Joonas Widenius Trio

Kuvat:

08.12.2016 16:08


Joonas Widenius Trio: Arktik Traktor Konspirazy

Arktik Traktor Konspirazy

Rockadillo Records, ZENCD 2163

Nyt sutaisi pahemman kerran… ai miksikö? No siksi, että en enää erottanut levyn alussa, että starttasiko siinä vanha kunnon Zetori vaiko Fordsoni tai peräti Valmetti. Matkaan joka tapauksessa päästiin… ensin hieman amerikkalaisittain, mutta sitten tiukkaan andalusialaiseen mustalaisrytmitykseen taipuen. Levykannesta selvisi. että kyseessä on Tornion terhakka kitaristi Joonas Widenius porukoineen. Traktorin merkki jäi ilman vastausta…

Kun täräkän alun kitaroinnin sekaan sotkeutui vielä menevän retvakasta pianoa, mestari Iiro Rantalan myötä, oli rytmikäs sekameteli valmis. Ja hyvältähän se maistui, kuten isä-vainaan keittämä  samanmerkkinen soppa. Ja tätä yhteisherkkua tarjoiltiin vielä kolmosraidalla Erland, jossa Widenius pommitti kielistöään suorastaan saatanallisella voimalla.

Widenius oli vääntänyt kasaan kaikenkaikkisesti melkoisen rytmien ilotulituksen, jossa hänen väkevä kitarointinsa sekoittaa makoisasti erilaisia tyylilajeja ja rytmityksiä. Flamenco -rytmit muodostivat jonkinasteisen perusrungon, johon Widenius rakenteli kaikenkarvaista… klassisesta rockiin ja kaikkea siltä väliltä…  Maran polskaakin… Jeeesjepulis!

Hän käsittelee mestarillisesti soitintaan ja piiskaa sen myötä muun soittokunnan, basisti Hannu Rantasen ja rumpali Karo Sampelan samaan kiihkotilaan itsensä kanssa. Tunnetilaa lisää sydäntä riipivästi Ilkka Heinonen jouhikkoineen yhdellä raidalla…

Onhan tuota tullut hytkyttyä espanjanmaalla sangrian ja punkun herkistämänä flamencoa paikallisten pumppujen ja kannankopsuttajien myötä, mutta tämä on nyt kertakaikkiaan jotain messevän tuoretta ja uutta toteutusta. Erinomaista… Hartwallin tuhoaman kaljatehtaan raunioilta.

Kitaravirtuoosi Wideniuksen hurmiomaista menoa tukee pitkän linjan basisti Rantanen, siis Hannu. Hänen uraansa on mahtunut niin jazzia, latinoa, kansanmusiikkia… ties mitä. Aina yhtä tyylikkäästi ja takuuvarmasti. Niin nytkin.

Kilkutinosaston Karo Sampela on allekirjoittaneelle oudompi tuttavuus. Hyvä sellainen, joka toimii hyvin tässä kolminaisuudessa. Välillä hiljaa seuraten, välillä maukkaasti kompaten, välillä hurjaan iskuun heittäytyen. Pannaan nimi muistiin.

No, ei kaikki levyn anti ollut pelkkää rytmikaatoa, vaan välillä vedettiin henkeä ja hieman herkisteltiin. Palauduttiin flamencon keinoin romanttisimpiin sävyihin. Intohimoon. Tunnepurkauksiin. Hienosti soivina kosketuksina. Myös Saamenmaalle… poroelon avaraan valtakuntaan.

Kaikenkaikkisesti hieno levy. Ai niin,  jazziako? Tälläkin kertaa se on kuuntelijan korvien välissä. Kyllä sitä löytyy ja sen elementit jylläävät osin myös taustatanssijoina. Mutta eihän näin hyvää musiikkia voitaisi tehdä ilman jazzmausteita… eikös niin!

Hienon rapsakka levyllinen monitahoisuutta, jossa Widenius yhdistelee säälimättömästi erilaisuuksia. Hitsaa ne kuusikielisellään hyvämmakuisiksi kuin Fazerin sekalaiset aikoinaan. Upeaa työstöä. jolla saadaan aikaan soiva yhtenäisyys, mitään tyylisuuntaa murjomatta.

Tällaista soitantoa kelpaa tarjoilla kaikille… myös espanjalaisille flamencoisteille! (OR)

 

Joonas Widenius (g, synt, voc, p (track 10)), Hannu Rantanen (b), Karo Sampela (dr, perc)
feat. Iiro Rantala (p) #1,3, Ilkka Heinonen (jouhikko) # 6

Recorded Spring 2016 at Global Music Centre studios, Helsinki
Engineered by Ilari Suonpää
Mixed by Ilari Suonpää & Joonas Widenius
Mastered by Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering

01. Arktik traktor 3:57
02. Mara’s polska 2:58
03. Erland 5:48
04. Sámiland – introduction 2:27
05. Sámiland 5:37
06. Fangal 6:03
07. Soleá de Charlie 7:05
08. Etude I 1:59
09. Etude II (Rio Tornio) 3:19
10. In extremis 4:26

Music composed by Joonas Widenius

Takaisin

Artikkeli luettu 839 kertaa