Mikko Innanen & Simo Laihonen

Kuvat:

07.01.2017 12:28


Mikko Innanen & Simo Laihonen: April Fools

April Fools

Eclipse Music ECD-201642

Tämän vuoden (2017) Flame Jazz -artistiksi valittu saksofonisti Mikko Innanen ja toinen monista yhtyeistä ja pienkokoonpanoista tuttu rumpali Simo Laihonen julkaisivat joulukuisella viiden konsertin kiertueella uuden tupla CD-albuminsa April Fools.

Vaikka nimi viittaa aprillipilaan, niin kyllä nämä kaksi ”lättyä” ovat totisinta totta, vankkaa vapaata pudottelua improvisoidun musiikin ja osin pohjarakenteeltaan sävelletyn free jazzin pyörityksessä.  Kaksoisalbumi vankistaa entisestään näiden kahden Suomijazzin ykkösnimiin lukeutuvan artistin taitoja luoda improvisoidusta musiikista taiteellisesti monitahoista ja vaikuttavan elävää musiikkia.

Soittajien tarkoituksena oli tehdä live -äänite studiossa, mutta siitä syntyikin kahden levyn kokonaisuus, kun kävi ilmi, että yksi viimekeväinen konsertti olikin äänitetty ”puolisalaa”. Näin saamme nautiskella April Fools -albumin terävästä ilmaisusta noin 95 minuutin verran, ykköslevy studiossa ja kakkoslevy kokonaisena live-konserttiäänitteenä yleisön ylikuuluvine puheineen kaikkineen.

Pekka Kejonen on kannen saatesanoissaan analysoinut albumia mm. sanoen ”juuri kun on heittämäisillään kuulokkeet kehään, löytyy levy joka iskee korvakäytäviin kuin ylimaallinen salama. Musiikkikooste joka samalla on sekä perinnetietoinen että uudistava. Juuri tuotahan jazzin tulee olla täyttääkseen nykyestetiikan asettamat taiteen vaatimukset”.

Innanen – Laihonen -duon tekeminen on mallikkaan siistiä.  Siitä löytyy koko kehoa ravistavia voimaosasia, mutta myös kauniisti sointuvaa monisärmäisen virheetöntä ilmaisua. Virheetöntä, jos nyt improvisoidun musiikin kuuntelusta näin ylipäätään voi sanoa, sillä eihän siinä edes pyritä täyttämään oppikirjamaisuutta ja nuotiston orjallista seuraamista. Siinähän tällaisen musiikin viehätys piileekin. Tämän kaksikon esittäminen osoittaa kuitenkin sen miten virheettömältä laaja-alainen vapaa soitto voi kuulostaa parhaimmillaan.  (JKi)

Mikko Innanen: alto- baritoni- ja sopraninosaksofoni, erilaiset pienet puhaltimet, Simo Laihonen: rummut ja perkussiot.

Äänitys: CD1, Juuso Nordlund, JJ Studio, Tampere, 1.4.2016. CD2 Teemu Korpipää, Hard Rock House, Roihuvuori, Helsinki. Miksaus: Juuso Nordlund, JJ Studio session.  Masterointi: Jaakko Viitalähde, Virtalähde Mastering. Tuotanto: Simo Laihonen ja Mikko Innanen, toimeenpaneva tuottaja Tapio Ylinen. Kannen graafinen suunnittelu: Anne Kalliola. CD-kansien kuvitus: Ilya Privezentsev, Pavel Paladiev, Serge Omelchenkko, Alexander Pantyushkov, Juuso Nordlund, Mikko Innanen, Simo Laihonen. Julkaistu: 25.11.2016.

CD1
1. Two Birds (Innanen & Laihonen) 4:37
2. On The Volga (Innanen & Laihonen) 6:59
3. April Morning (Innanen & Laihonen) 9:42
4. Unseen Axis (Innanen & Laihonen) 5:54
5. Caretaker’s Dirge (Innanen & Laihonen) 4:12
6. Nameless Messenger (For Those Who Walked Before) (Laihonen) 1:57
7. When Harry Met Sonny (Innanen) 2:53
8. Smoking at JJ’s (Innanen & Laihonen) 7:05
9. Sinulle (Innanen) 5:49
Kokonaissoittoaika 49:13

CD2
1. Let’s Rock
(Innanen & Laihonen) 10:10
2. Back on the Volga (Innanen & Laihonen) 6:41
Municipal Medley

3. a) Kuusamo
(Losito/Ward/Cutugno/Pallavicini) 6:41
4. b) Roihuvuori (Innanen & Laihonen) 7:03
Regional Medley

5. a) Savolaisen laulu
(Karl Collan) 3:32
6. b) Keski-Suomen kotiseutulaulu (Ivar Widéen) 2:17
7. c) Uusmaalaisten laulu (Jean Sibelius) 3:54
8. Funky Bathtub (Innanen & Laihonen)6:44
Kokonaissoittoaika 47:06

Takaisin

Artikkeli luettu 831 kertaa