Kalmisto Trio

Kuvat:

29.01.2018 18:15


Kalmisto Trio - Meeting

Meeting

Karkia Mistika Records KARMI-087

Joskus saattaa olla vaikeata luokitella jotain musiikillista tuotetta selkeästi johonkin ryhmään. Tällä asialla ei pohjimmiltaan kaiketi tarvitse olla mitään merkitystä. Jokaisella säveltäjällä ja muusikolla on varmasti aivan aito pyrkimys tuottaa jotain sellaista äänitaidetta, millä hän ilmaisee itseään omalla tyylillään ja samalla ajatuksena on luoda musiikkia, mikä herättäisi myös kuuntelijan löytämään uusia mielleyhtymiä ja uusia tunnelatauksia.

Kontrabasisti Teppo Hauta-aho (s.1941) on yksi tällainen persoonallinen säveltäjä ja esiintyjä jo vuosikymmenten takaa. Hän on liikkunut ja viihdyttänyt kuulijoitaan rehevän pulskeasti koreilematta kokeilevan vapaan improvisaatiomusiikin kehyksissä ja varmasti herättänyt tunteita puolesta ja vastaan. Hän on ollut tuttu nimi jazzin parissa jo 1960-luvun lopulta alkaen ja ehtinyt esiintyä vuosien saatossa lukuisien kansainvälisten jazztähtien kanssa. Tällä hetkellä hän esiintyy mm. yhtyeissä Kalle Kalima & K-18 ja Olavi Trio suomalaisten nuoremman polven jazzmuusikoiden kanssa.

Berliinissä vaikuttavan kitaristi Kalle Kaliman kanssa Hauta-ahon yhteistyö alkoi jo monia vuosia sitten. Viimeisin yhteistyökuvio Kalmisto Trio on syntynyt Kaliman ja toisen, avantgarde-kitaristina erityisesti tunnetun Jukka Kääriäisen kanssa. Tämän täysin akustisen trion ensilevytys Meeting julkaistiin Karkia Mistika Recordsin toimesta viime vuoden (2017) marraskuussa.

Kuten arvata saattaa, niin levyllä esittämisvapaus on etusijalla. Trion yhteisesti rakentama ohjelmakuvio kuljeskelee rautaisen ammattimaisesti kollektiivisessa hengessä. Monipuolisesti hieman vakavahenkisen klassisuuden ja vapaan pyörityksen ohessa saadaan nauttia myös riemukkaan leikkisästä vivahteikkuudesta.

Levy alkaa yllättävästi lyhyellä vajaan minuutin pituisella Head-On Collision kappaleella, mistä purkautuu flamencon rytmikästä kopsauttelua muistuttava tempo. Black Eye huokailee aluksi kunnes Tepon ryystöt ja taputtelut basson kuoreen ja kielille pakottavat myös kitaristit riuskempaan nahisteluun. Siitä kappale lähteekin irtoamaan kuviomaisuudesta ja vapaa irvailu lähtee liukkaasti käyntiin jokaisen työstäessä omiaan.

Alussa syvällisesti hengittävä Dimple on kuin utuinen verkko, mikä kietoo kaiken ympärilleen ja alkaa kalvaa jännitteisen kammottavasti. Salaperäisyyden verho ei aukene lopussakaan, vaan jättää jälkeensä kalvakkaan puistattavan epävarmuuden tunteen. Taitavasti kuormitetussa kappaleessa avautuu monenlaista vipatusta ja särmää, mitkä vievät kuulijaa kuin pässiä narun jatkona.

Jolt sisältää alkupuolella rauhallista kamarimusiikkimaista vakavuutta, mutta ryntää sitten riehakkaaseen vyöryttelyyn kitaristien heittäytyessä räväkän vauhdikkaaseen hyökkäykseen ja vaipuu sitten lopun tyyneyteen. Crater löytää oman linjansa puhuttelevana keskinäisenä keskusteluna, missä tunnelma korostuu hillittynä leppoisuutena.

Levyn pisin nimikkokappale Meeting jauhaa alusta alkaen kitaristien jämäkällä käskevyydellä. Uhmakkuus sulaa hieman Tepon raapiessa omat vastaväitteensä bassostaan. Eteerinen hauraus ja lyyrisyys lisääntyvät ja loppuun mennään yllättävän intiimin klassishenkisessä ja hillityssä yhteishengessä.

Kalmisto Trion uutuuslevy Meeting ei ole pelkästään vapaata pudotusta, puuduttavan raskasta revitystä tai kiihkeän rajua otatusta, vaan kolmen kielisoittimen akustisuus tuo mukaan miellyttävää soinnukkuutta jopa lempeää lauhkeutta soittamiseen. Soittajat ovat nivoneet mukavan kokonaiselämyksen avantgardistisista kuvioista, free jazzin vapaudesta ja klassisen kamarijazzin täsmällisyydestä. (JKi)

Teppo Hauta-aho: kontrabasso, Kalle Kalima: akustinen kitara, Jukka Kääriäinen: akustinen kitara

Äänitys: Kellari Studio, Helsinki, 2017. Miksaus: Maukka Siirala. Masterointi: Pentti Dassum. Kannen suunnittelu: Kai Johansson. Julkaistu: 26.11.2017

01. Head-On Collision 0:49
02. Black Eye 7:45
03. Dimple 9:24
04. Jolt 7:42
05. Crater 5:35
06. Meeting 11:02
07. Date 4:26
08. Scratch 4:40

Kokonaiskesto 51:30

Takaisin

Artikkeli luettu 306 kertaa