Kokko Quartet

Kuvat:

19.03.2013 07:37

KOCD2013
Live a River 

KOCD2013

Olen istunut elämäni aikana lukemattoman monen joen rantatörmällä katselemassa veden virtausta… milloin on ollut kyseessä suuri ja mahtava Mississippi, milloin kapeana juokseva Perunkajoki, milloin jotain siltä väliltä. Olen liikkunut mittaamattoman määrän kilometrejä pitkin jokia ja jokivarsia… yöllä, aamulla, päivällä, illalla… tuntenut sisimmässäni mitä erilaisempia tunnetiloja ja nautintoja.

Sellaisia tarjoilee myös tämä Kokko Quartetin esikoinen: Like A River. Omien sanojensa mukaisesti vapaana virtaavaa äänimaisemaa ja improvisaatiota.

Noihin sanoihin on helppo yhtyä, sillä yhtyeen musiikki soljuu kevyen sulavasti. Tyylillisesiä genrerajoja rikkoen. Yhdistellään jazzillisin elementein yhtälailla skandinaavisia säveliä, tangoa, intilaista, arabialaista ja kuubalaista tunnelmaa. Aistikkaan hienovaraisesti. Ilman turhia krumeluureja tai taidepläjäyksiä.

Tämä peruspuhtaus ja selväpiirteisyys tuovat levykokonaisuuteen tietyn harmonian ja rauhan. Ei kuitenkaan mitään pliisua yleisolotilaa vaan väkevän vuolaan kosketuksen, kuten rauhaisan voimakkaana lipuva virta tai kiitävänä kouhuva niva… vesi-elementin, jonka kokoanaiskuva on rajaton.

Levyn sävellyksistä viisi on Johanna Pitkäsen käsialaa, Kaisa Siirala ja Timo Tuppurainen ovat kumpikin tehneet pari soitetuista kappaleista. Yllätyin positiivisesti kuulemastani… hyvin makoisaa kuultavaa.

Pianisti-urkurin tonttia emännöivä Pitkänen osoittautuu lempeäkätiseksi muusaksi, joka kutoo mustavalkioineen ilmavaa, monisäikeistä peruspohjaa, jonka soljuvaan sävelvirtaan Siiralan on hyvä puhaltaa teemojaan. Pitkäsen soitto on ihastuttavan soinnikasta ja solisevan iloista tunnelatausta kuin juoksutteluakin. Tarvittaessa soiton väkevyysaste kasvaa voimakkaaseen ulosantiin. Nautittavaa monitahoisuutta.

Saksofonisti Siiralan soitossa löytyy aistikkaan pehmeää herkkyyttä ja soivuutta. Kuulasta kauneutta sekä hyväilevää kosketusta. Toisaalta häneltä irtoaa tarvittaessa myös röheän räyhäävää voimakkuutta ja silmille sylkevää tatsia. Todella upeaa ja hyvän makuista musisointia.

Basisti Tuppurainen aloitti valtakunnallisen esiintulonsa Lenni-Kalle Taipale Trion Peppi Pitkätossusta. Nyt on asialla tahdikkaan aistikas Tuppurainen. Yhtälailla paksukielisen komppauksessa kuin muutamassa sooloirtiotossa. Hidas nautiskelu kuin vuolaan vauhdikas meno sointuvat hänen ohjastamanaan mukavan tummana nautintona.

Rummunlyöjä Takala on varmaankin seurannut veden virtausta jokiuomissa, sillä hänen työstönsä vie allekirjoittaneen mielen muistojen rantatörmille. Takalan soiton avainsana onkin soitto. Siis yhtyesoitto. Ja kokonaisuuden sisäistäminen. Siksi hänen taustatyöskentelyään että muutamaa esiinnostoa on hieno kuunnella.

Kun tähän peruskokoonpanoon tuovat muutamalla raidalla oman percussiovärinsä Ricardo Padilla kioskeineen ja Mikko Koivisto tabla-rumpuineen, saa kokonaisuus lisävirtausta uomaansa.

Tämän levyn upeaa kokonaisantia on sen omanlainen yksinkertaisuus ja puhdaslinjaisuus.

Onko se sitten maanläheisyyttä, kuulijaystävällisyyttä… haaveita, unelmia, seesteistä olotilaa… vaiko todellisen elämän realismia, elämän virtaa… jokea, jossa itsekukin huilaamme kuin tukki ennenvanhaan Kemijoessa sivujokineen.

Kun levyn soittajatkin onnistuivat mielestäni erinomaisesti, niin lopputulos tässä hieman erilaisessa jazzpaketissa on tosi kelpo.

Toivottavasti myös jazzalan ammattilaiset noteeraavat sen Bremenissä Jazzahead! -tapahtumassa, jossa Kokko Quartet esiintyy ainoana suomalaisena jazzyhtyeenä.

Noteeratkaa tekin, sillä tämän levyn myötä on tarjolla hyvää, leppoisan kaunista musiikkia, jolla on olemassa myös väkevän voimakkaita tunnetiloja.

Suositukseni! (OR)

Kaisa Siirala alto and soprano saxes, bansuri flute, Johanna Pitkänen piano, fender rhodes, hammond organ, celesta, Timo Tuppurainen bass, Risto Takala drums
Feat. Ricardo Padilla percussion (#1,5,8,9,10), Mikko Koivisto tabla drums (#4)

Recorded at Finnvox Studios, helsinki, Finland, at September 2012 by Oona Kapari
Mixed by Oona Kapari
Mastered by
Pauli Saastamoinen

01. Letters (Johanna Pitkänen) 5:21
02. Flying (Timo Tuppurainen) 4:03
03. Gokulam (Kaisa Siirala) 6:31
04. Like a River (Johanna Pitkänen) 6:29
05. Indy (Kaisa Siirala) 4:20
06. At Land (Johanna Pitkänen) 4:34
07. Deep Minor (Timo Tuppurainen) 4:43
08. Yasmin Intro 1:11
09. Yasmin (Johannan Pitkänen) 5:16
10. Rain (Johanna Pitkänen) 3:24

Takaisin

Artikkeli luettu 2296 kertaa

Translate »