Mathias Eick

Kuvat:

01.10.2015 18:49


Mathias Eick: Midwest

Midwest 

ECM 2410

Laajan USAn ja Kanadan kiertueen pitkien bussimatkojen aikana norjalaistrumpetisti Mathias Eick inspiroitui siinä määrin Keskilännen maisemista, että hän sävelsi kokonaisen levyllisen musiikkia. Tulos on tässä: Midwest, joka on Eickin kolmas omissa nimissään tekemä levy.

Voisi sanoa vasta kolmas. Nimittäin siihen nähden, että hän on jo pitkään ollut laajasti tunnettu. Hänen ensimmäisensä, (ECM:lle sekin) The Door, julkaistiin vuonna 2008. Eick on tuttu nimi myös Iro Haarlan levyiltä Northbound ja Vespers (molemmat nekin ECM-merkillä), sekä ennen kaikkea pitkäaikaisesta jäsenyydestä kohtalaisen suositusta ja maineikkaasta Jaga Jazzist -yhtyeestä.

Midwest edustaa hyvin tyypillistä norjalaista vuonojazzia (jos sellaista musiikillista genre-nimitystä on lupa käyttää): surumielistä, haikean melankolista musiikkia. Ei kuitenkaan laahaavan aneemista, vaan paikoitellen kepeän mukavasti rullaavaa menoa, josta pitää huolen persoonallinen lyömäsoittaja Helge Norbakken.

Keskilännen maisemien ohella myös norjalainen kansanmusiikki on ollut tässä innoittajana. Se puoli tulee vahvimmin esiin ehkä kappaleessa Fargo, jossa Jon Balke (mukana myös The Door -levyllä) soittaa hienon pianosoolon.

Ensimmäinen muusikko, jonka Eick tähän levytykseen pyysi mukaan, oli viulisti Gjermund Larsen. Ja juuri siksi, että Larsenilla on, Eickin tavoin, vankka kansanmusiikkitausta takanaan. Trumpetti ja viulu soivatkin hienosti yhdessä useissa teemoissa, ja heittääpä Larsen myös upeita sooloja paikoitellen ilmaan. Eick puolestaan soittaa lyyrisen kauniita sooloja kautta koko levyn. Kepeästi rullaavassa Dakotassa hän jopa hakee uusia rajoja trumpetin käsittelylle ja ilmaisulleen.

Keskilännen valtaisat peltomaisemat sekä Norjan vuono- ja vuorimaisemat lomittumat homogeniseksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi tällä levyllä.

 

Mathias Eick: trumpetti, Gjermund Larsen: viulu, Jon Balke: piano, Mats Eilertsen: basso, Helge Norbakken: lyömäsoittimet.

Äänitys: Jan Erik Kongshaug, Rainbow Studio, Oslo. Kansisuunnittelu: Sascha Kleis. Julkaisuvuosi: 2015. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Midwest (5:11)
02. Hem (5:14)
03. March (5:53)
04. At Sea (4:03)
05. Dakota (4:55)
06. Lost (5:43)
07. Fargo (6:18)
08. November (5:02)

Musiikki: Mathias Eick 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 553 kertaa