Jukka Syrenius Band

Kuvat:

27.01.2014 19:58


Jukka Syrenius Band: Hard Labour

Hard Labour

Touch Records, TCHCD-6

Porilainen kitaristi-laulaja sekä säveltäjä ja lauluntekijä Jukka Syrenius tunnetaan parhaiten korkealle arvostetusta proge-yhtye Elonkorjuusta, mutta vuodesta 1981 lähtien hän on ajoittain myös aktivoitunut oman soolotuotannon parissa.

Pari vuotta sitten Elonkorjuun 40-vuotinen tuotanto julkaistiin yksissä kansissa ja viime vuonna Syreniukselle myönnettiin ansaitusti Valtion taiteilijaeläke.

Tuorein julkaisu on tällä kertaa viime vuoden alkupuolella kotikentällä Porissa taltioitu Jukka Syrenius Bandin live-kooste Hard Labour.

Nimellä viitataan kitaristin 15-vuotiseen päivätyöpaikkaan ja esiintymisareena on sieltä löytyvä työtovereiden suosima illanviettopaikka.

Liveäänityksen avaa amerikkalaisen Louisianasta kotoisin olevan kitaristin Tab Benoitin tuotannosta löytyvä Freddie’s Combo, joka on kunnianosoitus Freddie Kingille.

Hieman harvinaisempi instrumentaaliteos tekee selväksi, että Texas Canonballin sävelkirjaa on luettu ahkeraan.

Muutenkin levyn raidat ovat valikoituneet laajalla kirjolla keikkasettiin. Vain kolme levyn yhdeksästä kappaleesta ovat lähtöisin Syreniuksen omasta sävelkynästä.

Omista sävellyksistä levylle on päätynyt hieman vanhempaa tuotantoa parin raidan verran; Let’s Enjoy It ja Le Champion, jotka olivat jo vuoden 1986 levytyksellä Cat With A Hat. Kolmas oma sävellysCrimson Of Love on jo uuden vuosituhannen sävellyksiä vuoden 2000 levytykseltä Song For My Lady.

Tuorein sävellys Crimson Of Love on rock –vaikutteinen menopala, jossa Syrenius käsittelee kitaraansa oikein urakalla. Instrumentaali Let’s Enjoy It jatkaa rock-jazz –linjalla. Siinä myös trion mestarillinen komppikaksikko rumpali Jari Kettunen ja basisti Ari-Pekka Anttila venyvät äärimmilleen. Loppuun kaivetaan vauhdikkaasti esiin vielä Blues Brothersien tunnetuksi tekemä Big Joe Turner klassikkoFlip, Flop And Fly.

Le Championissa keinutaan Karibian –rytmeihin ja tv-tunnarin maailmaan. Kaiken tämän Syrenius yhdistää hienolla tavalla fuusiojazzin syövereihin. Siihen hieno Ari-Pekka Anttila bassosooloilu, josta palataan taas fuusion maaperälle. Teos on todellinen voimannäyte Syreniuksen värikkäästä sävelmaailmasta.

Amerikkalaisen jazzpianisti Don Pullenin teoksen Trees, Grass And Thang Syrenius on sovittanut tyylikkääksi kitarainstrumentaaliksi, jossa rumpali Jari Kettunen vetää suvereenin perkussiomaisen sooloilun.

Jimi Hendrixin keikkasettilainat Hey Joe ja Red House ovat kuuluneet pitkään Syreniuksen omaan repertuaariin, mutta niissäkään Syrenius ei sorru suoraan kopiointiin vaan näyttää omat osaavat kyntensä. Mestarillista kitaratyöskentelyä suvanteineen, nyasseineen ja äärimmilleen soittoon heittäytymisineen pysyen koko ajan tilanteen herrana. Varsinkin Red House kappaleessa Syrenius saa veret seisauttavalla soitollaan ja laulutulkinnallaan kuulijan sellaiseen täydelliseen hurmokseen, mitä tunteikas tulkinta voi olla parhaimmillaan.

Levyn todellista jazzklassikkoa edustaa Thelonious Monkin Round Midnight, jossa Syreniuksen pitkän uran laaja kokemus ja varsinkin jazzkitaroinnin vankka perusta tulee ilmeikkäästi esille. Kitarainstrumentaalina tämä kulttisävellys nousee Syreniuksen käsittelyssä aivan uuteen valoon ja saavuttaa vertaansa vaille olevan esityksen.

Ennen levyn viimeistä raitaa Syrenius repäisee monien versioiman klassikko bluessävellyksen Every Day I Got The Blues, jossa siinäkään Syrenius ei anna piiruakaan periksi kitaran varressa.

Levyn päättävänä ja keikan encorena kuullaan T-Bone Walkerin Stormy Monday, joka on kuulunut jo pitkään Syreniuksen bravuureihin ja siitä löytyy useampikin tulkinta hänen tuotannostaan. Jälleen kerran Syrenius osoittaa kitaroinnillaan olevansa laajasta jazz ja proge-taustastaan huolimatta kotikentällään myös sinisävyjenkin maailmassa.

Sooloissa välillä äärirajoillekin pyrkivä Syrenius saa kokonaisuuden kuulostamaan siltä, että soitto tulee niin selkärangasta eikä sen kanssa ajauduta nurkkaan tai edes niin sanotusti ulos. Pieni hymyn virne naamalla ja aina valmiina soittamaan sekä tarjoamaan kuulijalle vain sitä parasta ja siihen päälle vielä jotain yllättävääkin.

Kokonaisuutena Jukka Syreniuksen yhtyeen live-levytys antaa hieno läpileikkauksen siitä, kuinka omalle tyylilleen uskollinen ja persoonallinen kitaristi voi seikkailla rytmimusiikin laajassa kirjossa, ja antaa siihen aina jotain omaa uutta ja kuulijaa haastavaa.

Syreniuksen yli 40-vuotinen ura on kunnioitettavan pitkä taival ja hienoa, että sen ovat muutkin noteeranneet. Jo tähän mennessä hänen käden jälkensä tulee jättämään mittaamattoman arvokkaan luvun maamme musiikkihistoriaan.

Toivottavasti saamme nauttia vielä pitkään mestarin tuotoksista tulevinakin vuosina, niin Elonkorjuun kuin oman soolotuotannon parissa.

 

 Jukka Syrenius: kitara, laulu, Ari-Pekka Anttila: bassokitara, Jari Kettunen: rummut

Äänitys: 2.2.2013 Pub Aallonmurtaja, Mäntyluodon Satama, Pori

Äänitys ja miksaus: Pakeri Hannus

Masterointi: Juha Kormano

Tuottaja: Jukka Syrenius, Freeway Music/Touch Records

01.  Freddie’s Combo (Tab Benoit)  5:08

02.  Crimson Of Love (Jukka Syrenius)  5:10

03.  Red House (Jimi Hendrix)  6:47

04.  Let’s Enjoy It (Jukka Syrenius)  6:36

05.  Trees, Grass And Thangs (Don Pullen)  6:23

06.  Le Champion (Jukka Syrenius)  8:15

07.  Hey Joe (Billy Roberts)  6:56

08.  Round Midnight (Thelonious Monk)  7:04

09.  Everyday I Got The Blues (Chester Burnett)  5:30

10.  Stormy Monday (Aaron T. Walker)  7:13

Takaisin

Artikkeli luettu 1865 kertaa