Kari Ikonen

Kuvat:

28.05.2017 11:30


Ikonen, Kari: Ikonostasis

Ikonostasis

Ozella Music 2017, OZ071CD

Pianisti Kari Ikonen on viime vuosina ollut eniten esillä akustisen trionsa kanssa, mutta sähköiset koskettimet – erityisesti Rhodes sähköpiano ja Moog-syntetisaattori – ovat aina myös kuuluneet Ikosen repertuaariin. Näitä kaikkia kuullaan monipuolisella uudella Ikonostasis -levyllä.

Ikonostasis tuntuu jonkunlaiselta etyditilkkutäkiltä – sitä on äänitetty vuosina 2014 niin elävänä kuin studiossa. Siinä ehkä syvempää sisältöä nimelle pinnallisen taiteilijan ja levyn nimen samankaltaisuuden lisäksi – eri kuvien muodostamasta kokonaisuudesta on todellakin kyse. Kokoonpanoa tai kosketinsoitinta vaihdetaan suurinpiirtein joka raidan jälkeen – muina muusikoina kuullaan veteraanirumpali Ra-Kalam Bob Mosesia, klarinetisti Louis Sclavista ja trumpetisti Mathias Eickiä.

On itäisten musiikkikulttuurien vaikutteita, lyhyt pianolla soitettu avausraita Toccatina ja villisti rämisevä Catubada De Teheran tuovat hieman eksoottista tunnelmaa, kaksi hillittyä moog-etydiä Sinephony ja Porte De L’est menevät ulisevine syntetisaattorisoundeineen jo surrealistisiin sfääreihin ja varmasti ihastuttavat uusille ideoille avoimia klassisen Moog-soundin ystäviä. Päätöskappale Cappella Nella Luna on puolestaan jälkiäänityksenä toteutettu Moogin ja Rhodesin duetto – verkkaisessa biisissä on hieman 70-lukulaista fuusiohenkeäkin.

Näitä ehkä paremmin kuitenkin toimivat kahden soittajan duetot – erityisesti kaksi ranskalaisklarinetistin kanssa Keravan kirkossa äänitettyä vuoropuhelua yhdistävät kutkuttavasti sähkösoundia klarinetin orgaanisempaan kujerrukseen. Biangular-raidalla Moses soittaa hienosti itsevarmaa pianoa myötäillen.

Missä levyn muut raidat tuntuvat kompakteilta tuokiokuvilta on yli 14 minuuttinen viime kesän Pori Jazzeilla äänitetty trio-raita Trinity toista maata – siinä on yhteisen tutkimusmatkan makua Ikosen, Eickin ja Mosesin tunnelmoidessa kiireettömästi yhteisiä säveliä etsien.

Levyn päättyessä mielessä pyörii kysymys, että mikä Ikonostasis oikeastaan on – yhteen keikkaan ei tätä levyllä pirskahtelevaa kokonaisuutta varmaankaan mahduteta. Jääkö Ikonostasis muutaman vuoden luovuuden hedelmien pyttipannuksi vai rakentuuko tästä konseptista jotain vielä suurempaa ja monimuotoista – sen näyttänevät tulevat keikat. Omalaatuinen levy kertakaikkiaan.

 

Kari Ikonen – piano, Moog synthesizer, Rhodes electric piano, Ra-Kalam Bob Moses – #4,6 drums, #8 sonic beds, Mathias Eick – #6 trumpet, Louis Sclavis – #3 calarinet, #5 bass clarinet

# 1, 2, 8 recorded 10/2016 by Kari Ikonen at Koivu, Helsinki
# 3, 5, 7 recorded 6/2016 by Hekla Productions at Kerava Church
# 4 recorded 6/2014 at ShapeShifter Lab, Brooklyn, NY, USA
# 6 recorded 7/2016 by Antti Snellman at Pori Jazz Festival (originally produced for YLE by Speedy Saarinen)
# 9 recorded 10/2016 by Abdissa Assefa at Ambience Studios, Helsinki
Looper pedal used in 2 & 3. 9 has an overdub. 8 has lots of overdubs and editing.
Mixed at Ambience Studios, Helsinki by Abdissa Assefa, except 6 at YLE, Helsinki by Antti Snellman
Mastered by Jörg Maucksch at Pauler Acoustics, Germany

1. Toccatina (Ikonen) 0:39
2. Sinephony (Ikonen) 2:07
3. Prophétes (Ikonen) 3:44
4. Biangular (Ikonen & Moses) 5:42
5. Sacrement (Ikonen & Sclavis) 4:26
6. Trinity (Ikonen) 14:34
7. Porte de l’est (Ikonen) 3:38
8. Catubada de Teheran (Ikonen) 1:31
9. Cappella nella luna (Ikonen) 3:29

 

Takaisin

Artikkeli luettu 293 kertaa