Kokko Quartet 

Kuvat:

28.08.2016 14:15


Kokko Quartet: Orient Express

Orient Express

Eclipse Music, ECD-201638

Aluksi kauniin lempeä pianon kilkutus kuvastanee auringon kimallusta tyynen veden pinnalla. Veden, josta kasvaa leppoisasti aaltoileva valtameri merivirtoineen että valtaisine ulappoineen. Tyyneydestä kohoavine lempeinä puhureineen että tyrskyjä nostavine henkäyksinä. Rakastettavana ja ystävällisenä…

Asialla mainio kotimainen nelikko, Kokko Quartet, joka seikkailee jälleen tällä levyllään siellä sun täällä. Maapallon eri puolilla. Eri kulttuureissa ja olotiloissa. Imien vaikutteita sävellyksiinsä, jotka kaikki tällä levyllä ovat yhtyeen omaa käsialaa; Kaisa Siirala  ja Johanna Pitkänen neljällä että Timo Tuppurainen kahdella raidalla.

Bändin vahvuutena voidaan pitää monitahokkuutta ja sen mukanaan tuomia erilaisia toteutusmahdiollisuuksia. Skaala liikkuu herkistä tunnoista väkeviin massiiviisiin purkauksiin. Pitkäsen hempeän kirkkaista pianokilkutuksista Siiralan erinomaisen väkevään saksofonisointiin.

Pitkäsen pianokomppaus ja eritoten makoisat soolottelut kimaltelevine juoksutuksineen antavat levylle omanlaisen positiivisen latauksen. Tavallaan elämän eliksiirin ja toivon tulevaisuuteen. Sielukkaan sointuisaa työskentelyä niin akustisen pianon mustavalkioiden kuin sähköistenkin kanssa.

Saksofonisti Siiralasta löytyy rutolti sitä ihteään. Barsa ja altto soivat käheän tarmokkaana ja väkevän voimakkaana. Hiipuen toki sopraanon myötä kauniisiin kosketuksiin ja lumoavaan sielukkuuteen. Siirala on jo vuosien ajan osoittanut taituruuttaan eri yhteyksissä ja soitto tuntuu paranevan aina vain makoisammaksi ja makoisammaksi. Hienon rehellistä kuultavaa…Orient Expressissä messevimmillään.

Tuota maukasta naisenergiaa komppaa väkevästi Tuppurainen bassollaan yhtälailla sormin kuin jousellakin. Hänen lattaripitoiset sävellyksensä pistävät tahtijalkaan iloista teputusta. Hyvää ja totuttua laatutyötä häneltä.

Rummunlyöjä Risto Takala on tukevan kompin perusmättäjä. Ehkäpä piirun verran jopa liian kovakätinen, vai onko se äänitekniikkataituri Markku Veijonsuon tarkoituskin näin. Joka tapauksessa Takala turvottaa kokonaisuuden massivisen väkeväksi ulosanniksi.

Sävellysten monitahokkuus ja bändin yhteensoitto muodostavat nautittavan kokonaisuuden, jossa ei ole pyritty mihinkään liiallisiin erikoisuuksiin tai poikkitaiteellisiin keinoihin. Nyt mennään ikiomalla maukkaalla perustatsilla ja soundilla. Elämän sykkeessä ja tylsyyden toiston yläpuolella.

Ehkäpä levyn syvimmästä olemuksesta kertoo parhaiten levy-yhtiön teksti:

Albumi jatkaa yhtyeen ensimmäisen levyn Like A Riverin (2013) jalanjäljissä, yhdistäen skandinaaviseen jazzilmaisuun tyylikkäästi globaaleja vaikutteita. Orient Express kertoo tarinoita niin menneestä ajasta kuin nykypäivästäkin, kurkottaen Intiaan saakka. Kamelikaravaanit vaeltavat aavikon poikki ja Orient Express –pikajuna tuuttaa kaksiäänistä torveaan tummassa trooppisessa yössä. Albumi sukeltaa myös kalevalaisten legendojen ja myyttien maailmaan, aivan kuten yhtyeen nimi Kokko vihjaa. Musiikissa voi kuulla kuinka seppä Ilmarinen takoo aseitaan ja vedenhaltija Vellamo ohjaa vesien liikkeitä.

Kokko roihuaa… heittäytykää mukaan mojovaan jazztuleen! (OR)

 

Kaisa Siirala, saxophones and flutes, Johanna Pitkänen, piano and keys, Timo Tuppurainen, bass, Risto Takala, drums
Feat. Ricardo Padilla percussion on tracks 1.6.7.9.10

Recorded at Varistoteles Studios, September 3-4 2015 by Markku Veijonsuo
Mixed and mastered by Markku Veijonsuo
Produced by Kaisa Siirala

01. Havis (Johanna Pitkänen) 04:14
02. Orient Express Intro (Kaisa Siirala) 01:16
03. Orient Express (Kaisa Siirala) 03:02
04. Ilmarinen (Johanna Pitkänen) 03:34
05. Vellamo (Johanna Pitkänen) 04:14
06. Cheat and Disappointment (Timo Tuppurainen) 03:29
07. Young and Foolish (Kaisa Siirala) 05:08
08. Camel Road (Johanna Pitkänen) 05:14
09. Southern Dance (Timo Tuppurainen) 05:43
10. Keppikerjäläinen (Kaisa Siirala) 05:40

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1107 kertaa

Translate »