Mark Segger Sextet

Kuvat:

22.08.2011 16:59

18th Note Records, 18-2011-1

Kiva, kun on mukavaa…
Jos puhuttaisiin avantgardismista ja sen suhteesta sutitaiteeseen niin surrealismi ja kubismi yhtyisivät epävireisen sopuisaan liittoon, jossa harsomaisesta kauneudesta siirryttäisiin ilman välifanfaareita vieraan sian lyöntiin… nytkö siis lyötäisiin vierasta sikaa rumpali-bändiliideri Mark Seggerin tahtiin.

Tämä ratsupoliisi Kingin valtakunnan Torontosta lähtöisin oleva kalvotaiteilija on kerännyt ympärilleen kohtuullisen mainion kokoonpanon soittamaan aivoituksiaan. Tai olisiko parempi sanoa esittämään paperille panemiaan. Siis avant-chamber-jazzia, kuten aikaansaannosta voitaneen myös nimittää.
Ei siinä mitään, sillä homma toimii oivasti. Ainakin niille, jotka pitävät tällaisesta modernimmasta, seesteisemmästä väännöstä.
Seggerin kädenjälki ei ole mitään liian poikkitaiteellista vaan monin osin harmonista ja kauniisti soivaa. Musiikki ikäänkuin hakee ihmisen ajatusmaailman perimmäisiä sopukoita. Tai tuntemusten perimmäisyyttä. Ei härnäävän agressiivisesti. Ei voimakkaasti haastaen… eikä myöskään hitaasti kiduttaen. Ei, vaan musiikillisesti kasvaen, silti astiassa pysyen…
Itse olisin kaivannut kenties tietyin osin jopa räväkäämpääkin otetta… picassomaista nenä poskella tyyliä. Sellaista, jossa luumunkivet jäävät oksille kannoistaan roikkumaan, vaikka itse hedelmä on jo syöty… nyt itseasiassa hieman nyherretään, jäädään kutomaan liiaksi samaa formaattia… no, tuloksena kuitenkin ihan kelpo sukka, mutta jotenkin väritön. Klassisen steriili… ikäänkuin mustavalkoinen valokuva. Sellainen, jossa väriraidat ilmenevät mustavalkean sävyinä, eivät räiskyvän kirkkaina pensselinvetoina….
Puhaltajien soolottelut että kimppasoitot toki pelittävät hyvällä otteella. Intensiivisella innolla. Hillityn hallitulla ammattitaidolla. Trumpetisti Lewiksen äänimaailmassa on laajuutta ja suukappale istuu myös makoisaan yleärekisteriin saakka. Hänen muutamat soolottelut ovat elämän eliksiiriä.
Tenoristi Willes tuuppaa tanakkaa ja vielä tanakampaa klaneettiosastolla. Soittopelin lehti kujertaa, kikertää, vinkuu, naukuu, värisee, tunnelmoi, vihaa, rakastaa… ja on ihan tavallinen.
Pasunisti Heather Segger ja pianisti Tania Gill edustavat naisnäkökulmaa jazzillisesti kunniakkaasti. Putki liukuu ja mustavalkio elää. Vai elääkö, sillä välillä he joutuvat massiivisen miessoitannan jalkoihin… komppaamaan takavasemmalle. Välillä heidät toki nostetaan eturiviin näytteille.
Basisti Downing on alan pompottaja, joka yhdessä rummunlyöjä Seggerin kanssa pitää oivaa ”taustamelua” ja aisaa kokonaisuutta. Molemmat herrat soittavat tai oikeammin elävät musiikin mukana kaikilla soluillaan.
Samaa ilmiötä voidaan toki sanoa koko yhtymästä. Heidän esittämästään musiikista.
Tämä sopii hyvin kaikille rauhallisesta elämästä ja kiireettömyydestä nauttiville, älä sie hättäile ihmisille. Ihmisille, jotka hakevat musiikista rauhan lisäksi erilaisia taiteellisia aspekteja. Sellaisia, jotka avantgardisesta perusolemuksestaan huolimatta antavat ihmissielulle rauhan. Melodisen harmonian. Kirjavan kattauksen, jonka perusväreinä ovat musta ja valkoinen…
Itse pidin (ja pidän edelleenkin) mustavalkovalokuvauksesta. Siinä kysyttiin tietotaidon lisäksi ihmisen sisintä, silmän ja aivojen yhteistyötä valojen että varjojen seassa… näin tällä levylläkin. Rytmin, valo- ja varjoelementtien että äänimaailman sekoitusta… avantgardisen modernisti, mutta hallitun osaavasti, suorastaan melodisen hellästi. Ei niinkuin nykyajan digitaalisilla automaattikameroilla… tuhottoman tunteettomasti, ylimakeaa värimaailmaa sylkien…
Hyvä, erilainen, rauhoittava kokonaisuus. Kokonaisuus, jonka rytmiset ja melodiset sävyerot vain paranevat kuuntelukertojen myötä.

Go, Canada, Go! (OR)

 

Jim Lewis trumpet, Chris Willes saxophone, Heather Segger trombone, Tania Gill piano/melodica, Andrew Downing bass, Mark Segger drums

 

Recorded December 2010

1.  Conversations in a Crowd 6:42
2.  Steam Engine 4:43
3.  My Dog Has Fleas 8:36
4.  Part III 7:49
5.  Invisible Bridges 6:46
6.  The Beach 6:07
7.  Soca You Play It 8:26
8.  The Beginning 9:45

All music composed by Mark Segger (SOCAN)

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1095 kertaa

Translate »