Michel Formanek Ensemble Kolossus

Kuvat:

19.04.2016 21:37


Michel Formanek Ensemble Kolossus: The Distance

The Distance

ECM 2484

Monissa liemissä keitetty Michael Formanek, 57, on niitä vähemmän tunnettuja nykyisiä Suuria Basisteja. Hänen muhkeasointista basismiaan voi kuunnella kymmenillä (ainakin yli 70) levyillä,  mutta silti mies on jäänyt maineeltaan kohtalaisen tuntemattomaksi rivimieheksi, vaikka potentiaalia löytyisi paljon enempäänkin.

Muutettuaan synnyinkaupungistaan San Franciscosta New Yorkiin Formanek sai heti raskaan sarjan työpestejä ja säesti mm. sellaisia mestareita kuten Freddie Hubbard, Joe Henderson ja Dave Liebman. Oma esikoisalbumi Wide Open Spaces (Enja) ilmestyi vuonna 1990, ja niitä on nyt takana kymmenisen kappaletta.

Nyt Formanek on kasannut oman big bandin, ei pelkästään tätä levytystä varten vaan sen on tarkoitus keikkailla enemmänkin, tietysti olosuhteet ja 18 muusikon aikataulut huomioon ottaen. The Distance -levyn perusteella keikkoja toivoisi löytyvän paljonkin, sillä Formanek on tehnyt hienoa, mielenkiintoista ja persoonallista tämän päivän big band -musiikkia, ja Kolossus-bändi on huipputasoa.

Levyn nimi voisi hyvinkin olla Exoskeleton, sillä alkusoiton kanssa 9-osainen samanniminen sarja täyttää runsaan tunnin mittaisena lähes koko albumin. Vain avausraita (The Distance) on poikkeustapaus, joka ei liity sarjaan. Jostain syystä tuo kuusiminuuttinen biisi on kuitenkin valittu levyn otsikoksi.

Neljä levyllä olevaa Exoskeleton-sarjan raitaa on jaettu vielä alaosiin, jotka seuraavat toinen toistaan saumattomasti. Tempoja ja sävyjä löytyy moneen lähtöön, tyylikkäistä, hidastempoisista ja melodisista paloista (The Distance) hurjiin free-revityksiin (esim. osa 6 Shucking While Jiving).

Ensemble Kolossus on täynnä tuttuja ja vähemmän tunnettuja nimiä. Solisteja, ja nimenomaan hyviä sellaisia, löytyy vino pino, ja soolotilaa on annettu paljon ja monille muusikoille. Mukana on mm. altistina paremmin tunnettu, tässä baritonia puhaltava Tim Berne, jonka seitsemällä eri levyllä on myös Formanek mukana (ja Berne on vastaavasti osallistunut Formanekin levytyksiin).

Trumpetisti Ralph Alessi ja pasunisti Alan Farber takaavat sooloineen sen, että Echoes (osa 4) kulkee eteenpäin ja toimii kuin hyväkuntoinen höyryjuna. Solisteina kunnostautuvat tahoillaan mainiosti myös pianisti Kris Davis, klarinetteineen touhuava maanmainio Oscar Noriega, ja (yllättävänkin) runsaasti soolotilaa saava rumpali Tomas Fujiwara.

Echoes-osaa seuraava Without Regrets on puolestaan kitaristi Mary Halvorsonin näytön paikka. Erinomainen, hurjaa free-roiskintaa täynnä oleva kappale perustuu pitkälti Halvorsonin kitaran varaan. Tätä kokonaisuutta sekä Halvorsonin revittelyä kelpaa kuunnella!

Formanek itse avaa soolohanansa jo Exoskeleton Preludessa. Huikaisevan upean ja pitkän bassosoolon lisäksi tässä alkusoitossa pääsee nauttimaan herkullisesta orkestraatiosta, jossa persoonallisen ja taidokkaan sovitustyön ansiosta iso yhtye soi täyteläisesti ja kertakaikkisen maukkaasti. Tälläkin kertaa.

Kuutososa Shucking While Jiving on hillitöntä freetä ja kollektiivi-improvisaatiota, jossa kuusi solistia paahtavat niin yksittäin kuin osittain toistensa päällekin. Riffipohjainen perusteema vääntyy jossain vaiheessa rankaksi free-iloitteluksi. Aivan lopuksi palataan takaisin peruskuvioon, josta siirrytään Patricia Brennanin marimban mukana puolihuomaamatta seuraavaan osastoon.

Kerrassaan upea kokonaisuus, jossa kaikki osatekijät (siis mm. orkestraatio ja solistisuoritukset) ovat kohdallaan. (TV)

 

Loren Stillman: alttosax ja huilu, Oscar Noriega: alttosax, klarinetti ja bassoklarinetti, Chris Speed: tenorisax ja klarinetti, Brian Settles: tenorisax ja huilu, Tim Berne: baritonisaksofoni.
Dave Ballou, Ralph Alessi ja Shane Endsley: trumpetti, Kirk Knuffe: kornetti.
Alan Ferber, Jacob Garchik ja Ben Gerstein: pasuuna, Jeff Nelson: bassopasuuna ja kontrabassopasuuna.
Patricia Brennan: marimba, Mary Halvorson: kitara, Kris Davis: piano, Michael Formanek: basso, Tomas Fujiwara: rummut.

Mark Helias: orkesterin johto.

Äänitys: Jon Rosenberg, Systems Two, Brooklyn, NY. Miksaus: David Torn. Masterointi: Christoph Stickel, MSM-Studios. Kannen kuva: Grazia Cantoni. Vastaava tuottaja: Manfred Eicher.

01. The Distance (6:01)
soolo: Brian Settles (ts)
02. Exoskeleton Prelude (9:04)
soolot: Michael Formanek (b), Kris Davis (p), Tomas Fujiwara (dr).
03. Exoskeleton (21:34)
Part I – Impenetrable
Loren Stillman (as), Tomas Fujiwara (dr).
Exoskeleton Part II – Beneath the Shell
Chris Speed (ts), Kirk Knuffke (ct).
Part III – @heart
Ben Gerstein (trb).
04.  Exoskeleton(15:42)
Part IV – Echoes
Ralph Alessi (tp), Alan Ferber (trb).
Part V – Without Regrets
Mary Halvorson (g)
05. Exoskeleton (11:29)
Part VI – Shucking While Jiving
Tim Berne (brs), Brian Settles (ts), Jacob Garchik (trb),
Jeff Nelson (basstrb), Michael Formanek (b), Tomas Fujiwara (dr)
Part VII – A Reptile Dysfunction
Patricia Brennan (marimba), Tomas Fujiwara (dr), Kris Davis (p), Oscar Noriega (cl)06. Exoskeleton (7:28)
Part VIII – Metamorphic
Full Ensemble Collective Improvisation
soolot: Michael Formanek (b), Dave Ballou (tp), Mary Halvorson (g)

Musiikki ja sovitukset: Michael Formanek.

Takaisin

Artikkeli luettu 518 kertaa