Mirja Mäkelä Trio

Kuvat:

02.02.2016 17:29


Mirja Mäkelä Trio: My Hidden Joys

My Hidden Joys

Secret Music ‎– SMCD 002

Nyt liikutaan kauneuden ja herkkyyden sensuellissa maailmassa. Sellaisessa, jossa suomenkielinen runous littyy saumattomasti ulkolaisten sanoitusten rinnalle. Sinänsä harvinaista herkkua. Nyt onneksi puuttuu se jäykkyys, pateettisuus ja kömpelö artikulointi, siis elementit, joilla valitettavan usein kotimaista sananhelinää jazzkentällä turmellaan. Myös paatos että turha kullan ja mirhamin tavoittelu on heitetty pois. Tilalla Mirja ja tunteikkuus.

Asialla Mirja Mäkelä, pitkän uran tehnyt jazzlaulajatar ja laulunopettaja niin Sibiksessä kuin Ebelissäkin, jossa hän on toiminut pop/jazzlinjan johtajana vuodesta 2007. Hänen meriitteihinsä kuuluu myös se että hän oli Sibiksestä valmistuessaan ensimmäinen musiikinmaisteriksi valmistunut jazzlaulaja.

Mirja on säveltänyt itse suurimman osan tämän levyn kappaleista. Ja monitahokkaan mukavaa tavaraa onkin syntynyt. Mukana on myös yksi  instrumentaalikappale.

Kokonaisvaltaisesti Mäkelän laulu on miellyttävää kuunneltavaa, sillä hänen äänirepertoaarinsa on laaja ja hyvin soiva. Se säilyttää tunteikkuutensa ja sielukkuutensa, olipa kyse balladinomaisesta tai menevän soljuvammasta menosta. Myös tekstin artikulointi on selkeää ja täydellisesti kuultavaa.

Mäkelä esittää levyllä myös sanatonta laulua, jopa hieman ääniakrobatiaakin. Sanaton laulu eli scattailu ei ole väkinäistä diibaduuääbälääbää, vaan soinnukkaan soljuvaa ja Viinikasen kitarointia mukavasti myötäilevää. Erinomaisen laajan äänialan laidasta toiseen liikkuvaa. Hänen alarekisterinsä pitää sisällään valtaisan tunnelatauksen, kohtalokkuudesta palavaan intohimoon. Todella makoisaa kuunneltavaa.

Viinikaisen kitarointi on sitä tuttua, taattua ja nautittavaa tavaraa. Sitä jazzkitaran syvintä olemusta, jota hän mestarillisesti hallitsee. Unohtamatta tunteenpaloa ja kulloisenkin kappaleen syvintä olemusta. Todellinen kuusikielisen mestarillinen suoritus jälleen kerran.

Levyllä esiintyvän kolmikon täydentää nuoremman polven paksukielen pompottaja Juho Kivivuori kontrineen. Erinomaisen aistikasta tahtisykettä työstävä pelimanni, joka soittaa myös muutaman mukavan soolonkin. Kokonaisuudessaan soivan hienoa, messevän harkittua yhteistyötä muiden kanssa.

Levyn parilla raidalla vierailee myös perkussionisti Jaska Lukkarinen antamassa lisäsykettä. Mukava lisuke kokonaisuuteen.

Mäkelän laulusta on vielä korostettava sitä vahvuutta ja varmuutta, jolla hän laulaa. Eletty elämä ja sen mukanaan tuoma karisma ovat yksi Mäkelän hienoista tavaramerkeistä. Hän on myös edelleen säilyttänyt esityksissään sielukkuuden ja läheisen kosketuksen kuuntelijaansa.

Tämä pääosin hidastempoinen levykokonaisuus on omalla tavallaan monin osin ehkä kamarijazzin kategoriaan kuuluva. Toisaalta muutama raita sykkii jopa riemastuttavalla pulssilla. Kaikenkaikkisesti erinomaisen mukava tuttavuus ja tuntoja antava.

Vääntäkääpä tekin hyvät ihmiset mutrut pois naamaltanne, heittäytykää nauttimaan tämän levyn maittavasta maailmasta!

Että ihmisellä on tunteet, on kamalaa, 
ja ettei ole, sekin on sairasta… 

Näin se vain on. Uskokaa pois! (OR)

 

Mirja Mäkelä vocals, Teemu Viinikainen guitar, Juho Kivivuori bass, Jaska Lukkarinen percussion (# 3, 8)

Recorded February 6th-7th, 2015 at Sonic Pump Studios, Helsinki Finland Recording and mixing engineer Miikka Huttunen
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers West

01. Vaivihkaa (Furtively) 4:13
Lyrics Heimo Hatakka, music Mirja Mäkelä
02. Riisuit minut (You Undressed Me)6:46
Lyrics Irja Askola, music Mirja Mäkelä
03. Auringonkukkia (Sunflowers) 5:05
Lyrics Kirsi Kunnas, music Mirja Mäkelä
04. Nautin salaa (My Hidden Joys) 9:02
Lyrics Heimo Hatakka, music Mirja Mäkelä
05. Kevättalvi (Mid-Spring) 7:00
Music Mirja Mäkelä
06. Souls (Among Us) 2:37
Music and Lyrics Mirja Mäkelä
07. Erotessa (While Separating) 3:59
Lyrics Eino Leino, music Mirja Mäkelä
08. Että ihmisellä on tunteet (That People Have Feelings) 3:10
Lyrics Sanna Karlström, music Mirja Mäkelä
09. New Year 5:50
Lyrics Mirja Mäkelä, music Teemu Viinikainen
10. Blackbird 3:14
Written John Lennon & Paul McCartney
11. All I Want 5:35
Written Joni Mitchell

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 666 kertaa