Jon Burr Quintet

Kuvat:

02.11.2016 09:30


Jon Burr Quintet: Very Good Year

Very Good Year  

jbQ Media jbQ215

Letkeää ja rehevää groovea ja pirteätä hardbop-henkistä menoa tarjoilee tässä jokseenkin tuntematon jenkkibasisti Jon Burr kvintetteineen. Berkleessä oppinsa saanut ja sittemmin New Yorkiin asettunut Burr on muusikon toimensa ohella työskennellyt myös kirjailijana. Yksi kirja on musiikista, toinen käsittelee bassonsoiton improvisointia ja kolmas, yllättävästi, meditaatiota.

Nykyinen kvintetti on perustettu vuonna 2013, ja yhteinen selkeä hyvä tunnelma on aistittavissa bändin meinigissä. Lähes puolet (5) kappaleista on Burrin omia sävellyksiä. Hän vastaa myös sovituksista lukuun ottamatta kolmen bändikaverin tuotoksia, joita on yksi kultakin.

Yksi levyn parhaista puolista on mainio soolotyöskentely. Erityisesti trumpetisti Tim Ouimetten sooloja on nautinto kuunnella. Biisien tyylien mukaisesti hän soittaa milloin vikkelästi ylärekisterissä, toisinaan taas hillitymmin. Omassa sävellyksessään Perowsky Line – onnistunut sekin – hän pitkän ja oivan soolon sordinoidulla trumpetilla.

Vaan eipä ole toki moittimista muidenkaan solistien osuuksissa. Tenoristi Steven Frieder vetelee mukavasti ja mehevästi kautta linjan. Myös hänen omansa Fried Blues on varsin kelvollinen sävellys. Pianisti Mike Eckroth ei jää kahta edellä mainittua huonommaksi hänkään. Mustavalkoiset koskettimet saavat kyytiä hänen hyppysissään oikein mukavasti. Burrin sävellyksessä All The Things You Ate hän lainaa häpeämättömästi pätkän kappaletta All The Things You Are (muuten noissa kahdessa sävelmässä ei ole yhtäläsyyksiä).

Burr on bändiliiderinä hyvin demokraattinen. Sävellyspuolen jakamisen lisäksi soolotilakin on jaettu hyvin tasapuolisesti. Basistin johtamaksi yhtyeeksi niitä ns. ”pakollisia” bassosooloja on yllättävän vähän, vain pari kappaletta.

Kukaan ei tietysti laula vanhaa hittibiisiä It Was a Very Good Year niin hienosti kuin itse herra maestro, Frank Sinatra. Harvemmin kappaletta kuulee instrumenttiversiona, mutta tähän versioon Burr on loihtinut kertakaikkisen erinomaisen sovituksen. Sama koskee myös Stevie Wonderin tunnetuksi tekemää Don’t You Worry About a Thing -kappaletta (jossa tenoristi Frieder jälleen kerran säkenöi soolossaan). Sovitustyö on erinomaista kautta linjan. Myös näissä lainakappaleissa, jotka nekin on arrattu kvintetin musiikin peruslinjan mukaisesti hardbopin hengessä.

Jossain määrin kokonaisuutta voisi määritellä Waltarin tunnetulla, Sinuhesta usein lainatulla sitaatilla ”ei mitään uutta auringon alla”. Mutta se ei ole aivan oikeudenmukainen lopputuomio. Vaikka musiiki viekin ajatukset 60-luvun hardbopin tunnelmiin, niin totuuden nimissä on pakko todeta ettei tämä mitään ”luokkahuonejazzia” ole. Levyllä on paljon hyviä puolia ja se tarjoaa runsaasti miellyttävää kuunneltavaa ammattimiesten esittämänä. (TV)

 

Tim Ouimette: trumpetti, Steven Frieder: tenorisaksofoni, Mike Eckroth: piano, Jon Burr: basso / johtaja, Jerome Jennings: rummut.

Äänitys: John Kilgore, 08.08. ja 30.09.2013. Masterointi: jbQ Media. Levykansion design: Jon Burr. Tuottaja: Jon Burr.

01. All The Things You Ate (Burr) 6:33
02. Soul Cry (Dave Matthews) 5:25
03. Cherry Keys (Burr) 6:22
04. Don’t You Worry About a Thing (Stevie Wonder) 5:19
05. Fried Blues (Steven Frieder) 3:48
06. Lovely Day (Bill Withers) 5:08
07. Always Let Me Go (Mike Eckroth) 5:39
08. Perowsky Line (Tim Ouimette) 5:28
09. It Was a Very Good Year (Ervin Drake) 6:17
10. Break Out The Blues (Burr) 4:42
11. Savoy Fare (Burr) 9:27
12. Out of This Word (Burr) 9:27

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 396 kertaa