Laila Biali

Kuvat:

16.02.2018 18:07


Laila Biali: Laila Biali

Laila Biali

ACT 9041-2.

Laila Biali on klassisen koulutuksen saanut kanadalainen pianisti. Omin ilmaisu on löytynyt kokeilemalla. Naisen kuudes albumi on samalla debyytti saksalaislabelilla ACT. Se edustaa modernia fuusioajattelua, jossa kaikki on mahdollista.

Niinpä yksiin kansiin on pakattu muun muassa jazzillisia asteikkoja, villiä äänenkäyttöä, poplaulelman keveyttä sekä lainakappaleita niinkin erilaisilta musiikintekijöiltä kuin Randy Newman, Coldplay ja David Bowie.

Jotain omaa, jotain lainaa, jotain sinistä. Idea sinänsä on vanha ja hyväksi havaittu lukemattomissa yhteyksissä aiemmin. Biali ei siis keksi pyörää uudelleen mutta saa sen pyörimään kitkatta. Laulajana ja pianistina hän on sujuva. Ulosannin vähäeleisyys tuo mieleen ehkä lähimmin Diana Krallin.

Laulumateriaalista erottuu teos Wind, joka perustuu osittain persialaisen sufi-mystikko Mawlana Rumin runoon. Kuten ammoisen viisaan kerrotaan lausuneen säkeitään hurmioituneena pyöriessään musiikin tahtiin, Biali kanssasoittajineen kehittää kappaleeseen mukaansatempaavan syklisen imun.

Moni raita sen sijaan menee ohi kuin huomaamatta, mikä on kaikenkattavan sujuvuuden kääntöpuoli. Työjälki on lukuisien huippumuusikoiden osallistumisesta huolimatta levytetyssä muodossa usein kliinisen ylisiloteltua.

Lainasävelmät asettuvat ääripäiden väliin joka suhteessa. Coldplayn luonnosmaisen melodinen Yellow jää intiimistä pohdiskelusta huolimatta ulkokohtaiseksi luennaksi. Randy Newmanin I Think It’s Going to Rain Today on vuorostaan maalattu sinivoittoisin sävyin vedoilla, jotka muistuttavat Joni Mitchellin kädenjäljestä.

Covereista kiinnostavimmaksi kasvaa Bowien Let’s Dance. Siinä on säilytetty alkuteoksen mehevä svengi, ja vaikka mahtipontiseen äänikuvaan ujutetaan ylenpalttisesti niin synaujellusta kuin polyrytmiikkaa, Bialin lauluääni pelastaa kokonaisuuden: heittäytyminen intohimon vietäväksi välittyy joka käänteestä. (MK)

 

Laila Biali: laulu, piano, kosketinsoittimet, George Koller: basso, Larnell Lewis: rummut (1, 2, 4, 8, 9, 11, 12), Ben Wittman: rummut (3, 5, 6, 7), lyömäsoittimet, Ambrose Akinmusire: trumpetti (3, 5), Mike ”Maz” Maher: trumpetti (2, 8, 9, 11), Sam Yahel: urut (1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 12), Glenn Patscha: urkusoolo (2), kosketinsoittimet (12), Lisa Fischer: taustalaulu (1, 2, 5, 6, 7, 8), Jo Lawry: taustalaulu (kaikki paitsi 9), Carlos Ricketts: taustalaulu (1, 2, 6, 7).

Äänitys Revolution Recording (Toronto), Wittman Productions (Toronto), Mission Sound (Brooklyn), Vibramonk Studios (Brooklyn), Fantasy Studios (San Francisco), Pod Noise Studio (New York City) maalis–lokakuu 2016.
Miksaus Tim Abraham.
Masterointi João Carvalho. *
Tuotanto Ben Wittman & Laila Biali.

01. Got to Love (Laila Biali) 3.14.
02. We Go (Laila Biali) 5.17.
03. Satellite (Laila Biali) 5.06.
04. Yellow (Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman, Will Champion, Andre Benz) 4.43.
05. Refugee (Laila Biali) 5.26.
06. Dolores Angel (Laila Biali) 4.36.
07. Queen of Hearts (Laila Biali) 4.54.
08. Serenbe (Laila Biali) 4.22.
09. Code Breaking (Laila Biali) 4.46.
10. I Think It’s Going to Rain Today (Randy Newman) 3.38.
11. Wind (Rumi Poem) (Laila Biali) 5.22.
12. Let’s Dance (David Bowie) 4.46

 

Takaisin

Artikkeli luettu 279 kertaa