Morten Schantz

Kuvat:

27.01.2017 15:12


Morten Schantz: Godspeed

Godspeed

Editionrecords, EDN1081 / ENDLP1081

Aikoinaan vuonna 2005 Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa ihastusta herätti ja voiton pokkasi Tanskaa edustanut JazzKamikaze. Tuon kokoonpanon riveistä Pohjois-Eurooppalaisen jazzin tämän ajan huippuihin nousivat saksofonisti Marius Neset ja rumpali Anton Eger joka tunnetaan paitsi Nesetin kokoonpanoista myös mainiosta Phronesis -triosta. Nyt kansainvälisen näytön paikka on kosketinsoittaja Morten Schantzilla joka julkaisee ensimmäisen omaa nimeään kantavan levynsä Godspeed Nesetin ja Egerin tukemana. Levyn julkaisee brittiläinen Edition Records joka jälleen kerran osoittaa olevansa yksi tämän ajan Pohjois-Eurooppalaisen jazzin julkaisijoista mielenkiintoisimpia.

Schantzin musiikissa kohtaavat monet elementit – on soittamisen riemua ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita mitä JazzKamikazelta ja Nesetin ja Egerin mulita kokoonpanoilta on kuultu, pientä kansanmusiikin vivahdetta Nesetin soitossa, modernia erilaisten sähköisten koskettimien ennakkoluulotonta käyttöä, mutta toisaalta myös juuria vahvasti menneiden vuosikymmenten fuusiojazzin maaperissä. On vähän kahdeksankymmentälukulaista Michael Brecker -henkistä tunnelmointia, mutta erityisesti paikoin hyvinkln vahvaa sielujen sympatiaa 70-luvun Weather Reportin kanssa niin Schantzin koskettimissa kuin Nesetin sopraanosaksofonissa –  erityisesti Ceasefire kappale on kuin suoraan I Sing the Body Electric -levyltä.

Monipuolinen kokonaisuus välttää turhan pastissimaisuuden ja osoittaa, että fuusiojazz ei kokenut kauheaa muovista kuolemaa 80- ja 90-luvuilla vaan on yhä elinvoimainen tapa tehdä luovaa musiikkia.  JazzKamikazen, Marius Nesetin, Phronesiksen ja vaikkapa viime vuoden parhaiden levyjen listalle nousseen Dinosaurin faneille levy tarjoaakin riemastuttavia kuunteluhetkiä. Sitä voi myös lämpimästi suositella uutta musiikkia etsiville Weather Report -faneille.

Godspeed ei kuitenkaan vielä aivan nosta Schantzia johtajana Phronesiksen tai Nesetin haastajaksi Pohjois-Eurooppalaisen jazzin kirkkaimman johtotähden paikasta, sen verran vahvasti nimittäin Neset vahvana solistina tälläkin levyllä usein huomion varastaa. Uskallan kuitenkin veikata, että Schantzin koskettimia tullaan näillä näytöillä kuulemaan tulevaisuudessakin kansainvälisillä julkaisuilla. (PV)

 

Morten Schantz, koskettimet, Marius Neset, saksofonit, koskettimet, Anton Eger, rummut lyömäsoittimet

Recorded on 3rd June and 21st – 23rd September 2015 at Frostbox Studios, Copenhagen, Denmark
Recorded and mixed by Kristian Thomsen at Frostbox Studios
Mastered by Tor Bach Kristensen at King Kong Studios

CD
01. Silence in the Tempest (Part I)
02. Godspeed
03. Escape Velocity
04. Growing Sense
05. Martial Arts
06. Airglow
07. Ceasefire
08. Cathedral
09. Drill
10. Nuclear Fusion
11. Dark Matter
12. Silence in the Tempest (Part II)

LP
Side A:
01. Godspeed
02. Growing Sense
03. Martial Arts
Side B:
01. Ceasefire
02. Airglow
3. Escape Velocity
04. Drill
05. Nuclear Fusion

All compositions  by Morten Schantz

 

Takaisin

Artikkeli luettu 470 kertaa