Jukka Leppilampi & Marzi Nyman Trio

Kuvat:

19.02.2016 16:20


Jukka Leppilampi & Marzi-nyman Trio: tämä huone, tämä hetki

tämä huone, tämä hetki

Alba Records 2016, ABACD 14

Kuunnelkaa… tet saatanan syntiset kurjat, tejän häätyy tehä parannus, ennenku hirmunen susi tullee ja syö tejät.. Jotenkin näin kai paasasi aikoinaan Pajalan poika, Lars Levi Laestadius. Tänäpäivänä hirmuisten susien syödessä metsästästyskoiria ja pelotellessa viherpiiperöitä ja muita urbaaneja kansalaisia, tätä pyhää sanaa suoltaa soittopelistäni hyvin erilainen gospel -levy. Pyörylän sanoma ei kuitenkaan ole pelkästään herran sanaa, vaan rujon vaikuttavaa elämän totuutta…

Asialla vanha pieru, Jukka Leppilampi (s.1954),  Finnforestista ja Tabula Rasasta, josta hän kääntyi uskoon 1970 -luvun lopulla. Sen jälkeen hän on harvakseltaan tehnyt gospel-levytyksiä. Erilaiseen, usein raastavan raa’alla tavalla ihmiselämän kiemuroista kertoviin asioihin pureutuen. Monitahokkaasti, mutta usein jotenkin hajanaisesti. Nyt kokonaisuus pysyy kuitenkin hyvin kasassa.

Tuota kokonaisuutta vankistaa kovanluokan peruskolmikko, kitaristi-pianisti Marzi Nyman, basisti Harri Rantanen ja rumpali Anssi Nykänen. Loistokkaita muusikoita, jotka ovat omaksuneen todella upeasti nyt soitettavien kappaleiden syvimmän olemuksen. Sielun… Tuota syvää tunnetta korostavat vielä levyllä vierailleet Junnu Aaltonen saksofoneineen, Jukka Gustavson uruilla ja Pekka Kuusisto viuluineen sekä räppäri Matti P.

Nyt on tehty suomalainen gospel-levy… sellainen, jonka tunne henkii jotain muuta kuin papiston entistä uhkailu-uskontoa tai kiiltokuvamaista taivaan kehua. Teennäisyyttä ja anteeksi vaan, Herran perseennuolentaa tekoiloiseti ja -hurskaasti. Nyt Heimo Hatakan, Jarmo Jokisen ja Leppilammen itsensä sanoitusten myötä ollaan täysin erilaisen tunnelatauksen piirissä. Syvällä ihmisen sielun sopukoissa.

Levyn kuuntelua ja tunnetta lisää Leppilammen karhean verkkainen laulu. Olen sanonut monesti, että äänellään se vareskin laulaa. Niin Leppilampikin. Intensiivisesti ja koskettavasti.

Kun tuohon kokonaisuuteen lisätään sanoitusta tukevat Leppilammen sävellykset että osaavan orkesterin hieno toteutus, unohtamatta Markku Veijonsuon teknistä osaamista, on kasassa erilainen uskon tai elettävän elämän levy. Sellainen, jota täytyy todella pysähtyä kuuntelemaan… ja se kannattaa, vaikka ensialkuun sylettäisikin.

Voimakkuudessaan ja väkevyydessään en muista viime aikoina kuulleeni mitään vastaavaa. Jos gospelista moista tunne-elämystä muistelen, sellainen löytyy New Orleansin Jazz Festeilta, joissa aina riensin gospelteltalle kuuntelemaan läkähtymäisillään olevan B3:n, basistin ja rumpalin trioa, jonka edessä lauloi uskomattoman karheaääninen musta matami… tai sitten vaikkapa satapäinen kuoro… siellä oli aina valtavasti tunnetta ja sielua. Kuten tällä levylläkin omalla tavallaan.

En kuitenkaan vanhana takametsien miehenä saa tästä levystä mitään syvällistä uskon sykettä, mutta tämä myötä on makoisa siirtää ajatukset nuoruuteen. Kesäiseen pohjoisen valoisaan yöhön, virtaavan joen juoksuun ja kesän kukkien tuoksuun… ympäröivän luonnon rauhaan ja ajan pysähtymiseen… rakkauden ja hyvänolon tunteeseen… ihmisen pienuuteen luonnon ja avaruuden keskellä…

Hienon sisällön lisäksi orkesteri ja kaikki mukana olleet soittajat, unohtamatta taustalaulajia, ansaitsevat vielä kertaalleen kumarrukseni, sillä niin aistikas ja upea oli heidän roolinsa. Korostan sitä tunnetta ja sielua, joka heidän esityksestään sykki. Erinomaisen hieno osoitus suomalaisten muusikoiden voimavaroista toteuttaa erilaista musiikkia.

Leppilampi kirjoittaa booklettiin kiitostensa lopuksi lauseen: Herra Jeesus, sydämeni on valmis. Tahdon herättää aamuruskon!

Uskon, että monella herää aamurusko omaan elämään ja sen elämiseen tämän levyn myötä. Erilainen ja koskettava kokonaisuus. (OR)

 

Jukka Leppilampi laulu, akustinen kitara, Marzi Nyman kitara, flyygeli, Harri Rantanen basso,  Anssi Nykänen rummut
Feat. Junnu Aaltonen saksofoni, Jukka Gustavson urut, Pekka Kuusisto viulu, Matti P rap  Taustalaulu Tove Leppilampi, Maria Ylipää, Mervi Multamäki, Kaarle Mannila, Marzi Nyman

Äänitys, miksaus, masterointi Markku Veijonsuo / Varistoteles

01. Tyhjä taulu (san. Anna-Mari Kaskinen) 5:30
02. Tämä huone, tämä hetki (san. Jukka Leppilampi) 4:38
03. Niin lauloivat (san. Jarmo Jokinen) 4:41
04. Akustinen räminä (san. Heimo Hatakka) 6:08
05. Syksyn nyanssit (san. Heimo Hatakka) 5:20
06. Kolme puuta (san. Jarmo Jokinen) 7:02
07. Psalmi 57 (san. Jarmo Jokinen) 6:01
08. Jaksa vielä (san. Heimo Hatakka) 5:57
09. Majataloja, tietä ja sanoja (san. Heimo Hatakka) 4:32
10. Vuorella (san. Heimo Hatakka) 4:27

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 2037 kertaa