Jorma Tapio & Kaski

Kuvat:

23.02.2016 19:31


Jorma Tapio & Kaski - Ghatika

Ghatika

Karkia Mistika Records Karmi-063

Nykyisen Jorma Tapion johtaman Kaski -trion alkutaipaleet juotavat taaksepäin aina vuoteen 2002, jolloin koossa oli kvartetti, mistä myöhemmin muotoutui trio, joka sai nimekseen Kaski. Vuoden 2012 aikana trio aktivoitui uudestaan ja 2013 alkaen Tapion lisäksi nykyisessä kokoonpanossa soittavat Black Motor -kaksikko, kontrabasisti Ville Rauhala ja rumpali Simo Laihonen.

Levyn sisältö on pitkälti Jorma Tapion käsialaa. Pitkänlinjan multi-instrumentalistina tunnettu Tapio on puhaltajana vaikuttanut jo 1970-luvun lopulta alkaen vapaan ilmaisun, avantgarden ja jonkinlaisen underground-musiikin seikkailuympäristössä. Kaksi levyn yhdeksästä kappaleesta on kolmikon yhdessä rakentamaa pohjaltaan improvisoidusti soitettua työtä. Mukaan mahtuu myös kaksi kansanmusiikkipohjaista perinnekappaletta, joiden tekijää ei tiedetä, sekä yksi lainakappale, Trav’lin’ Light. Musiikkia voisi luonnehtia sielukkaan melodiseksi free jazziksi, mistä sykkii vuorovaikutteisesti luonnon monimuotoisuudesta, eläimistä, kasvillisuudesta ja maaperästä ammennettua vahvaa tunteenpaloa.

Sävellyksistä hohkaa vaikuttavan monipuolinen ilmaisu ja vankka uuden hakemisen meininki. Näistä aineksista syntyy monipuolinen äänien kirjo. Soitosta löytyy pehmeän herkkää tunnetta, lähes kuiskauksen kaltaista itkunsekaista tuskaa, luovuutta, mutta myös rentoa rytmikkyyttä ja vihaisia ryntäileviä purkauksia.

Levy käynnistyy letkeän rytmikkäästi ja hauskan lurittelevasti Jorma Tapion huilun puhalluksen tahdissa etenevällä tempoilevalla marssisävelmällä. Desert Ride sisältää vetovoimaisesti keikkuvaa soittoa, millä rytmitetään autiomaan kamelimarssia hiekansekaisen tuulen pöllytellessä karavaanin perässä. Kun lähtölaukaus on pamahtanut, matka jatkuu hitaasti suurella tunteella, äänijänteitä kiristellen, nimikkokappaleella Ghatika.

Sen perään kolmen kappaleen aikana tunne muuttaa muotoaan puolinaiseksi tuskan parahdukseksi, saksofonin puhalluksen jatkuessa tulisieluisen kantavalla energisyydellä purkaessaan norjalaista traditionaalista laulusävelmää. Rauhalan basso kumahtelee jylhästi tasoittaen saksofonista purkautuvaa särkevää energiaa. Kappaleessa Receive Me on todellista vapautumisen tuntua, missä tuska purkautuu räjähtävästi vyöryen ulos Laihosen ”kannuttaessa” voimallisesti Tapion säröistä puhallusta tukiessaan. Tämä on tavallaan levyn kulminaatiopiste, missä kaikki sydäntä painava tunnelataus päästetään ulos painekattilasta kuumana höyrynä. Vallan erinomainen esitys kolmikon taidosta räjäyttää pankki.

Kaski -trion Ghatika -albumi on suomalaista vapaailmeistä jazzia parhaimmillaan, tarkkaa yhteispeliä, taidokasta vääntöä, ruudikasta liekehtivää tulta ja tappuraa, mutta myös tyylikästä vaimeata hiljentymistä ja lennokkaan monipuolista ilmaisuvoimaa. Tätä kannattaa kuunnella ja kokea inhimillisen ”heräämisen” ilot ja surut. https://soundcloud.com/jorma-tapio-kaski (JKi)

Jorma Tapio: tenorisaksofoni ja huilut, bassoklarinetti, lyömäsoittimet, lehmätorvi, Ville Rauhala: kontrabasso Simo Laihonen: rummut ja muut lyömäsoittimet, julmu-vihellys

Äänitys: Juuso Nordlund, JJ Studio, Tampere, tammikuu/huhtikuu 2015. Masterointi: Pentti Dassum. Kannen ryhmäkuva: Anne Kalliola. Päälikannen kuva: I K Inha, Museoviraston avustuksella. Kannen graafinen suunnittelu: Kai Johansson. Julkaistu: Helmikuu 2016

  1. Desert Ride (Tapio-Rauhala-Laihonen) 6:01
  2. Ghatika (Tapio) 5:12
  3. Bruremarsj (Norjalainen Trad.) 7:55
  4. Tutankhamon (Tapio, Malachi Favors -teeman innoittamana) 4:21
  5. Receive Me (Trad. sovitus Tapio) 8:02
  6. Trav’lin’ Light (Mundy-Young-Mercer) 5:02
  7. Huilua (Tapio-Rauhala-Laihonen) 3:43
  8. Moving Fingers (Tapio) 4:09
  9. Peace Is The Language Of The Stones And The Stars (Tapio) 12:46

Kokonaissoittoaika 55:44

Takaisin

Artikkeli luettu 838 kertaa