Jukka Tolonen Ramblin’ Band & KOM Quartet

Kuvat:

12.04.2016 16:59


Jazz Liisa 03/04
Svart Records SRE024

Jazzin ja rockin raja oli Suomessa varsin häilyvä 1970-luvun alussa. Kuvaavasti useita tällä levyllä soittavia muusikoita, mm. molemmat kitaristit Jukka Tolonen ja Jukka Hauru ovat mukana Jazz Liisan sisarsarjan Pop Liisan avauslevyllä, jonka artisteina ovat Tasavallan Presidentti ja Haurun johtama Superkings-yhtye.

Jukka Tolonen nousi esiin teini-ikäisenä 60-luvun lopulla Tasavallan Presidentissä. Asemansa Suomen tuolloisena ykköskitaristina hän viimeistään sementoi 1971 tekemällään Tolonen!-albumilla, jolta tulivat hänen keikkaohjelmistonsa kulmakiviksi Liisankadullakin soitettu Ramblin’ ja esimerkiksi Porissa 1972 esitetty ja Ylen elävässä arkistossa kuultava Mountains. Jazz Liisan keikan toisen kappaleen A Warm Trip With Taijan Tolonen sisällytti puolisen vuotta tämän keikan jälkeen äänitetylle Summer Games-albumille, jolla kappale tosin soitettiin erilaisella instrumentaatiolla.

Päivää ennen keikkaa 21 vuotta täyttänyt Jukka oli noihin aikoihin varsin kiireinen mies kansainvälistä läpimurtoa tavoittelevassa Tasavallan Presidentissä. Siten tämäkin Ramblin’ Jazz Band oli sivuprojekti, joka tuskin soitti kovin montaa kertaa yhdessä. Tilapäisluonteisuus ei kuitenkaan heijastunut ainakaan Liisankadun keikkaan, sillä tuolloisista huippusoittajista koottu bändi toimii mainiosti yhdessä.

Tosin basistien ja rumpalien tuplaus ei tuo kovin kummoista lisärvoa bändille. Kumpi tahansa basisteista tai rumpaleista olisi hoitanut keikan yksinkin. Sitävastoin trumpetisti Mike Koskisen mukaantulo toiseksi puhaltajaksi on selvä vahvennus. Se tuo lisää solistivoimaa, samoin nostaa puhaltimet kunnolla esiin kokonaissoundissa.

Tolonen avaa konsertin akustisella kitaralla soittamallaan polveilevalla introlla, johon myös puhaltimet liittyvät esittäen teemaa, joka kerrtaan lopun bändin tultua sisään. Ykköskappaleen eräänlainen yllätyssolisti on Pekka Pohjola, hän näet soittaa näet tyylikkään viulusoolon. Häntä seuraavat Tolosen kanssa Pressassakin soittanut Pekka  Pöyry ja tuolloin pääasiassa free jazzia soittanut, mutta hyvin tällaiseen fuusioonkin sopeutuva Mike Koskinen. Kappaleen vetää loppuun Tolonen pitkällä lataustaan jatkuvasti kasvattavalla soolollaan, jonka aikana dialogi komppiryhmän kanssa toimii hienosti.

Jos avausnumerossa on paahdetta, niin Ramblinissa meno on sitäkin huimempaa intensiteetin kasvaessa jatkuvasti tässä pitkässä, vaan ei todellakaan pitkästyttävässä kappaleessa. Hienoa, että tästä vakikappaleestaan Jukka pystyy bändeineen repimään näinkin intoutuneen tulkinnan. Taidollisesti bändi on korkeaa kansanvälistä tasoa ja Jukka nuoresta iästään huolimatta jo maailmanluokan muusikko niin tekniikaltaan kuin näkemykseltään.

Pianisti Eero Ojasen johdolla triona 1973 aloittanut KOM-teatterin yhtye laajeni kvartetiksi kitaristi Jukka Haurun liittyessä siihen 1974. Hauru oli aiemmin tehnyt yhden fuusikohenkisen soolo-lp:n Finnlevylle. Ojanen taas oli ollut jo 60-luvun alusta lähtien vahvasti mukana suomalaisessa jazzissa.

Liisankadulla kvartetin ohjelmistona oli viisi Claes Anderssonin runoihin pohjautuvaa kappaletta, joista Hauru oli säveltänyt kaksi ja Ojanen kolme. Laulausolisteina kvartetilla oli myös sähköviulua soittanut Eija Orpana ja Pertti Melasniemi, joiden laulu tosin jäi useimmissa kappaleissa miksauksessa aika alas.

Vaikka periatteessa kysymys on laulusävellykistä, laulujen osuus esityksistä jää aika vähäiseksi, sillä pääosin tarjolla konsertissa oli hyvin tehtyä instrumentaalimusiikkia. Esimerkiksi Hauru osoittautui hyvinkin näppäräksi kitaristiksi, jonka soittossa oli paikoin ilmeistä Frank Zappa-sävytystä. Ojanen taas osoitti muuntumiskykyään soittamalla sähköpianoa funky-tyylisestikin, vaikkakin hänen varsinainen vahvuusalueensa on akustinen pianojazz, mikä tulee selvästi myös esiin.

Jukka Tolonen, akustinen & sähkökitara, Mike Koskinen, trumpetti, Pekka Pöyry sopraano- ja alttosaksofoni, huilu, Pekka Pohjola, viulu, sähköbasso, Heikki Virtanen, sähköbasso, Reiska Laine, rummut, perkussiot, Ronnie Österberg. rummut, perkussiot.

KOM Quartet: Eija Orpana, laulu, viulu, Pertti Melasniemi, laulu, perkussiot, Jukka Hauru, sähkökitara, Eero Ojanen, akustinen ja sähköpiano, Tapani Tamminen, basso, Ari Valtonen, rummut.

Äänitetty 4.4.1973 (Tolonen) ja 23.4. 1974 (KOM). Masterointi: Pauli Saastamoinen, Finnvox. Uusintajulkaisun tuotanto: Juha Nikulainen, Ulkoasu: Jussi Karjalainen.

Jukka Tolonen Ramblin ’ Jazz Band
1. A Warm Trip With Taija (Tolonen) 17:19
2. Ramblin’ (Tolonen) 21:50
KOM Quartet
3. Spoken Introduction: Matti Konttinen
4. Varo Niitä (Hauru) 7:11
5. Lapsi/Kalevi (Hauru)
6. Mitä Sinä Sanoitkaan (Ojanen)
7. Interviewed (Ojanen)
8. Älä Tuhlaa Aikaa (Ojanen)

Tekstit 4-8: Claes Andersson, käännökset Andersson & Tommy Taberman

Takaisin

Artikkeli luettu 1182 kertaa