LabField

Kuvat:

16.01.2016 14:02


LabField - Bucket of Songs

Bucket of Songs

Hubro Music HubroCD2552/HUBROLP3552

Alunalkaen LabField oli duo, jonka muodostivat ruotsalainen kitaristi David Stackenäs ja norjalainen mm. Huntsville -triosta tuttu rumpali Ingar Zach. Italialainen kitaristi ja elektroniikkavelho Giuseppe Ielasi vieraili kaksikon aikaisemmalla levyllä ja nyttemmin LabFieldistä on muodostunut trio. Duon aikaisemmat levytykset olivat reheviä ja hitaasti eteneviä, jossain määrin myös sävellyspohjaisia, kun taas nykyisen trion viime vuoden keväällä ilmestynyt Bucket of Songs keskittyy improvisoidun jazzin esittämiseen. Tällä levyllä vierailee myös laulaja Mariam Wallentin kolmella kappaleella tuoden oman panoksensa vapaamuotoisella äänikirjollaan.

Ne, jotka ovat sattuneet tutustumaan LabFieldin aikaisempaan hieman soinnukkaaseen ja hitaasti vapaana virtaavaan musiikilliseen ilmeeseen, saattavat huomata, kolmannen albumin Bucket of Songs olevan erilainen. Nyt levyn sisältö on hieman rankempaa ja särmäisempää. Yleispiirteenä Bucket of Songs tarjoaa voimakkaan kokeilevaa ja luovaa improvisointia, missä elektroninen sähkövoima on vahvasti mukana.

Tukholman kuninkaallisen konservatorion kasvatti David Stackenäs on tehnyt paljon soolotyötä, (https://soundcloud.com/david-stackenas), mutta toimiminen improvisoidun musiikin parissa on luonut yhteistyötä myös sellaisten nimien kanssa kuin Mats Gustafsson ja Evan Parker. Pitkäaikainen yhteistyö Ingar Zachin kanssa on synnyttänyt LabFieldin musiikillisen perusrakenteen.

Levyn sisältämät 9 kappaletta ovat varsin lyhyitä, vain yksi kappale yltää kuuteen minuuttiin. Aloituskappale Ragged Line Reversed luo uhmakkaan pahaenteisen ilmapiirin, mikä jyskyttää ohimoilla. Tyyli on vähän samanlainen kuin Huntsvillen musiikissa. Alle kolmeminuuttinen Page 55 on hieman avarampi ja rauhaisampi Zachin möyhentäessä höyhenenkevyesti rumpujen kalvoja vispilöillä ja kitaran soinnut ovat odottavia, pienin liikkein sävel kerrallaan äännellen. Mariam täydentää loopaten moniäänisesti kappaleen tasaista virettä.

Temporary Reasons on kuin ympyrässä pyörivä yhteistanssi, kuin elämäniloa täynnä oleva karuselli, viritelmä, missä on ponnekkuutta ja tarmoa. Yhtä kaikki, kappale eroaa kummallisen selvästi muusta levyn sisällöstä. Nimikkokappale puolestaan on vain kolmen minuutin mittainen ja aika tylsän oloinen, yksioikoinen ja jotenkin kuin jähmettynyt tasaiseen harmaaseen staattisuuteen. Levyn lyhkäisin kappale Intensive Course In Bad Manners jatkaa painostavan elektronisen äänen muodostamaa horisontaalista äänimuuria. Hetken alkoi jo epäilyttää tuliko soittimeen tai levyyn vika, kun ääni jäi väreilemään paikalleen.

Lähes kuusiminuuttinen Straight A’s In Constant Sorrow kääntää tilanteen päälaelleen. Se on kuin räjähtelevä ilotulitustehdas, lähes kokonaan Zachin yksinpuhelua symbaaleiden maailmassa. Tyylikkään hitaasti, mutta äärettömän voimallisesti Zach purkaa sitä raivoa, mitä symbaaleiden muodostama ääniviidakko tuottaa akustisen kitaran soidessa hiljalleen mukana pehmentämässä humisevaa tuhon tietä.

Mariam Wallentin on mukana kahdella viimeisellä kappaleella. Members Crossed on siistiä laulukerrontaa akustisten kitaroiden säestäessä rauhallisesti ympärillä. Elinvoima kuitenkin kasvaa lyömäsoittimien äänien tulessa mukaan. Samalla myös hetkellinen sähköinen väreily johdattelee kappaleen hitaasti loppuun. Viimeinen ja samalla levyn pisin kappale Last Passacaglia on selvästi energisempi. Massiivisten lyömäsoitinten rynnistelyn keskellä Mariamin laulun saa uuden ulottuvuuden muuttuen yhdeksi instrumentiksi muiden sisällä. (JKi)

David Stackenäs: kitarat, Giuseppe Ielasi: kitara ja elektroniikka, Ingar Zach: rummut ja muut lyömäsoittimet, vierailija: Mariam Wallentin: laulu (raidat 2,8 ja9)

Äänitys: Daniel Karlsson, Tukholma lokakuu 2099 ja Miguel Angel Tolosa, Madrid maaliskuu 2011 ja tammikuu 2013. Lauluäänitykset: Adreas Werliin, heinäkuu 2013, Berliini. Miksaus ja masterointi: Giuseppe Ielasi, Milano. Tuotanto: LabField. Kannen kuva: Aslak Gurholtin arkisto. Kannen suunnittelu: Yokoland. Julkaistu: 06.03.2015

  1. Ragged Line Reversed 3:12
  2. Page 55 2:56
  3. Temporary Reasons 5:14
  4. Bucket of Songs 3:08
  5. Intensive Course In Bad Manners 2:28
  6. The Boy Who Never Remembered 3:40
  7. Straight A’s In Constant Sorrow 5:51
  8. Members Crossed 5:40
  9. Last Passacaglia 6:20

Kaikki kappaleet trion yhteistä tuotantoa

Kokonaissoittoaika 37:29

Takaisin

Artikkeli luettu 421 kertaa