Mopo

Kuvat:

26.01.2018 16:55


Mopo: Mopocalypse

Mopocalypse

We Jazz Records , WJCD07 / WJLP07 / WJCS04

Mopo -trio käväisi levyrintamalla viimeksi laulaja Ville Leinosen kanssa Laivalla, nyt koittaa odotettu paluu räväkän punk-henkisen jazztörinän pariin uudella Mopocalypse -levyllä.

Uutta materiaalia kuultiin livenä viime joulukuun We Jazz 2017 -tapahtumassa. Monille uudesta materiaalista jäi ensivaikutelma, että Mopo on nyt aikuistunut. Kiistatta jyrkimmät häröilyt ovat karsiutuneet ja kappalevalikoimasta löytyy ihan sydämellisesti tulkittuja balladejakin – Ankin Niin aikaisin -nimellä Suomessa tunnetuksi tekemä ruotsalainen kansanlaulu ja saksofonisti Linda Fredrikssonin sävellys Sinut muista ainiaan.  Pääpaino pysyy kuitenkin tarttuvan yksinkertaisten melodioiden sympaattisesti revittelevissä tulkinnoissa. Mopocalypse on suorastaan riemastuttavan helppoa kuunneltavaa – ei ehkä täysin positiivinen juttu, aikoinaan yksi debyyttilevyn Jee!n ja sen aikaisten keikkojen eniten ihastuttaneista puolista oli kuitenkin bändin kyky muodostaa todella jyrkkiä ja nopeita kontrasteja riemastuttavan kaahailun ja pysäyttävän synkän pysähtyneisyyden välillä. Eipä tätä kuitenkaan Mopocalypsea kuunnellessa osaa kaivata – niin mukaansatempaavasti levy etenee.

Kehittymistä on kuulevinaan myös basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen soitossa, anarkistisen vallattomuuden hengessä on aistivinaan entistä enemmän hallittua groovea. Tikkanen soittaa joissakin kappaleissa sähköbassoa – hyvällä ”autotallifunk”-meiningillä.

Levyllä vierailee Noita –kappaleella myös kyseisen kappaleen säveltänyt Otto Eskelinen – Tikkasen soittokumppani The Mystic Revelation of Teppo Repo -yhtyeestä joka voi olla monille tuttu myös Joose Keskitaloa viime aikoina säestäneenä kokoonpanona. Tuokin mainio bändi muuten julkaissut äskettäin uuden levyn Tulisen kukon tanssiNoidassa on oivaa hämyisää mystiikkaa – vähän nyrjähtäneen oloinen 3/4 -tahtilajinen biisi tuo vahvasti mieleen myös Beibe levyn Hevi metal -biisin.

Levyn oheismateriaalina tulee persoonallinen Mopo Zine 1/2018 -lehtinen. 16 sivuisessa liitteessä trion jäsenet kertovat bändistä ja soittimistaan. Linda muistelee We Jazz 2014 -tapahtuman 24 tunnin ja 24 keikan Mopo24 -tapahtumaa, Eero kertoo kokemuksiaan totaalikieltäytymisestä ja valvontarangaistuksesta ja Eeti esittelee muutaman mukavan pelin. Hyvää persoonallista pientä innovointia levyjen oheismateriaaliin joka sopii mainiosti Mopon henkeen.

Mopon paluu ”ruotuun” muutaman vuoden tauon jälkeen ei petä bändin vanhemman musiikin diggailijoita, levystä uskaltaa jo ennustaa omalle kohdalle yhtä tämän vuoden eniten kuuntelua osakseen saavista julkaisuista ja saattaapa tällä levyllä Mopo saada uusiakin faneja. (PV)

 

Linda Fredriksson, baritone saxophone, alto saxophone, Eero Tikkanen, double bass, electric bass, violin, Eeti Nieminen, drums, percussion, syntheziser
with: Otto Eskelinen, Farfisa organ

Recording, mixing and editing: Joonas Saikkonen & Abdissa ”Mamba” Assefa
Mastered by: Pauli Saastamoinen
Additional mastering for vinyl: Jukka Sarapää 

CD 

1. Tökkö (Mopo & Felix Zenger) 3:40
2. Riisto (Linda Fredriksson) 4:04
3. Ruusu (Linda Fredriksson) 5:04-
4. Mustafa (Linda Fredriksson) 6:50
5. Niin aikaisin (trad. sov Mopo) 4:44
6. Sinut muistan ainiaan (Linda Fredriksson) 6:30
7. Noita (Eero Tikkanen & Otto Eskelinen) 5:32
8. Panama  (Eeti Nieminen) 5:36

Takaisin

Artikkeli luettu 297 kertaa