Jori Huhtala 3

Kuvat:

09.02.2018 00:00


Jori Huhtala 3

Jori Huhtala 3

Fredriksson Music,

Ensimmäinen ajatus basisti Jori Huhtalan uudesta 3 -triokokoonpanosta nousi heti miehityksen nähdessä, että kas kun ei aiemmin juuri saksofonisti Jussi Kannastetta ja pianisti Aki Rissasta ole kuultu samassa pienyhtyeessä, ovathan molemmat vahvasti viime vuosina tuoneet minimalistiseen toistoon pohjautuvaa jazz-ilmaisua esille eri yhteyksissä – ei tule ainakaan mieleen muita yhteisiä levytyksiä kuin Kannasteen vierailut Verneri Pohjolan Bullhornilla. Vahvaa rytmistä tajua ja vankkaa soittoa on osoittanut johtaja Huhtalakin viime vuosina – viime aikoina mm. Eero Koivistoisen kvartetissa ja Raoul Björkenheimin eCsTaCyssa – ei siis ollut ennakkoon epäillystäkään etteikö tämä porukka saisi rytmisestä mielenkiintoista materiaalia kasaan ilman rumpalia.

Eikä uusi trion nimeä kantava levy tuota pettymystä – heti avausbiisi Rapidsin ensi tahdeista levy tempaa mukaansa. Huhtalan basso on vahvasti läsnä ja lähellä kuulijaa, Rissasen piano osittain vaimennettuine sävelineen käy sen kanssa rytmikästä vuoropuhelua Kannasteen saksofonin tuodessa lyyrisen antinsa keitokseen. Levyn soundit ovat todella mehukkaat – todellista akustisen jazzin ystävän herkkua. Elävän, hengittävän ja rakkaudella käsintehdyn musiikin henkeä.

Tunnelmat vaihtelevat yhdeksänraitaisen edetessä rytmikkäämpien nopeatempoisten kappaleiden ja rauhallisemman pohdiskelun välillä. Levyn kokonaisuuden rytmitys on onnistunut, korva ei puudu ja homma etenee. Päätösraita Sounds of Suburban Summer pysäyttää tehokkaasti erilaisuudellaan jousella soitetun basson pitkien vetojen maalatessa minimalistisella paletilla kuulasta maisemaa.

Tästä levystä on helppo nauttia ja vaikea löytää moitittavaa. Kaikki kolme soittajaa onnistuvat niin erikseen kuin yhdessäkin – livenä kokemus voi olla vieläkin parempi, kappaleisiin jää vielä kasvun- ja tulkinnanvaraakin pitempiin seikkailuihin. (PV).

 

Jori Huhtala – basso, Jussi Kannaste – saksofoni, Aki Rissanen – piano

1. Rapids
2. Idleness
3. Introduction
4. Different Paces
5. Better Days
6. Fat Pad
7. From Ashes
8. Undulating
9. Sounds of Suburban Summer

Takaisin

Artikkeli luettu 295 kertaa