Krister Jonsson Deluxe

Kuvat:

26.01.2016 22:15


Krister Jonsson Deluxe - Truckload

Truckload

Stunt Records STUCD 14022

Ruotsalainen kitaristi Krister Jonsson on jo pitkään ehtinyt vaikuttaa blues-rock-jazz-painotteisen musiikin parissa. Hän on levyttänyt aikaisemmin omalla triolla kaksi albumia, joilla vierailijana on ollut jazzin, klassisen musiikin ja hard rockin ympyröissä karaistunut sellisti / basisti Svante Henryson. Uudemmalla kvartetti kokoonpanolla, Krister Jonsson Deluxe, Henryson ei ole enää vierailijana, vaan täydentää kokoonpanoa yhdessä kontrabasisti Dan Berglundin ja rumpali Peter Danemon kanssa.

Berglund muistetaan hyvin 2000-luvun alussa huippusuosioon nousseesta EST:stä. Danemo tunnetaan puolestaan monista eri projekteista, joista Led Zeppelinin musiikin ympärille luotu LED -yhtye on vieraillut ainakin Porissa. Deluxe muodostuu siis kaiken kaikkiaan kovan luokan ammattitaitoisista muusikoista, joilla on laaja katsantokanta eri musiikin lajien parista.

Tällä levyllä tehdään matkaa hyvin laveasti rytmimusiikin alueella. Kappaleet edustavat montaa eri tyylilajia ja ovat monipuolisuudessaan hyvin vaihtelevia sisällöltään. Kahdentoista kappaleen sisälle mahtuu kaunista muistelumielikuvia luovaa läheisyyttä, kuten kaksi aloituskappaletta Woohoo ja Natti Natti. Räikeää kiivautta ja ankaraa rajuutta esiintyy kappaleessa Ligga, mikä edustaa lähinnä klassista rockia, missä voimakkaan runttaavat alkutahdit nousevat syvältä hitaasti edeten kitaran rankan vyörytyksen kautta vahvana kuin Cream 1960-luvulla.

Pohjatonta alakuloisuutta ja syvällistä salaperäisyyttä on taas hitaasti etenevissä kappaleissa Trust, Luna, Soft Intensely ja Velour sellon ja kitaran työstäessä itkunsekaista tunnelmointia, jota basson ja rumpujen taustakomppaus johdattelee seesteisesti. Tähän samaan kategoriaan voisi liittää vielä kappaleen See, Not So Bad, missä sello tuo mukaan vahvaa klassisuutta, voisi jopa sanoa kappaleen olevan puhtaasti klassista musiikkia. Kiivautta, tuulenpieksämää rujoutta, mutta vastapainona kiinnostavan mukaansatempaavaa vauhdikkuutta löytyy puolestaan kappaleista The Out ja vähän myöhemmin levyn nimeen liittyen kappaleessa Truckload of Wisdom. Siinä kiristetään turboruuvia hurjaan menoon yhdistellen rock ja R&B soundimaailman aineksia yhdeksi kokonaisuudeksi. Kappaleessa on nousevan piikin ohessa erinomainen laskuvaihe bassosoolon muodossa. Levyn lopussa Seatown ja Fragment johdattelevat kuulijan takaisin syvältä luotaavaan herkkään tunnelmointiin, mistä lähdettiin liikkeelle.

Sellon kanssa Svente Henrysonilla tuntuu olevan melko suuri rooli värikkään soitannon luomisessa. Hän muodostaa monenkirjavan alustan yhtyeen taustaan. Rockin parissa sähköbassoineen uransa aloittanut hallitsee kontrabasson metkut jazzin soitossa, mutta hän on myös soittanut niin jousikvartetissa kuin filharmonisen orkesterin riveissä. Sellosta tuli hänen kolmas soitin jo 1980-luvun lopulla ja siitä on muodostunut hänen pääsoitin. Näitä avuja käyttäen häneltä löytyy ratkaisumallit jokaiseen kappaleeseen.

Truckload on innostavan monisärmäinen ja tuottaa laajan spektrin mausteista värikkyyttä erilaisista musiikin lajeista. Klassisen puhtauden ja suoranaisen pastoraalisuuden oheen mahtuu minimalistista ambientia tunteikkuutta, kiivasta säröisyyttä, miellyttävää melodisuutta ja verevän rohkeata vauhdikkuutta.  (JKi)

Krister Jonsson: kitara, Svante Henryson: sello, Dan Berglund: kontrabasso, Peter Danemo: rummut.

Äänitys: Göran Stegborn, Studio Pannhuset, Tukholma, 2013. Miksaus ja Tuotanto: Lave Lindholm & Krister Jonsson, Tune Studios, Malmö. Masterointi: Lave Lindholm. Tuotannon toimeenpano: Sören Friis & Peter Littauer. Kannen taide: Paul Wilson (yellow1.dk). Julkaistu: 9.3.2014

 1. Woohoo 3:54
 2. Natti Natti 4:48
 3. Ligga 7:09
 4. Trust 5:45
 5. Luna 4:16
 6. Soft Intensely 4:52
 7. Velour 4:10
 8. The Out 4:07
 9. See, Not So Bad 6:11
 10. Truckload of Wisdom 5:20
 11. Seatown 5:16
 12. Fragment 3:38

Kaikki sävellykset Krister Jonsson paitsi Velour Peter Danemo
Kokonaissoittoaika 52:22

Takaisin

Artikkeli luettu 574 kertaa