Malene Kjærgård

Kuvat:

04.06.2017 18:40


Malene Kjærgård - Here's to the Ladies

Here’s to the Ladies

Gateway Music

Tanskalainen laulaja Malene Kjærgård julkaisi debyyttilevynsä Happy Feet 2013. Hyvän vastaanoton saanut levy toi samalla tämän pehmeän samettisen äänen omaavan laulajattaren laajemmin suuremman yleisön tietoisuuteen. Hän vieraili Turku Jazzeilla 2014 ja lumosi yleisönsä niin, että hänet on sen jälkeen kutsuttu esiintymään Turkuun myös kahtena seuraavana vuonna 2015 ja 2016.

Malene Kjærgårdin toinen albumi Here’s to the Ladies julkaistiin helmikuussa 2016. Sen sisältämistä 12 naissukupuolta esille tuovista kappaleista puolet on hänen itsensä säveltämiä ja loput muodostuvat ajattomista musikaaleista ja jazzstandardeista.

Aloituskappale Come Rain or Come Shine on 1946 vuoden musikaalista St. Louis Woman, aika tyypillinen sen ajan musikaalilurittelu. Muista lainakappaleista Ladies Who Lunch on myös musikaalisävelmä, mutta paljon uudempi. Sen Malene laulaa pianisti Kasper Willaumen säestyksellä duona, mutta väliin kuullaan Jan Harbeckin saksofonin välisoitto.

Lee Hazlewoodin sävellys These Boots Are Made For Walking on yksi vuoden 1966 hittikappaleista, mikä tuli tunnetuksi Nancy Sinatran laulamana. Jazzhenkeä siihen on puhallettu sovittamalla Malenen scat -laulua Jan Harbeckin saksofonisoololla ja Kasper Willaumen pianosoololla terästettynä. Vuonna 2010 kuolleen Abbey Lincolnin Throw It Away, tosi siistin bluespohjaisen standardin Melene laulaa mallikkaasti, ”tatsi” tuntui olevan melko lähellä Abbeyn alkuperäistä tulkintaa.

Mukaan oli mahtunut pari kappaletta elokuvamusiikkia, Put On A Happy Face elokuvasta Bye Bye Birdie, Dick Van Dyken laulamana, mistä Oscar Peterson teki myöhemmin samannimisen LP-levyn 1962. Malenen hilpeän kepeää laulu sopi tähän rytmiikkaan hyvin. Esityksessä kitaristi Mads Kjølby pääsee mukaan soittamaan soolo-osuuden. Toinen hauskan letkeä laulelma The More I See You oli 1945 valmistuneesta filmistä Diamond Horseshoe. Kappaleessa pääsevät esille kontrabasisti Tobias Dall Mikkelsen rumpali Snorre Kirkin vispilöinnin säestämänä.

Malene sanoo omien kappaleidensa aihepiirin kehittyneen ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa käytyjen keskustelujen pohjalta. Niiden kautta on syntynyt kappaleita, missä yhdistyvät ihmisten kertomukset ja hänen omat elämänkokemukset. Näistä This Is I ja I’m A Girl ovat aika tyypillisiä hitaita jazzlaulelmia, mitkä eivät suuresti eroa toisistaan. Tähän samaan sarjaan voidaan laskea kuuluvaksi myös Move Along, mikä jättää mukavasti kuitenkin tilaa soittajille tunnelmoinnilla täydentää Malenen laulua.

Spring Is Here tuo mukana hieman vaihtelevampaa rytmistä pohjaa, mitä lisää saksofonin välisoolot. The Beauty Of It All toi mieleen jonkun toisen tunnetun kappaleen, siinä on sellaista reipasta ja pirteää tanssittavaa swinghenkeä. Lopetuskappaleena kuultava When Will I See You Again tuntuu siltä, että kappale on kuultu jo 1970-luvun alkupuolella, kun naislaulutrio The Three Degrees lauloi samannimisen kappaleen. Malenen kirjoittama on kyllä jazzversiona selkeästi erilainen ja sanatkaan eivät ole samat. Kaikesta huolimatta jää vaikutelma, että pohjimmiltaan on kysymys samasta kappaleesta.

Näytteitä Malenen kappaleista voi kuunnella osoitteesta https://soundcloud.com/malenekjaergaard. (JKi)

Malene Kjaergaard: laulu, Kasper Villaume: piano, Mads Kjølby: kitara, Jan Harbeck: tenorisaksofoni, Tobias Dall Mikkelsen: kontrabasso ja Snorre Kirk: rummut

Äänitys ja miksaus: Bjørn Gjessing, Village Recording. Masterointi: John Mayfield (www.mayfieldmastering.com). Tuotanto: Malene Kjærgård. Kuvat ja kannen graafinen suunnittelu: Karolina Zapolska (www.zapolskadesign.com). Julkaistu: 26.2.2016

1.   Come Rain or Come Shine (H. Arlen / J. Mercer)
2.   This Is I (Malene Kjærgård)
3.   Spring Is Here (Malene Kjærgård)
4.   Ladies Who Lunch (Stephen Sondheim)
5.   These Boots Are Made For Walking (Lee Hazlewood)
6.   The Beauty Of It All  (Malene Kjærgård)
7.   I’m a Girl  (Malene Kjærgård)
8.   Throw It Away (Abbey Lincoln)
9.   Put On A Happy Face (L. Adams / C. Strouse)
10. Move Along  (Malene Kjærgård)
11. The More I See You (Malene Kjærgård / H. Warren / M. Gordon)
12. When Will I See You Again (Malene Kjærgård)

Takaisin

Artikkeli luettu 260 kertaa