Jukka Perko Avara

Kuvat:

23.05.2016 09:38


Jukka Perko Avara: Invisible Man

Invisible Man

ACT 9819-2

Saksofonisti Jukka Perkon Avara -trio tunnetaan virsitulkinnoistaan. Uusi levy Invisible Man on materiaaliltaan maallisempaa ja myös kansainvälisempää – vuosien varrella Perko on usein kunnostautunut suomalaisen kulttuuriperimän syväluotaajana oli sitten lähtökohtana virret tai Olavi Virta ja edellinen Iiro Rantalan kanssa tehty saksalaisen ACTin julkaisema duo-levy It Takes Two to Tango oli sekin täynnä suomalaisille tuttuja kappaleita, nyt lainakappaleina kuullaan kansainvälisiä aikuisrockhittejä: Eric Claptonin Tears in Heaven ja Peter Gabrielin Don’t Give Up.

Virsitulkinnoista tuttu melodinen ja rauhallinen tunnelma on ennallaan – levollista musiikkia hiljaisiin hetkiin. Teemu Viinikaisen akustinen ja Jarmo Saaren sähkökitara luovat Perkon tutulle alttofonille hyvät puitteet. Saari tuo paikoin sähkökitaran efektein musiikkiin pientä karheutta, mutta intensiivisimmilläänkin trion musiikki on varsin seesteistä. Edelliseen virsilevyyn verrrattuna vähemmän kaikuvassa äänimaailmassa Viinikaisen ja Saaren kitaroiden vuoropuhelua on helpompi seurata. Etenkin jazz-kuvioissa harvinainen sähkö+akustinen kitarapari toimii.

Kuulun itse ihmisryhmään jonka mielestä Tears in Heaven jazzlevyllä on enemmän uhka kuin mahdollisuus, mutta seesteisen Avaran musiikki tuntuu hyötyvän yhteyksistä muuhun musiikkikulttuuriin. Tutut melodiat nostavat tulkinnan omaleimaisuuden esille.

Perko nousi 80-luvulla tunnetuksi Charlie Parkerin tuotannon tuntevana itseoppineena nuorena taitajana. Keikoilla Perkon vauhdikkaampaa bebop-puolta vieläkin kuulee, mutta levypuolella pehmeä linja jatkuu tälläkin julkaisulla. Särmää jää sinänsä kaipaamaan vaikka tähän Avara-proggikseen se ei välttämättä sopisi – hieman oudolta nimittäin kuulostaa tässä kontekstissa Nameless Angel -kappaleen lopun Saaren yllättävä säröllä soitettu blues-fiilistely.

 

Jukka Perko alto and soprano sax, Jarmo Saari electric guitar, Teemu Viinikainen acoustic guitar

Recorded by Klaus Scheuermann at Hansa Studios, Berlin, November 19 & 20, 2015
Mixed and mastered by Klaus Scheuermann
Produced by Siggi Loch

01. Invisible Man ( Viinikainen, Teemu)  02:33
02. Like Father Like Son ( Viinikainen, Teemu / Perko, Jukka)  05:34
03. Tears In Heaven ( Clapton, Eric / Jennings, Will)0  3:04
04. He Left The Road ( Perko, Jukka / Saari, Jarmo / Viinikainen, Teemu )  05:04
05. Pimento ( Viinikainen, Teemu / Perko, Jukka)  05:25
06. Sweet Solitude ( Viinikainen, Teemu)  03:11
07. Nameless Angel ( Perko, Jukka)  04:07
08. Awakening ( Perko, Jukka)  04:10
09. Helmi ( Saari, Jarmo)  04:11
10. Open Door ( Saari, Jarmo / Perko, Jukka)  04:18
11. Don’t Give Up ( Gabriel, Peter)  04:32
12. Pavane ( Fauré, Gabriel )  04:55   

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 779 kertaa