Leighton Richard Phoenix

Kuvat:

25.05.2016 15:46


Leighton Richard Phoenix - Quietly Into The Night

Quietly Into The Night

Omakustanne 4742218005564

Musiikki on siitä erikoinen taiteen laji, että se voi yllättää ja ravistella kuulijaa aivan kummallisissa tilanteissa milloin räväkästi, milloin hauskasti, milloin taas tunnelmaltaan esteettisenä, melankolisen puhuttelevana tai rytmiltään mukaansatempaavana.

Yksi tällainen yllättäjä on Leighton Richard Phoenix, joka nimenä ei sanonut minulle yhtään mitään. Sain hänen lokakuussa 2015 julkaistun levyn Quietly Into The Night käsiini muutama kuukausi sitten ja se on ehtinyt pyöriä soittimessa useampaan kertaan muiden ohessa. Se on poikkeavana äänitteenä iskostunut päähäni, mutta ehdin tutustua siihen lähemmin vasta nyt ja hänen taustansa onkin varsin kiinnostava. En kuitenkaan puutu siihen, sillä Heavy Tikkanen on kirjoittanut sivustollamme tyhjentävän raportin hänestä ja sen voi lukea linkistä http://jazzrytmit.com/wp/s11-esittelyt/leighton-phoenix-soittaa-ja-piirtaa-bluesia/

Nyt liikutaan bluesin alkusijoilla, jossain syvän etelän rämemailla Mississipin suistossa Louisianassa, missä blues kehittyi mustan väestön piirissä työlaulujen kautta 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tienoilla. Leighton Phoenix pureutuu levyllään tähän alkukantaisen bluesin ytimeen, jolloin sähköiset nykybluesin elementit olivat tuntemattomia käsitteitä.  Vaikka hän ei varsinaisesti laula ollenkaan, niin hänen raaka ja painava äänen käyttö sopii kuin nenä päähän tähän aikakauteen, jolloin akustinen laulettu blues tenhosi kaikessa yksinkertaisuudessaan pelkästään kitaran säestyksellä.

Levyn kansi luo heti mielikuvan Leightonin taustan olevan taiteessa ja ennen kaikkea piirustustekniikassa. Pelkistetylle mustalle pohjalle kirjatut oleelliset tiedot ovat käsin erikoisella kirjoitustyylillä kirjoitettuja ja kuvat ovat varmaan hänen itsensä pistetekniikalla tehtyjä.

Levy sisältää 14 Leightonin itse kirjoittamaa kappaletta, mutta sisältö tuntuu kuitenkin rakennetun yhdeksi 53 minuuttia kestäväksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi kappaleiden vyöryessä toinen toisensa perään lyhyillä pienillä välivärityksillä. Koko juttu perustuu runonkerronnallisen puheäänen käyttöön pianon säestyksellä.

Jopa vähän puistattavan uhmakas pelkokertomus Lullaby Of The Creaking Bed on aloituskappaleena myös levyn pisin yli 10 minuuttia kestävä kertomus, minkä jälkeen Old Muddy River eteni unelmoiden äitiä, joka rakasti kotitalon ohi menevää jokea. Asetelmat kehittyvät siten, että jokaisen kertomuksen jälkeen välittömästi matka etenee noin minuutin pituisina ragtime-tyylisinä instrumentaalikappaleina pianolla soitettuina, Näitä ovat Under The Piano, Dance Of The Mayflies, Inside A Freak Show, I Am With Spoons ja With Piano In Drunken Sea.

The Woman Who Never Left on runollista kerrontaa ilman taustasoittoa. What A Man Risks on raskas äänikertomus siitä miten mies voi vaarantaa kaiken …. siitä miten aina tulee seuraava kerta… pieni raasteisen karhea pianotausta lisää kappaleen dramaattisuutta. Rhythm Of The Click Clack on kerronnallista puhetta, mitä vauhdikkaan rytmikkäät välisoitot täydentävät. Nimikkokappale Quietly Into The Night on taas pelkkää lausuntaa.

En tiedä onko minun levyssä viimeisen kappaleen kohdalla joku vika vai tarkoituksella synnytetty minuutin tyhjä väli, mistä kappale jatkuu loppuun puhuttelevana kauniina pianon loppusoittona. No, joka tapauksessa se on hieno ajatuksia herättävä tapa lopettaa mielenkiintoinen kuuntelukokemus. (JKi)

Leighton Richard Phoenix: piano, äänikerronta, laulu

Äänitys: Leighton Richard Phoenix. Masterointi: Asko Rome Altsoo, White Room, Tartto, Viro, 2015. Tuotanto: Leighton Richard Phoenix ja Andres Roots. Julkaistu: 30.10.2015

01. Lullaby Of The Creaking Bed 10:25
02. Old Muddy River 3:21
03. Under The Piano 1:03
04. Ashes Of the 6thMan 6:34
05. Dance Of The Mayflies 1:31
06. The Woman Who Never Left 3:38
07. Inside A Freak Show 1:35
08. What A Man Risks 3:48
09. I Am With Spoons 0:52
10. Rhythm Of The Click Clack 3:50
11. Quietly Into The Night 2:09
12. With Piano In Drunken Sea 0:48
13. Saxaphone Fingers 5:40
14. The Oil Of Crows / Slow Exit In Dm 8:14

Kaikki kappaleet ovat Leighton Richard Phoenixin kirjoittamia

Kokonaiskesto 53:28

Takaisin

Artikkeli luettu 621 kertaa