Jukka Eskola Soul Trio

Kuvat:

02.04.2017 16:01


Jukka Eskola Soul Trio: Soul Trio

Soul Trio

Timmion Records LP/CD/digital, TRLP12004/TRCD12004

Leppoisan lempeää kuin vasta lypsetty maito. Tai maatiaiskissan hyrinä sylissä.  Siis ennenvanhaan. Yksinkertaisia nautintoja kumpikin, jotka saivat aikaan hyvän olon ja mielen. Mutta tänään on tänään… onneksi tämä levyllinen tarjoaa samanlaisia nautinnollisia tunnetiloja… vain maitoparta jää puuttumaan…

Asialla kuopiolaista lähtöperää oleva Jukka Eskola, jonka trumpetti ja flyygelitorvi puhaltavat soivia melodiakiehkuroita Mikko Helevän messevästi Hammondilla loihtimiin keinuvan runsaisiin äänimaailmoihin. Noiden kahden virtuoosin musisoinnin naulaa kasaan rumpali Teppo Mäkynen sekä paksukielen taituri Ville Herrala.

Edetään rauhan ja seesteisyyden maailmassa, josta otetaan  sopivan kokoisia kirmauksellisia rytmiloikkia. Nekin tarkkaan harkittuja, ei mitään kuraisen nelikutosen marssikengän polkaisuja, vaan rytmikkään lennokkaita askelluksia… tulee mieleen reilun puolen vuosisadan takaiset kepeät tanssikengät.

Eskola osoittaa jälleen kerran kuuluvansa ehdottomasti huippukastin puhaltajiin. Hän soittopeleineen saa ilmoille erinomaisen monitahokkaan äänimaailman, jonka tunnevaihtelut ovat laajat. Hänen tekniikkansa toimii takuuvarmasti, eikä hän yritä rikkoa raja-aitoja vaan tyylittelee upeasti niin kimuranteissa kuvioissa kuin sovinnaisuudessa. Upeaa soittoa… niin trumpetilla kuin flyygelitorvella.

Myös Hammond-hirmu, jo nykyisin tohtorinviittaa kantava Helevä, on todellinen mestari soittokoneineen. Putket hehkuvat tunnelmaa ja Leslie kietoo kuulijat lepattavaan keinuvaippaansa. Melodisen möyryävät, aistikasvolymiset taustat ovat makoisat ja tekevät nosteen nostalgiaan. Todellista nannaa…

Teppo Mäkynen kalvokalustoineen on yksi maamme jazzelämän ikoneista. Säveltäjä-soittaja-rummunlyöjä, jonka työskentely on aina ihasteltavaa herkkua. Tällä levyllä hän esittelee osaamistaan laidasta laitaan… ”yksinkertaisen kopsakasta” solistiudesta massiiviseen taustavyörytykseen. Juuri sopivalla teholla… se on yksi upean osaavuuden taidoista.

Perusbändin lisukkeena on nimessä usein + eli mukana on vierailijoita, joista isoa paksukielistä peliään nypläävä Ville Herrala osoittaa oivan kamelleonttimaisuutensa. Tämä maamme huippubasisteihin lukeutuva herra pystyy eläytymään jazziin kuin jazziin täysillä ja saumattomasti. Aina täydellä intensiteetilla ja tilanteen mukaisesti… niin nytkin, useassa kappaleessa .

Muina vierailijoina ruotsalainen Magnus Lindgren huiluineen yhdellä ja saksofonisti Timo Lassy parilla raidalla. Tasokkaita hemmoja kumpikin.

Levyn biiseistä seitsemän on Mäkynen & Eskola käsialaa. Ja mukavan svengaavaa ja menevää rytmittelyä herrat ovat kynäilleetkin. Viime mainitusta hyvänä esimerkkinä For Anne Lee… hienoa tunteenpaloa ja roihua… herroilla kukertaa oikein tosissaan.

Maukas levykokonaisuus, jossa irrotellaan korkealla pieteetillä tutunomaisissa maisemissa. Ilman liiallista taiteellista värjäystä, vaan tavallisen tossunkuluttajan atmosfääriä sivuten. Korkealla ammattitaidolla ja ison isolla sydämellä. Useampaan kuuntelukertaan imevällä sielulla.

Huippu-ukkojen hienoa nostalgiaa rouheasta souljazzista nykyaikaistettuna. Nauttikaa! (OR)

 

Jukka Eskola, trumpet, flygelhorn, Mikko Helevä, Hammond organ, Teppo Mäkynen, drums
+ Ville Herrala, upright bass,  Magnus Lindgren, flute, Timo Lassy, tenor saxophone

Recorded & mixed by Abdissa Assefa at Ambience Studios
Recording assistant: Toni Norlund
Mastered at Timmion Records Cutting Lab.

01. Martha’s New Moment (J. Eskola, T. Mäkynen) 5:02
02. Hong Thong (J. Eskola) 6:37
03. Sweet Honey Bee (D. Pearson) 4:37
04. Railyard Boogie (J. Eskola,T. Mäkynen) 6:01
05. Introducing the Soul Trio (J. Eskola) 2:25
06. Subterranean Variations (T. Mäkynen) 5:20
07. For Anne Lee (J. Eskola, T. Mäkynen) 7:25
08. Soft Drop (J. Eskola,T. Mäkynen) 5:16

Lisäbiisit CD ja digi:
09. More (N. Oliviero, R. Ortolani) 4:43
10. Jumpin’ Punkins (M. Ellington) 5:07

Julkaisupäivä 5.5.2017

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 557 kertaa