Markus Stockhausen / Florian Weber

Kuvat:

30.06.2016 11:27


Markus Stockhausen / Florian Weber: Alba

Alba

ECM 2477

Soljuvaa soitantaa ja erilaisia fiiliksiä. Joka tapauksessa pääosin liikutaan rauhallisissa ja lyyrisissä tunnelmissa. Sävellettyjä ja improvisoituja jaksoja toinen toisensa lomassa siten, että silloin tällöin on hankalaa erottaa milloin tämä parivaljakko improvisoi päällekkäin, milloin ei (vaikka mitä väliä sillä oikeastaan on). Selkeät soolot ovat tietysti asia erikseen.

Duon muodostavat pianisti Florian Weber sekä flyygelitorvea ja trumpettia soittava Markus Stockhausen. Heidän edellisen yhteisen levyn julkaisusta on kulunut jo 16 vuotta (Karta, ECM, vuonna 2000), joten taisipa olla jo korkea aika heittää uutta tavaraa peliin.

Tunnetumpi näistä kahdesta muusikosta on säveltäjä-trumpetisti Markus Stockhausen, joka on huseerannut niin jazzin, kamarimusiikin kuin oopperankin parissa. Lisäksi hän on tehnyt teatterimusiikkia yhteistyössä veljensä kanssa. Ja aivan oikein! Hän on Sen Stockhausenin (Karlheinz) poika. Tunnetun säveltäjäisänsä kanssa hän on sekä levyttänyt että esiintynyt melkoisen paljon jo usean vuosikymmenen ajan.

Stockhausenia huomattavasti nuorempi Weber on käyttänyt musiikissaan usein sähköisiä vimpaimia ja elektroniikkaa akustisen pianon ohella. Myös tämä parivaljakko on yhdessä tehnyt niin. Mutta nyt ollaan liikkeellä puhtaasti akustiselta pohjalta.

Kuulaat, lyyriset sävyt hallitsevat yleisilmettä. Molemmat on merkitty eri kappaleiden (15 kpl!) säveltäjäksi suurin piirtein 50/60-periaatteella (Nykäsen Matin prosenttilaskutavan mukaisesti). Kappaleiden perusrunkojen tai muiden ainesosien perusteella säveltäjien sävelmaailma ei mitenkään ihmeemmin eroa toisistaan.

Tälläisiä vastaavanlaisia tp/flh-piano -yhdistelmiä on kuultu aikojen saatossa pilvin pimein. Jotkut tuollaisista duoista ovat onnistuneet luomaan hyvinkin persoonallista ja omaleimaista musiikkia. Sitten on taas niitä, joita mahtuu kolmetoista tusinaan.

Alba kuuluu, ikävä kyllä, jälkimmäiseen kategoriaan. Kaikki on näennäisesti kunnossa, niin sävellykset, soolot kuin muusikkojen taidotkin. Vain se pieni ratkaiseva ripaus, persoonallinen ote puuttuu. Ei mitään uutta auringon alla. Lievä tasapaksuuskin hieman häiritsee.

Kaikesta huolimatta tämä on ihan leppoisaa ja miellyttävää (tausta?)kuunneltavaa. (TV)

 

Markus Stockhausen: flyygelitorvi ja trumpetti, Florian Weber: piano.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano, heinäkuu 2015. Kansikuva: Caterina di Perri. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. What Can I Do For You (Weber) 4:52
02. Mondtraum (Stockhausen) 5:10
03. Surfboard (Weber) 2:31
04. Ishta (Weber) 4:43
05. Emergenzen (Weber) 5:45
06. Barycenter (Weber) 1:00
07. Emilio (Weber) 5:40
08. Possibility I (Weber) 1:50
09. Befreiung (Stockhausen) 4:54
10. Resonances (Stockhausen) 2:08
11. Die weise Zauberin (Weber) 5:07
12. Synergy Melody (Stockhausen) 5:07
13. Better World (Stockhausen) 5:1
14. Zephir (Stockhausen) 6:25
15. Today (Weber) 1:17

Takaisin

Artikkeli luettu 550 kertaa