Kalle Kalima

Kuvat:

29.01.2016 21:49


Kalle Kalima: High Noon

High Noon

ACT Music, ACT 9596-2

Kalle Kaliman uusi levy High Noon vie kitaristin teini-ikäisestä asti rakastamansa country & western -musiikin pariin. Levyllä Kaliman triossa soittavat amerikkalaisbasisti Greg Cohen, joka tunnetaan parhaiten John Zornin Masada-yhtyeestä ja Tom Waitsin bändin pitkäaikaisena basistina ja kolmekymppinen saksalaisrumpali Max Andzejewski.

Kaliman näkemys kantrimusiikkiin on laaja. Levyn kolmentoista kappaleen joukosta löytyy western-elokuvien soundtrack-sävelmiä – Dimitri Tiomkinin kynästä lähteneitä soundtracksävelmiä kuullaan trion tulkitsemana kolme: Ballad of the Alamo, The High And The Mighty ja kuolematon klassikko High Noon – perinteisiä lännenlauluja kuten Ghost Riders In The Sky ja Little Joe The Wrangler, mutta myös yllättävämpiä vetoja kantrihengessä tulkittuna kuten esimerkiksi Leonard Cohenin Hallelujah ja suomalaista perimää edustavat Sibeliuksen Jääkärimarssi ja Hiski Salomaan Lännen Lokari.   

Kalima tunnetaan varsin kokeellisena soittajana, mutta country-musiikin henkeä kohdellaan kuitenkin kunnioituksella. Ote on hieman postmoderni eli levy ei välttämättä jokaisen roots-musiikin fanin makuhermoja hivele, mutta parodian puolelle ei lipsuta ja tyyli säilyy yhtenäisenä levyn läpi – taiteilijan oma ääni ja persoonallinen kosketus ja musikin perimä elävät ja kuuluvat lopputuloksessa molemmat. Kantrihenkinen sähkökitaraversio Jääkärimarssista saattaa kuulostaa ideana absurdilta, mutta lopputulos toimii.

Suomalaisen musiikin sävyt kuuluvat levyllä muuallakin kuin tutuissa sävellyksissä. Erityisesti The Shadowsin tunnetuksi tekemässä Michael Carrin säveltämässä Man of Mysteryssä surumielinen kitara soi vahvasti kotimaisen rautalangan hengessä. Klima Kalima -yhtyeen viimeisimmän levyn Finn Noir tavoin myös High Noon osoittaa, että Kalima tavoittaa musiikissaan suomalaisuuden henkeä sortumatta kliseisiin.

Americana-henkisemmässä soitossa kansainvälisenä vertailukohtana levyn mittaan monta kertaa mieleen nousi Bill Frisell, jonka musiikissa country & western -sävyt ovat varsin usein kuuluneet, muun muassa basisti Cohenin uusimmalla levyllä Golden State muutaman vuoden takaa. Kalimalla ei tässä vertailussa ole hävettävää – Frisell jää usein country-projekteissaan liiallisen nostalgian vangiksi liiankin turvallisin lopputuloksin, mutta Kaliman luovuus ja kokeilunhalu ovat High Noonilla selvästi esillä.

Parhaimmillaan levy onnistuu mainiosti – Lännen Lokari sovitus toimii erinomaisesti kuten myös Little Joe The Wranglerin riemukas tiluttelu – ja Kalima selviää kantriprojektistaan kokonaisuutena puhtain paperein, mutta vähän loppuu kuitenkin puhti kesken ja se viimeinen silaus joka tekisi levystä kestoklassikkon jää puuttumaan – ehdottomasti kuitenkin tutustumisen arvoinen levy jos moderni näkemys kantrihenkiseen kitaransoittoon kiinnostaa. (PV)

 

Kalle Kalima, kitara, Greg Cohen, basso, Max Andrzejewski, rummut

Tuottaja Siggi Loch, Äänitys: Klaus Scheuermann, Hansa Studios, Berliini, 14 & 15.12.2014. Miksaus ja masterointi: Klaus Scheuermann. Kannen kuva: George Condo. Sovitukset: Kalima, Cohen, Andrzejewski.

Julkaistu: 29.1.2016

1. Santy Anno (trad) 4:43
2. Ghost Riders In The Sky (Stan Jones) 5:12
3. Ballad Of The Alamo (Dimitri Tiomkin) 6:45
4. Jääkärimarssi (Jean Sibelius) 5:49
5. Lännen Lokari (Hiski Salomaa) 5:31
6. High Noon (Dimitri Tiomkin) 4:49
7. El Paso (Marty Robbins) 6:09
8. Hallelujah (Leonard Cohen) 4:31
9. Little Joe The Wrangler (Jack Thorp) 4:34
10. Man of Mystery (Michael Carr) 4:46
11. The High And The Mighty (Dimitri Tiomkin) 4:06
12. The Green Leaves Of Summer (Dimitri Tiomkin) 2:30
13. South Of The Border (Michael Carr & Jimmy Kennedy) 5:59

Kokonaissoittoaika: 65:24

Takaisin

Artikkeli luettu 1078 kertaa

Translate »