MAdHAs

Kuvat:

24.06.2016 18:21


MAdHAs - MAdHAs

MAdHAs

Gateway Music 5 707471044070

Kahden puhaltajan ja peruskomppiryhmän, akustisen bassokitaran ja rumpujen, muodostamaa MAdHAs kvartettia voitaneen pitää tanskalaisena, vaikka mukana onkin tšekkiläinen tenorisaksofonisti ja klarinetisti Luboš Soukup. Vapaamuotoisen lennokasta groove-avant-jazzia edustavan nelikon johtohahmona häärii käsittääkseni ruotsalainen trumpetisti Jimmy Nyborg ja tanskalaisia ovat basisti Emil Brun Madsen ja rumpali Morten Hæsum.

Kokoonpanon ensilevy, vajaa 50 minuuttinen, MAdHAs sisältää 15 kappaletta yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä. Kappaleet ovat siten melko lyhyitä keskimäärin. Tällainen koostumus ei ole kovin epätavallista musiikille, mikä on pääosin improvisoidusti esitettyä. Lyhimmät koko yhtyeen yhdessä luonnostelemat kappaleet Prelude, Madhas, Impromptu 2 ja Postlude ovat vain +/- minuutin mittaisia. Sinänsä tämä ei yhtään huononna kokonaisuutta, sillä käytännössä siihen ei edes kuunnellessa kiinnitä juurikaan huomiota, sen verran monipuolisilla variaatioilla tällä levyllä edetään sukkelaan ja intensiivisesti.

Prelude alkaa nimensä mukaisesti johdattelevan hitaasti, mutta The Groove riehaannuttaa heti perään Hæsumin avatessa tukevan rytmikkäällä rummutuksella ja Madsenin tempautuessa mukaan basson kauaskantavan painavalla jytinällä. Nyborgin ja Soukupin mukaantulo hyökkäävän räväkällä puhalluksella siivitti kappaleen loppuun asti lennokkaaseen menoon.

Kovaa menoa hiljennettiin 45%:n ja Impromptun aikana Nyborgin trumpetin yksinpuhelulla ja Soukupin klarinetin kaunosieluisella taustan värityksellä. Klarinetti soi mukavan lurittelevasti myös kappaleessa Con Versation. Nyborg ja Soukup pyrkivät löytämään uusia sähisevän yksinkertaisia äänialueita trumpetin ja tenorisaksofonin vuoropuheluissa, mikä johtaa melkoisiin yhteentörmäyksiin ja tuhoisaan lopetukseen kuten iOScd ja Naisa.  Lyhyen tunnuskappaleen MDdHAs’n aikana riitely äityy kiivaaksi. Overtyre part 1, Bullit ja P The Palm ovat pitkälti täynnä Nyborgin trumpetin monipuolisia soolo-osuuksia, joissa myös basson ja rumpujen äänet tulevat selkeästi esille taustalla.

Tällä levyllä on railakasta rehevyyttä sävelletyn ja improvisoidun esittämisen keskeisessä sovittelevassa ilmapiirissä. Levyltä löytyy nuoruuden tekemisen meininkiä ja uskoa sekä vahvaa latausta. Siinä yhdistyvät nykyaikaisen jazzin vahva ja raikas ote, mukaansatempaava poljento ja innokas, energinen puhaltaminen. Tällaista soittoa kuuntelee mielellään. (JKi)

Jimmy Nyborg: trumpetti, Lubos Soukup: tenorisaksofoni, klarinetti, Emil Brun Madsen: akustinen basso, Morten Hæsum: rummut

Äänitys: Björn Gjessing, Village Recording, Vanlöse, Tanska. Miksaus: Björn Gjessing ja masterointi: August Wanngren, We Know Music Studios, Islands Brygge, Kööpenhamina, Tanska. Kannen graafinen suunnittelu ja kuvat: Berit Dröse, www.beritdroese.com. Tuotanto: Morten Hæsum ja Emil Brun Madsen. Julkaistu: 24.11.2015

 1. Prelude (MAdHAs) 1:21
 2. The Groove (Jimmy Nyborg) 5:54
 3. 45% (Jimmy Nyborg) 3:13
 4. Overtyre part 1 (Jimmy Nyborg) 1:47
 5. iOScd (Jimmy Nyborg) 4:35
 6. Impromptu (Luboš Soukup) 3:43
 7. Con Versation (Luboš Soukup) 3:52
 8. Madhas (MAdHAs) 1:16
 9. P the Palm (Emil Brun Madsen) 5:09 
 10. Bullitt (Luboš Soukup) 6:10
 11. Impromptu 2 (MAdHAs) 1:07
 12. Naisa (Emil Brun Madsen) 4:08 
 13. Jappy fo Joy (Jimmy Nyborg) 1:35
 14. Overtyre part 2 (Jimmy Nyborg) 3:08
 15. Postlude (MAdHAs) 0:54

Kokonaiskesto 48:03

Takaisin

Artikkeli luettu 574 kertaa