Kalevi Louhivuori Quintet 

Kuvat:

24.05.2016 10:43


Kalevi Louhivuori Quintet: Almost American Standards

Almost American Standards

CAM Jazz, CAMJ 7900-2

Hertimanleini sentään, miten messevän mukava avaus tällä levyllä. Nyt liikutaan vanhoissa kunnon jazzmaailmoissa. Niissä, joita yhä edelleenkin kuullaan mm. Ison Omenan eli New Yorkin klubien hämärissä. Sitä sellaista, johon kuulijan sielu heittäytyy heti täysillä mukaan ilman mitään sen kummempia ajatuksia. Nyt on mukava lillua menneiden vuosikymmenten suurten mestareiden tyylittelyjen parissa.

Ei kuitenkaan missään cover – maailmassa, vaan juuri tätä plättyä varten sävellettyjen biisien voimin. Maestrona on häärinyt maamme huipputrumpetisteihin kuuluva Kalevi Louhivuori, joka puhalteleekin levyllä soittopeliään  suorastaan veret pysäyttävän taiturimaisesti. Aikamoinen pelimanni…

Sävellysten esikuvina ovat olleet niin Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Miles Davis, Horace Silver kuin Duke Ellington ja Ahmad Jamal. Ja erinomaisen maukasta tavaraa onkin syntynyt. Lohivuoren upeat luritukset ja tanakat, käsinkosketeltavan hienot sävelkuviot ovat saaneet aisaparikseen  Ville Vannemaan melodisen maukkaan saksofonisoinnin.Viime mainittu saa myös muutaman ihastuttavan soivan soolovuoron. Takuuvarman tanakkaa sielukasta fonitoteutusta.

Mustavalkioita käsittelee taidolla että oikealla vanhankansan tatsilla Mikael Myrskog. Hänen komppailunsa on juuri sitä vanhojen mestareiden tyyliä ja soolot irtoavat intensiivisellä voimalla, joka liimautuu kuulijoiden mielihyvään.

Kontrankesyttäjä Eero Seppä jymisyttää isoa peliään makoisasti myös tämän tyyppisen jazzin tahdissa. Hän onkin nousemassa maamme paksukielten soittajien ylimpään kastiin. Pehmeän väkevä ote toimii tällä levyllä nasakasti.

Kapulakeisari Jaska Lukkarinen on mies paikallaan, olipa kyse minkälaisesta jazzista, bluesista, soulista… mistä tahansa musiikista. Väkevää taiturointia ja erinomaista yhteensoittoa muiden kanssa.

Jos palataan vielä Louhivuoreen, on todella mukava todeta hänen trumpettinsa laaja äänimaailma ja upeat juoksutukset muun tanakan osaamisen lisäksi. Hänen kokonaisvaltainen soittonsa on todellista ammattilaisen työstöä… sellaista, jossa on koko ajan tunnetila mukana. Hän elää joka solullaan soittonsa mukana. Ja se on erinomainen asia.

Sinänsä on jännittävää, että nuoremman polven soittajat ovat ottaneet työstettäviksi tai esikuvikseen sävellystyössään että soitannossaan todellisten jazzmestareiden tuotoksia reilun puolen vuosisadan takaa. Ympyrä on tavallaan sulkeutumassa. Meidän kaikkien vanhan liiton ihmisten iloksi… ja nuorempien opiksi ja ojennukseksi.

Tällä levyllä nimensä mukaisesti painutaan jazzin alkuperäisille reviireille. Sinne, josta monet tyylisuunnat ovat lähtöisin. Sinne, missä jazzin alkuperäisiä traditioita pidetään edelleen hengissä kaikenlaisen kokeellisuuksien ja muotivirtausten seassa… olisiko näin, että vanhassa vara parempi?

Tämä levy edustaa jokatapauksessa kotimaisen jazzin tämänpäivän herkkutarjotinta. Niin kappalevalikoimansa kuin soittajiensa esityksen myötä. Hyvää ja vilpittömän makoisaa jazzmenoa ja meininkiä… suorana liveäänityksenä. Erittäin maittavalla pieteetillä

Olkaa hyvä ja nauttikaa… ja saakaa hyvää mieltä! (OR)

 

Kalevi Louhivuori tr, flh, Ville Vannemaa saxs, Mikael Myrskog p, Eero Seppä  b Jaska Lukkarinen dr

This album was recorded live, straight to the master tape, with no overdubbing
Recorded and mixed in Helsinki on 24 – 26 August 2015 at Studio Martin by Abdissa Mamba Assefa
Mastered by Danilo Rossi 

1. For Mr. Evans 5:09
2. Crise 5:51
3. Praise 5:57
4. Yes And Now 9:39
5. Take 4 5:47
6. 6 Steps To Heaven 6:53
7. Blues For Joshua 7:48
8. Alone Again 3:19

Total 50:53

All music composed and arranged by Kalevi Louhivuori  

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1209 kertaa