Micke Björklöf & Blue Strip

Kuvat:

07.05.2015 10:53


Micke Björklöf & Blue Strip: Ain't Bad Yet

Ain’t Bad Yet

Hokahey! Records 2015, HHR 1501

 

Vaikka levykannessa komeilee Fordsonin Super Majorin maski, ei kyseisen 1960 -luvun traktorin reilu 50 hevosen voima riitä tämän levyn sisällön tunnukseksi. Ei, sillä pohojanmaan bluesmesenaatti Micke Björklöf yhtymineen painaa pikajunan massiivisella voimalla… Memphisiin?

Tässä sitä nyt ollaan puhtaan pyllyn kanssa, kuten ennen ruukattiin sanoa. Edellisen levyn nämä sinimusiikin Suomen lähettiläät tekivät reilut pari vuotta sitten New Orleansissa. Nyt kappalekirjoa ja soittotyyliä on muutettu reilusti väkevämmäksi. Levy on käyty tekemässä sumujen saarella eli Elisabethin Englannissa, työstäjänä maailmanmainetta ja Grammyja niittänyt levymoguli John Porter…

Ja väkevää on kuin munalämmin pöytäviina… Massiivinen rytmipurkaus suorastaan kaatuu päälle. Eikä siinä mitään, antaa tulla vaan, koska homma on koko ajan erinomaisen hyvin hanskassa. Ja volyymitaso myös sopivan räyhäkkä. Tosin väliin hieman tulee tunne, että kuinka moinen soitto- ja laulumäärä on saatu ahdettua näin pieneen tilaan…

Pääosa levyn kappaleista on yhtymän kitaravirtuoosi Ville Leppäsen käsialaa. Huippu-ukko sarallaan, niin säveltäjänä kuin kitaroissaankin… eurooppalaista, jollei aivan maailmankin huippukastia. On uskomatonta, kuinka häneltä pulppuaa koko ajan uutta, uutta ja uutta… hän ei tunnu monien muiden tapaan hyytyvän paikoilleen. Ja se on erinomaisen hieno asia! Kun tähän lisätään vielä hänen erittäin upea kitarointinsa, voidaan vain todeta, että todella kova ukko!

Micke Björklöfin laulu parantuu iän myötä kerta kerralta. Roheus, voimakkuus ja karisma lisääntyy koko ajan. Samalla myös luontainen varmuus heijastuu positiivisena esityksissä. Teennäisyyttä ja teknistä kikkailua ei enää tarvita, sillä uskottavuus  laulujen sanomissa alkaa olla kunnossa. Myös huuliharppu kulkee mojovan makoisasti Björklöfin komennossa.

Basisti Seppo Nuolikoski on säveltänyt pari  levyn biiseistä ja hoitaa tuhdin tumman taustoituksen hyvällä tatsilla. Basso möyryää sopivan esiintunkevana, mutta sopivan nöyränä.

Rumpali Teemu Vuorela ja percussionisti Timo Roiko-Jokela ovat myös näitä yhtymän tasokkaita ”taustatyöntekijöitä”. Osoitus heidän yhteistyötaidoistaan on parhaimmillaan raidalla Rat Chase…

Vuorela mättää sopivan raskaalla kädellä perustahtia. Hänen työstönsä on kehittynyt vuosien saatossa sopivaksi pomotukseksi, jonka käskyissä on tiukka ote kulloiseenkin kappaleeseen… ei kuitenkaan kuivana kuin vanhan vääpelin tiuske, vaan monitahokkaan herkullisena.

Roiko-Jokela kuuluu nk. ”täydennysmiehiin” eli heihin, jotka täydentävät musiikillisen annin täyteen hekumaansa, mutta joiden työpanos ei nouse näkyvästi esiin. Ilman Roikiksen panosta levyllinen jäisi osin alastomaksi.

Levyllä käy vierailemassaas muutamalla raidalla urkuri Tim Lewis ja itse Porter kitaroi raidalla Today. Naisnäkökulmaa saadaan tutuista taustalaulajista Vera Railiosta ja Lena Lindroosista.

Tämä on kokonaisuudessaan niin muhkea ja päälle kaatuva musiikkipaketti, ettei tästä selviä kertakuuntelulla. Levyn sielu ja sanoma että itse musiikki tarvitsevat auetakseen useamman kuuntelukerran. Nyt mennään niin monitahokkaassa sinimusan maailmassa… joka ukkohan juo pullon kaljaa kertaimaisulla, mutta tämä onkin vaarinkaljapullo…

Massiivisen väkevä kokonaisuus, jossa seikkaillaan bluesin, äretbeen ja rockin rajapinnoilla, mukana pieni ripaus jazziakin.  Kansainvälisille markkinoille hyvä käyntikortti. Tukevan tanakka vientitavara.

Vaikka levy oin teknisesti hyvin tehty ja kliinattu, ei sitä kuitenkaan vaivaa ylityöstö, vaan siinä on säilynyt alkuperäinen voima ja väkevyys. Osaamisen taito ja sielun palo.

Jotain negatiivista? Bookletin tekstityypit ja pistekoot…

Hyvä plätty rytmimusiikin ystäville. Kuunnelkaa! (OR)

 

Micke Björklöf vocals, harmonica, Lefty Leppänen electric- and slideguitars, bc voc, Timo Roiko-Jokela percussion, malletkat, Seppo Nuolikoski bass, bc voc, Teemu Vuorela drums

Recorded, mixed and mastered by John Porter
Recorded at Rockfield Studios, Monmouth, Wales, UK, October 2014
Mixed and mastered at Independence St. West, Malmesbury, Wilts, UK

Additional recording at
Aeriel Studios, BrechfaCarmartenshire, Wales, UK by Tim Lewis
Hokahey Boom Room, Kauhava, Finland by Kimmo Ahola
Rescue Room, Helsinki, Finland by Davide Floreno
Victory Audio, Kokkola, Finland by Jonas Olsson

01. Last Train To Memphis  2:52
02. Troublemaker  4:05
03. Rain In Jerusalem  3:31
04. Get Ya In Da Mood  4:52
05. Hold Your Fire Baby  4:00
06. It Ain´t Bad Yet  3:38
07. Rat Chase  2:56
08. Sweet Dream´s a Sweet dream  4:37
09. Today  3:20
10. Blame It On The Bright Lights  3:16
11. In Chains  3:57

Takaisin

Artikkeli luettu 1271 kertaa

Translate »