistit ovat huippuluokkaa. Aikaisemminkin mm. Eero Koivistoisen kvartetin kanssa vanhoja iskelmiä uusiksi versioiksi muokannut Johanna Iivanainenen säväyttää, jälleen kerran, tässäkin. Hänen kaunissointinen ja puhdas laulunsa yhdistettynä hienoon tulkintaan muodstavat kertakaikkisen upean kokonaisuuden. Jukka Perko puolestaan soittaa upeita sooloja toinen toisensa perään niin sopraano- kuin alttofonillaan. Vahinko sinänsä, että Ville Vannemaan muhkean bigband-voittoisen sovituksen (Kaikki kääntyy vielä parhain päin) mainion trumpettisolistin nimi jää pimentoon.

Laululyriikka on kautta linjan tasokasta. Liekö se ollut jopa (yksi) kriteeri satojen elokuvasävelmien joukosta valintoja tehdessä (?). Tunnettuimpien tekijöiden joukosta mainittakoon vaikkapa Aaro Hellaakoski, Anu Kaipainen, Marja-Leena Mikkola ja Aulikki Oksanen. Juice Leskisen sanoittama Anssi Tikanmäen Balladi on varmastikin koko A. Kaurismäen Klaani-elokuvan parasta antia. Hyvin on kahteen Malmsténin sävelmään tekstejä riimitellyt myös salaperäisen tuntematon R.R.Ryynänen.

Chydeniuksen säveltämä ja Kaipaisen sanoittama Nuoruustango on yksi levyn monista helmistä. Hieno ja herkkä harpun ja oboen (paljon esillä muuallakin) alkuduetto sekä Iivanaisen ja Perkon (altto) tulkinnoilla tämä versio hakkaa alkuperäislevytyksen mennen tullen.

Marimbaan vahvasti varsinkin alussa tukeutuva sovitus Punahilkka-elokuvasta tutusta kappaleesta Kuka kertoisi minulle vaikutti ensi alkuun hieman tököltä. Omaa syytäni, koska olen mieltänyt laulun niin vahvasti Pepe Willbergin lyömättömäksi tulkinnaksi (Pepe & Paradisen Niin vähän on aikaa on muuten yksi parhaista Suomessa koskaan tehdyistä LP-levyistä). Mutta jo toisella kuuntelulla Otto Donnerin ja Aulikki Oksasen upea teos avautui ja valloitti. Vellu Halkosalmen upean sovituksen ja Johanna Iivanaisen hienonhienon tulkinnan myötä.

Tuotanto ansaitsee kehunsa myös. Kansitekstit sisältävät monipuolisesti kaiken tarpeellisen informaation kaikkia tekijöitä ja elokuvia myöten. Kokonaisuus kaiken kaikkiaan on erittäin onnistunut. Lyriikat, sovitukset ja hienot solistien yksilösuoritukset kannattaa pitää mielessä levyputiikkiin sisään astuessa. Tämä ei suinkaan ole pelkkää nostalgiaa vaan myös (elokuva)kulttuurisesti arvokastaa työtä.

Moni tunnistaa albumin tutun nimisävelmän. Mutta kuinkahan moni muistaa mistä elokuvasta se on? Oikea vastaus kuuluu: Kyökin puolella (1942). (TV)

 

Johanna Iivanainen: laulu, Jukka Perko: sopraano- ja alttosaksofoni, Vellu Halkosalmi: kapellimestari. Turku Jazz Orchestra, Turun filharmoninen orkesteri.

Äänitys: Markku Veijonsuo, Turku Concert Hall, 15.-17.02.2016. Editointi ja masterointi: Markku Veijonsuo. Design: Pale Grain ja Pekka Aleksis. Julkaistu marraskuussa 2016. Päätuottaja: Vellu Halkosalmi. Toiminnalliset tuottajat: Erkki Nisonen (Alba) ja Taija Lähdetie (Turku Jazz Orchestra).

Kappaleet (säveltäjä / sanoittaja, elokuva + vuosi):

01. Haukka (Heikki Aaltoila / Aaro Hellaakoski), Nainen on valttia, 1944) 3:24
02. Nuoruustango (Kaj Chydenius / Anu Kaipainen), Kreivi, 1971), 5:23
03. Auringon lapset (Georg Malmstén / R.R. Ryynänen), Auringon lapset, 1933) 5:05
04. Laulu onnesta (Georg Malmstén / R.R. Ryynänen), Pikku Myyjätär, 1933) 4:21
05. Sulle salaisuuden kertoa mä voisin (George de Godzinsky / Eine Laine), Kyökin puolella, 1942) 4:34
06. Väliaikainen (Matti Jurva / Tatu Pekkarinen), Kaksi vihtoria, 1939) 4:02
07. Laulu kuolleesta rakastetusta (Kaj Chydenius / Marja-Leena Mikkola), Käpy selän alla, 1966) 6:14
08. Kuka kertoisi minulle (Otto Donner / Aulikki Oksanen), Punahilkka, 1068) 3:32
09. Kaikki kääntyy vielä kerran parhain päin (Matti Jurva / Tatu Pekkarinen), Maskotti, 1943) 4:27
10. Balladi (Anssi Tikanmäki / Juice Leskinen), Klaani, 1984) 3:42

Kokonaiskesto: 44:50

Sovitukset: Vellu Halkosalmi (1-2, 4-8, 10), Artturi Rönkä (3) ja Ville Vannemaa (9).

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 533 kertaa