Luboš Soukup & Points Septet

Kuvat:

24.06.2016 14:45


Luboš Soukup & Points Septet - Luboš Soukup & Points Septet

Luboš Soukup & Points Septet

Animal Music ANI 051-2

Tšekeissä jazz on varmasti hyvässä ”huudossa”, siitä ovat ainakin Prahan tunnetut jazzklubit hyvänä osoituksena. Ani harvoin tulee kuitenkin näin arvostelumielessä eteen tšekkiläisiä levyjä. Luboš Soukup on johtavia saksofonisteja tänä päivänä Tšekissä. Nimi tuntui heti kaikesta huolimatta ennestään tutulta ja pienen tarkastelun jälkeen totesin, että hän johti nuorta Points Quartettia vuonna 2009 Getxon jazzfestivaaleilla, kun nelikko voitti siellä nuorille soittajille tarkoitetun yhtyekilpailun.

Sittemmin Soukup on asunut useita vuosia ulkomailla, mutta yhdisti Points kvartetin uudestaan ja nyt hän on laajentanut sen Points Septetiksi jatkaen kuitenkin samanaikaisesti kvartetin esiintymisiä. Septetti on tavallaan viiden hengen ”torviorkesteri”, mitä on vahvistettu rummut-basso rytmikaksikolla. Luboš Soukupin ohella muut puhaltajat yhtyeessä ovat trumpetisti Oskar Török, toinen saksofonisti Petr Kalfus, bassoklarinetisti Marcel Bárta ja pasunisti Jan Jirucha. Rytmiryhmän muodostavat kontrabasisti Jaromír Honzák ja rumpali Tomáš Hobzek.

Luboš on uutta luotaava seikkailija, joka pyrkii aina löytämään yhteen soittajia, jotka tulevat erilaisista taustoista ja ovat valmiita heittäytymään prosessiin, missä tähtäimessä on sellaisen uuden vetovoimaisen musiikillisen ilmeen toteuttaminen, mikä saa kuulijat liikkeelle. Yhtyeen nimeä kantavan levyn johtoajatus onkin asteittain kasvava edistyksellinen luovuus, mikä yhdistyy runsaan improvisaation kautta nykyklassisen musiikin aineksiin. Luboš Soukup itse kutsuu tätä “äänien maailmankaikkeudeksi”

Levyn kansi ei anna mitään viitteitä kappaleiden säveltäjästä, mutta olen ymmärtänyt niiden pohjan perustuvan johtajansa aikaisempaan tuotantoon. Näistä aineksista tosiaan on syntynyt vapaamuotoinen kokoelma irrallisesti kehiteltyjä sävellyksiä, joita liikutellaan vapaan improvisaation saattelemana. Näillä eväillä septetti kehittelee jännittävästi hyökkäävää ja värikkään mielikuvituksellista äänispektriä.

Kun septetin pohjana olevan kvartetin tarkoituksena on ollut löytää omilla sävellyksillä omanlainen soittotyyli ja soundi, niin tätä konseptia on hyödynnetty septetin soitossa. Kaikki tuntuvat panostavan omaan tekemiseen suurella tunteella, innolla ja tarkkuudella. Heidän soittonsa kuulostaa voimakkaan pontevalta, harkitulta ja aistikkaalta. Points Septetti esittää itsenäistä, säännöistä vapaata ja tasapainoisen idearikasta yhteissoittoa.

Kappaleet ovat rohkean ja energisen tiukkoja, nykyaikaisen ”groovaavia” ja täyteläisiä ilman turhia pullisteluja.  Soitto etenee mielenkiintoisesti ja tasaisen varmasti.  Omanlaisensa musiikillisen kielen löytäneenä tuloksena on nykyaikaista vahvaa ja raikasta jazzia parhaimmillaan.  He ovat saavuttaneet sen mitä ovat lähteneet hakemaan, jonkinlaisen vapaan ilmaisun tunteen. (JKi)

Oskar Török: trumpetti ja flyygelitorvi, Petr Kalfus: sopraano- ja alttosaksofoni, Luboš Soukup: tenorisaksofoni ja klarinetti, Marcel Bárta: bassoklarinetti ja tenorisaksofoni, Jan Jirucha: pasuuna, Jaromír Honzák: akustinen basso, Tomáš Hobzek: rummut.

Äänitys: Milan Cimfe, Sono Records, Nouzov, Tsekki, joulukuu 2012. Miksaus: August Wanngren, We Know Music Studios, Islands Brygge, Copenhagen, Masterointi: Pavel Karlík, Sono Records, Nouzov, Tsekki. Kannen graafinen suunnittelu: . Julkaistu: 30.10.2015

 1. Black Monolith 0:47
 2. Ještěrka (Lizard) 7:26
 3. VZ1 4:10
 4. VZ1: Interlude 1:10
 5. Léto 1985 (Summer 1985) 3:14
 6. Gruzie (Georgia) 4:52
 7. Rhythm 6:41
 8. VZ6 3:52
 9. Alegría 7:13
 10. VZ3 4:09
 11. WTF 7:24
 12. Choral 3:46

Kokonaiskesto 54:45

Takaisin

Artikkeli luettu 528 kertaa