Michel Benita & Ethics

Kuvat:

17.02.2016 14:10


Michel Benita & Ethics: River Silver

River Silver

ECM 2483

Alkuvuoden 2016 levyjulkaisujen ehdottomaan parhaimmistoon kuuluu tämä Michel Benitan, 61, Ethics-kokoonpanon uutuus River Silver. Alunperin folk-kitaristina muusikon uransa  Algerian pääkaupungissa Algerissa alkanut Benita  muutti vuonna 1981 Pariisiin. Hän nousi piankin vauhdilla keski-eurooppalaisten basistien arvostetuimpaan kärkikaartiin ja on soittanut vuosien varrella monien eri tyyliä ja sukupolvea edustavien huippumuusikoiden kanssa. Kirjo on tosi laaja ulottuen aina Lee Konitzista Archie Sheppiin, Dino Saluzzista Andy Sheppardiin ja Marc Ducretista Martial Solaliin.

Kirjo on laaja myös River Silverin levytyskokoonpanossa. Kaikki muusikot ovat kotoisin eri maista, ja se kuuluu myös musiikissa. Tämä jos mikä, on maailmanmusiikkia ihan alkutekijöistä lähtien. Traditioita ja nykypäivää on yhdistelty siinä missä kansallisia piirteitä sekoittuu sulassa sovussa improvisoituun jazziin. Sokerina pohjalla on vielä rikassävyinen ja vaihteleva rytmiikka.

Heti avauskappaleessa sveitsiläinen Matthieu Michel näyttää, miten flyyglitorvea pitää soittaa. Hänen pehmeä soundinsa sopii mainiosti kokonaisuuteen. Michel soittaa melodisesti ja lyyrisesti sekä teemoissa että sooloissaan ja saakin, ansaitusti, runsaasti tilaa kertoa erilaisia tarinoita soitollaan.  Back from The Moonin riffipohjainen melodia toimii mukavasti, ja taustalla on hahmoteltavissa sitä monisäikeistä globaalia yhteistä köyttä, joka selkeytyy vielä lisää kautta koko albumin. Meno tuntuu parantuvan mitä pitemmälle musiikin vuossa edetään.

En ole missään yhteydessä (japanilainen perinnemusiikki pois lukien), kuullut kotoa soitettavan näin, ja aivan kutakuinkin koko kvintetin keskipisteessä. Vaan eipä lainkaan turhaan. Tässä on nimittäin koton mestari asialla.

Mieko Miyazaki opiskeli ensin japanilaisten mestareiden johdolla perinteisen koto-musiikin perin pohjin ja on sittemmin monipuolistanut ja uudistanut koton soitto- ja käyttötapoja. Hän opettanut ja esiintynyt joka puolilla maailmaa ja sopeutuu vaivattomasti minkä tahansa musiikillisen genreen sekaan.

Miyazaki saa halutessaan kotonsa kuulostamaan harpulta, tai tarvittaessa vaikkapa kitaralta. Kotoa käytetään tässä musiikissa myös samanveroisena instrumenttina muiden joukossa. Miyazaki esittää melodioita, sooloilee paljon, ja välillä hänen kotonsa toimii säestävänä ”komppisoittimena”.

Hänen säveltämänsä Hacihi Gatsu on yksi levyn parhaista esityksistä. Siinä Michel Benitan uljas ja jäntevä bassosoundi pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Benita ja Miyazaki hoitelevat hommat kaksistaan, ja kumpikin sooloilee upeasti.

Basson maukas sooloilu jatkuu vuolaana myös seuraavassa kappaleessa Lykken, jota Benita hallitsee suvereenisti yksin aina noin biisin puoliväliin asti. Sitten muut tulevat mukaan, ja Michel kertoilee taas flyygelitorvellaan tarinoita pitkässä soolossa kaunismelodisessa norjalaisessa sävellyksessä.

Eivind Aarset on tällä kertaa jättänyt elektrovimpaimensa kutakuinkin kokonaan sivuun ja keskittyy kitaraan ja soittaa sitä akustispainotteisesti. Hän on ”huomaamaton”, mutta tärkeä tekijä kokonaisuuden rakentelussa, josta hyvänä esimerkkinä vaikkapa kappale Off the Coast, jossa hänen kitarointinsa muodostaa selkeän perusrungon kokonaisuudelle.

Herkkä, likitulkoon harrasmelodinen Yeavering on tätä bändiä ja sen maailmanmusiikkipohjaista perusideologiaa omimmillaan ja parhaimmillaan. Flyygelitorven hienot melodiat ja upea koton soitto sulautuvat nautittavaksi kokonaisuudeksi etnokompin ja Aarsetin luoman kevyesti leijailevan syntikkaudun päälle.

Sama perusasetelma on vahvasti esillä myös vajaassa kuusiminuuttisessa Toonarissa. Koto ja basso ovat keskeisinä tekijöinä mukavasti keinuvan afro-latinalaisen rytmiikan säestäminä. Koton alkutahtien sointi kuulostaa harppumaiselta.

Monisävyisten melodioiden, kirjavien rytmien ja erilaisten musiikkitraditiojen yhdistämisen vakaana tausta-ankkurina toimii Benitan ja ranskalaisrumpali Philippe Garcian jäntevä komppi. Kotoisti Mieko Miyazaki ja basisti Michel Benita ovat puolestaan River Silverin ”supertähdet”.

Erinomainen, suorastaan loistelias levy! Voi kunpa jazzvuosi 2016 tarjoaisi vastaavia elämyksiä enemmänkin.

 

Matthieu Michel: flyygelitorvi, Mieko Miyazaki: koto, Eivind Aarset: kitara, Michel Benita: basso, Philippe Garcia: rummut.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano, huhtikuu 2015. Kansikuva: Woong Chul An. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Back From The Moon (Michel Benita) 5:49
02. River Silver (M. Benita) 4:37
03. I See Attitudes (M. Benita) 5:54
04. Off The Coast (M. Benita) 6:13
05. Yeavering (Kathryn Tickell) 3:46
06. Toonari (M. Benita) 5:58
07. Hacihi Gatsu (Mieko Miyazaki) 4:43
08. Lykken (Eyvind Alns) 6:02
09. Snowed In (M. Benita) 6:21

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 496 kertaa