Krokofant

Kuvat:

22.05.2016 08:56


Krokofant - Krokofant II

Krokofant II

Rune Grammofon RCD 2177

Tämä CD:nä ja LP:nä julkaistu Krokofantin toinen albumi, Krokofant II, ilmestyi marraskuussa 2015. Norjalainen voimatrio tekee tällä hetkellä tuhoisaa jälkeä Norjan rytmimusiikin saralla. Heidän live-esiintymiset ovat kuin kulovalkea, mikä etenee pelottavan tulisena. Ennakkoluulottoman rankalla tavalla jostain progressiivisen rockin lähteiltä alkunsa musiikilleen ammentava trio on kuumaa tavaraa.

Trio liekehtii kuin ruoskan sivallus rockbeatin tanakassa otteessa ja jazzille ominaisen vapaan ilmauksen keskinäisessä fuusiorakenteessa. Ensi kuulemalta meno tuntuu olevan hieman liiankin räväkän rytmistä ja massamaisen hälisevää temmellystä ilman konkreettista suuntaa. Kun levyn musiikilliseen antiin pääsee lähemmin sisään, niin sieltä alkaa löytyä muutakin kuin pelkkää mölyä.

Bassottoman trion soitinkokoonpano on jo sinällään melko poikkeava, kitara, saksofoni ja rummut. Nimenomaan saksofonin mukana olo pumppaa trion musiikkiin myös jazzillista henkeä.  Menevän tykittävä rytmi ja kuuma improvisointi ovatkin trion tavaramerkkejä.

Aloituskappale C.O.T.A on ensin alkuun melkoisen järkyttävä ruutitynnyri, se on kuin sotaisa taistelutanner, raivoisaa rypistystä, meno on kuin päin seinää päätään hakkaisi. Sail Ahead sisältää enemmän free jazzin sävykästä irtonaista improvisoitua soittoa, mikä lähtee Jørgen Mathisenin tukevan tenorisaksofonin puhalluksen kautta, vauhti on silti hurja ja kantava. Nieu pyyhkäisee alkuun räkäisellä ”free-syljennällä”, saksofonin matala möyrintä ja Tom Hasslanin kitaran armoton työstö luovat jotain pahaenteistä kammoa, aavistuksen siitä, että kohta mennään ja lujaa. Kun Axel Skalstad tömäyttää rumpusettinsä käyntiin armottomasti takoen, ollaan taas vauhdissa mukana.

The Ship, Snakedog ja Watchtower viimeistään näyttävät yhtyeen laukkaavan elinvoimaisuuden ja rehvastelemattoman luovuuden. Eteenpäin mennään nuoruuden hulluudella ja tekemisen iloisuudella, hieman ehkä mahtipontisen liiallisella voimallisuudella, mutta kaikin puolin tehokkaalla asenteella.

Krokofant toimii kokolailla rockin ehdoilla ja se kuuluu varsinkin Skalstadin rumputyöskentelystä, missä on rankka rockpoljento ja hurja tempo. Samoin Hasslanin kitaratyöstö ei jätä mitään selittelyjä, vaan se kulkee käsi kädessä Skarlstadin rumpukoneen kanssa. Tenorisaksofonia ryydittävä Mathisen sitä vastoin tuo trion arkisen hanakkaan voimantuottoon erilaista sävykkyyttä, rohkeata vapaata ilmaisuvoimaa.

Alun ensi kauhistuksesta toivuttuani voisin todeta, että Krokofantin Krokofant II ei lopulta ole pelkkää nykyrockin massapuristusta, vaan siitä löytyy aimo annos tukevan ryhdikästä ja vetovoimaista taivallusta Peter Brötzmannin ”äksönfreepolun” viitoittamalla tiellä.  (JKi)

Tom Hasslan: kitara, Axel Skalstad: rummut, Jørgen Mathisen: saksofoni

Äänitys ja miksaus: Christian Engfelt, Engfelt & Forsgren Studio.  Masterointi: Håkan Åkesson, Nutistudio. Kannen suunnittelu: Kim Hiorthöy. Julkaistu: 13.11.2015.

  1. C.O.T.A (Hasslan / Krokofant) 7:42
  2. Sail Ahead (Hasslan / Krokofant) 6:56
  3. Nieu (Hasslan / Krokofant) 7:31
  4. The Ship (Hasslan / Krokofant) 7:58
  5. Snakedog (Mathisen / Krokofant) 7:20
  6. Watchtower (Hasslan / Krokofant) 6:32

Kokonaissoittoaika 44.00

Takaisin

Artikkeli luettu 558 kertaa