Michael Wollny & Vincent Peirani

Kuvat:

13.09.2017 17:05


Maichael Wollny & Vincent Peirani: Tandem

Tandem

ACT Music 9825-2

Valmistelemattomista kohtaamisista saattaa kehkeytyä yllättäviä asioita. Michael Wollny (s. 1978) ja Vincent Peirani (s. 1980) ovat meritoituneet omilla tahoillaan ikäpolvensa avainmuusikoiksi. Yhdessä he soittivat ensimmäisen kerran kuitenkin vasta vuonna 2012. Tilaisuus koitti ACT-levy-yhtiön 20-vuotisjuhlissa Pariisin New Morning -klubissa, jonka lavalle kaksikko nousi.

Illan ohjelmassa kuultu spontaani improvisaatio vakuutti paitsi pelimannit itsensä, myös labelin perustajan Siggi Lochin, jonka toimintaideana on ollut saattaa yhteen ennestään toisiaan tuntemattomia toimijoita ja sen kautta tutkia, löytyisikö kohtaamisista jotain uutta ja ennenkokematonta.

Wollnyn ja Peiranin tapauksessa levymogulin strategia toimi, löysihän kaksikko välittömästi intuitiivisen yhteyden ja musiikki virtasi vapaasti tapahtumasta kuullun todistajalausunnon mukaan. Duolle olikin sen myötä luotava lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön.

Tandem on tuon sattumasta syntyneen voimannäytön tulos. Saksalaispianisti ja ranskalainen harmonikkamies tutkivat albumilla sekä omia sävellyksiään että valikoituja lainakappaleita.Musiikki elää tallenteen soittotilanteissa omilla ehdoillaan ilman että se kiinnittyy mihinkään tavanomaisiin määritteisiin tai genreihin. Oleellista on kahden uteliaan muusikon välinen vaistonvarainen yhteys. Molemmat myös tuntuvat eläytyvän sävelmateriaaliin kokonaisvaltaisesti.

Soitteet ilmentävät vähäeleistä lähestymistapaa läpi albumin. Ideoiden keskinäinen vaihto soljuu luonnonvoiman lailla ja soitettujen sävelten ympärille jätetään tilaa mielen liikkua. Minimalistinen ote puhuttelee alkuteokseen katsomatta. Kaksikon omat kynäelmät soivat toisen äänelle tilaa tehden ja kokonaisuutta kuunnellen.

Sitten kun tartutaan vuorostaan muiden teoksiin, oma ääni kantaa vahvimpana mutta niin, että originaalin hahmottaa kuitenkin lopputuloksesta. Esimerkiksi Hunter rakentuu vahvalle pianon ja harmonikan vuoropuhelulle, ja samalla tulkinnan sävyistä välittyy myös Björkin alkuperäisen luomuksen koko tummanpuhuva sävyspektri.

Kaikkineen Tandem on säväyttävä albumi, joka puhuttelee jokaisella kuuntelukerralla. Samalla herää kiinnostus kokea kaksikko sen omimmassa elementissä livenä uuden ja yllättävän musiikin parissa. Siitä saa esimakua levyn kahdesta viimeisestä raidasta, jotka tallennettiin Schloss Elmaun konsertissa helmikuussa 2016 ennen muun levyn studiosessioita saman vuoden toukokuussa.

Michael Wollny, piano, Vincent Peirani, harmonikat

Levytystiedot:
Tallennus Jean-Paul Gonnod, 4.–5.5.2016 Studio Sequenza, Montreuil (Paris). Avustajina Morgane Charles ja Gilles Quelquejeu. 9 & 10 konserttitallennus Adrian von Ripka Schloss Elmaussa 17.2.2016.
Miksaus Jean-Paul Gonnod.
Masterointi Klaus Scheuermann.
Tuotanto Siggi Loch ja taiteilijat.
Kansitaide Jorinde Voigt: Lacan-Studie (10), 2016, ACT Art Collection.

01. Song Yet Untitled (Andreas Schaerer) 4.16
02. Adagio for Strings (Samuel Barber) 5.45
03. Hunter (Björk Guðmundsdóttir ) 3.55
04. Bells (Michael Wollny) 3.13
05. Did You Say Rotenberg? (Vincent Peirani) 5.02
06. Sirènes (Michael Wollny) 4.03
07. Uniskate (Vincent Peirani) 4.03
08. Vignette (Gary Peacock) 4.02
09. Fourth of July (Sufjan Stevens) 4.33
10. Travesuras (Tomás Gubitsch) 6.19

Takaisin

Artikkeli luettu 229 kertaa