Michael Wollny Trio

Kuvat:

15.05.2016 14:51


Michael Wollny in concert: Klangspuren

Klangspuren

CD+DVD ACT 6019-2

Saksalainen pianisti Michael Wollny (s. 1978) on ollut viime aikoina hyvin tuottelias. Persoonallinen ja ennakkoluuloton Michael Wollny Trio nousi lopullisesti maailmanmaineeseen vuoden 2014 alussa julkaistulla ylistäviä arvosteluja saaneella levyllä ”Weltentraum”, jota seurasi kaksi livemateriaalia sisältävää albumia ”Weltentraum Concert Edition” (2CD) ja ”Weltentraum Live” vielä saman vuoden aikana. Syksyllä 2015 ilmestyi studioalbumi ”Nachtfarten” ja nyt maaliskuussa taas livekooste ”Klangspuren”, joka sisältää CD:n ja DVD:n. Wollnyn rinnalla taltioiduissa konserteissa soittavat kontrabasisti Christian Weber ja rumpali Eric Schaefer. Säveltäjinä triossa toimivat Wollny ja Schaefer.

DVD on kuvattu trion ”Weltentraum”-kiertueella marraskuussa 2014. Esiintymispaikkana oli tunnelmaltaan melko intiimi sali Forum Leverkusen. Menestysalbumi ”Weltentraum” sisälsi enimmäkseen lainakappaleita ja nyt on livenä kuultavissa trion versiot esimerkiksi modernin klassisen musiikin kahdesta yöllisestä sävelkuvauksesta, Alban Bergin ”Nacht” ja Paul Hindemithin ”Rufe In Der Hochenden Nacht”. Versioitu on myös 1300-luvun ranskalaista musiikkia eli Guillaume De Machautin ”Lasse!”. Elokuvamusiikista tulkinnan saa Jon Brionin ja Charlie Kaufmanin säveltämä ”Little Person”. Muut kappaleet ovat trion omaa tuotantoa eli Wollnyn ja Schaeferin sävellyksiä.

CD on äänitetty ”Nachtfarten”-kiertueella marraskuussa 2015. Keikkapaikkana oli Laeiszhalle Hamburg, jossa yleisöä oli yli 10.000. Viimeinen studioalbumi ”Nachtfarten” sisälsi pääasiassa trion omaa tuotantoa. Kuitenkin kiertueella soitettiin ja niin ollen tällä livelevylläkin kuullaan myös lainamateriaalia. Elokuvamusiikkia edustaa levyn avaava ja majesteettisen hidas Angelo Badalamentin ”Question In A World”, joka on Twin Peaksista. Keskiaikaisen säveltäjän De Machaut’iin tuotannosta kuullaan ”De Desconfort”. Kappaleen ”White Moon” on säveltänyt Wollnyn taannoinen pianonsoiton opettaja Chris Beier. Alban Bergin ”Nacht” kuullaan myös tällä levyllä. Muut kappaleet levyllä ovat trion omaa tuotantoa. Yksi suosikkiraitani CD:llä on ”Nachtfartenin” hidas nimikkokappale, joka on Wollnyn sävellys.

Michael Wollny Trion soitto on melodista ja lyyristä. Synkkiä teemoja on kappaleissa paljon käsittelyssä. Yöllisiä ja fantasianomaisia kappaleita on useita. Kahdella viimeisellä studioalbumilla on runsaasti hitaita kappaleita, ”Nachtfartenilla” jopa äärimmäisen hitaita ja jännitteisiä. Näitä kuullaan jonkin verran nyt myös uudella livekoosteella, mutta tempot ovat vähän studioversioita nopeampia. Pianistina Wollny on teknisesti huipputaitava virtuoosi ja hänellä on vahva visio soitetuista kappaleista. Hän heittäytyy armottomasti kappaleiden vaatimiin tunnelmiin.

DVD:n ja CD:n konserteissa trio soitti toisistaan melko paljon poikkeavan ohjelmiston. Wollnyn popahtava menopala ”When The Sleeper Wakes” ja Alban Bergin ”Nacht” esiintyvät molemmilla levyillä. Levyt ovat teknisesti korkeatasoisesti tuotettuja, ääni ja kuva toimivat loistavasti. DVD-tallenteella on mukavasti vaihtelevia kuvakulmia ja pianon koskettimistolla vaeltavia Wollnyn sormiakin on riittävästi kuvattu.

Suosittelen varauksetta tätä ”Klangspuren” -levypakettia modernin pianotriojazzin ystäville. Tämä on ensiluokkaisen laadukas katsaus Michael Wollny Trion musiikkiin.

 

Michael Wollny: piano, Christian Weber: bass, Eric Schaefer: drums

Klangspuren CD:
The final concert of the Karsten Jahnke Jazznights tour at Laeiszhalle Hamburg, 13.11.2015. Sound engineer: Jan Ugand. Recorded by Alex Bruch and Moncef Dellandrea (Profi Musik Lüneburg). Edited, mixed and mastered by Klaus Scheuermann. Curator and Executive Producer: Siggi Loch.

1. Questions in a world of blue (Angelo Badalamenti) 03:39
2. De desconfort (Guillaume De Machaut) 05:01
3. Motette no. 1 (Eric Schaefer) 08:42
4. White moon (Chris Beier) 04:02
5. Der wanderer (Michael Wollny) 07:18
6. Nacht (Alban Berg) 07:26
7. When the sleeper wakes (Michael Wollny) 06:55
8. Nachtfahrten ( Michael Wollny) 06:46
9. Arsene somnambule (Eric Schaefer) 05:14

Klangspuren DVD:

Filmed and recorded live at Forum Leverkusen, 11.11.2014, 35. Leverkusener Jazztage. Director: Elmar Herkrath-Rundholz. Sound Engineers: Thomas Sehringer and Achim Kolz. Executive Producer: Ulrike Gulden-Sanders, Producer: Peter Sommer. © WDR Köln, 2014. Agentur: WDR Mediagroup GmbH. DVD authoring by Platin Media Productions. Audio mix by Klaus Scheuermann.

1. Nacht (Alban Berg) 04:33
2. Phlegma phighter (Eric Schaefer) 10:11
3. Rufe in der horchenden nacht (Paul Hindemith) 08:14
4. When the sleeper wakes (Michael Wollny) 06:26
5. Gravité (Eric Schaefer) 04:33
6. Lasse! (Guillaume De Machaut) 07:05
7. Engel (Michael Wollny) 07:49
8. Little person (Jon Brion / Charlie Kaufman) 05:12   

 

Takaisin

Artikkeli luettu 700 kertaa