Julia Hülsmann Trio

Kuvat:

30.03.2017 09:04


Julia Hülsmann Trio: Sooner and Later

Sooner and Later

ECM Records 2547

Bonnissa vuonna 1968 syntynyt, nykyään Berliinissä vaikuttava Julia Hülsmann on saksalaisen jazzin tunnetuimpia lähettiläitä maailmalla. Pianistin kuudes ECM-albumi viestii, miksi. Nostalgisen retroilun tai vaikkapa mukaenergisen sävelvoimailun sijaan Hülsmann miehistöineen on kehittänyt omintakeisen saundin, jonka minimalistinen lähestymistapa antaa tilaa yhtä lailla taiteilijakolmikon ideoille kuin kuuntelijan orientoitumiselle.

Soinnissa kukin instrumentti saa vapauksia perinteisten roolien ulkopuolelta. Piano, kontrabasso ja rummut soivat sen myötä niin melodisissa kuin rytmisissä rooleissa, ja usein vieläpä samoissa kappaleissa positioita keskenään vaihtaen. Ratkaisu generoi äänimaailmaan mehevää dynamiikkaa ja kiinnostavia jännitteitä, jotka yllättävät kuuntelukerta toisensa jälkeen.

Yhtä vakuuttavaa on soitettava materiaali. Kukin trion jäsen säveltää ja saa myös teoksiaan esille, mikä peilaa osaamisen ohella sitoutumista – jokaisen ideoille on tilaa kollektiivisessa kokonaisuudessa. Teoksista vaikkapa anagrammiarvoitus Thatpujai ilmentää Hülsmannin kunnioitusta edesmennyttä saksalaispianisti Jutta Hippia (1925–2003) kohtaan. Soitteista välittyy kauttaaltaan niin ikään vahva emootio, onhan musiikki pohjimmiltaan tunnetta.

Trio tekee omaksi niin ikään laina-aineiston. Syventyneessäkin tarkastelussa brittiläisen rockyhtyeen Radioheadin tunnustuksellinen rakkauslaulu All I Need maastoutuu kolmikon luomaan sooniseen maailmaan niin, että alkuperä ja -teos menettävät merkityksensä. (MK)

 

Julia Hülsmann, piano, Marc Muellbauer, kontrabasso, Heinrich Köbberling, rummut

Äänitetty syyskuussa 2016 Oslon Rainbow Studiolla

01. From Afar (Julia Hülsmann) 3.40
02. Thatpujai (Julia Hülsmann) 4.56
03. You & You (Heinrich Köbberling) 4.21
04. Biz joluktuk (Rysbay Abdykadyrow) 4.04
05. All I Need (Colin Greenwood, Ed O’Brien, Jonny Greenwood, Phil Selway, Thom Yorke) 4.20
06. The Poet (For Ali) (Marc Muellbauer) 5.01
07. Offen (Marc Muellbauer) 4.30
08. J.J. (Julia Hülsmann) 4.10
09. Soon (Julia Hülsmann) 3.55
10. Later (Heinrich Köbberling) 4.24
11. Der Mond (Julia Hülsmann) 5.36

Takaisin

Artikkeli luettu 361 kertaa