MOVE

Kuvat:

31.08.2017 16:52


Move - Hyvinkää

Hyvinkää

Label Unisono-Records 4050215275638

Berliinissä vaikuttava sopraanosaksofonisti Harri Sjöström on kerännyt ympärilleen kansainvälisen kvintetin, minkä muusikot edustavat kaikki eri kansallisuuksia. MOVE -kvintetti on ollut nyt toiminnassa runsaat kolme vuotta ja sen jäsenet, tanskalainen kontrabasisti Adam Pultz Melbye, norjalainen rumpali Dag Magnus Narvesen, meksikolainen vibrafonisti Emilio Gordoa Rodriguez ja saksalainen pianisti Achim Kaufmann, ovat ”löytäneet” Berliinin vireän jazzyhteisön kotipaikakseen.

Jo pitkän urakokemuksen omaavat Sjöström ja Kaufmann ovat saaneet rinnalleen nuorempia 1980-luvulla syntyneitä soittajia, jotka ovat ehtineet rutinoitua improvisoidun musiikin parissa ja näyttää vankkaa osaamista omissa aikaisemmissa projekteissaan.

Yhtyeellä on selkeän yksinkertainen visio, se on vihkiytynyt esittämään improvisoitua musiikkia siinä hetkessä ja siinä tilassa, missä kulloinkin on esiintymässä. Kun yhtye vieraili vuosi sitten Hyvinkään Taidemuseossa esiintymässä, niin konsertti äänitettiin ja se on nyt ilmestynyt CD -levynä. Viralliseksi julkaisupäiväksi on merkitty 1.9.2017.

Levy sisältää yhden vähän vaille 40 minuutin kappaleen, minkä työnimeksi on ”keksitty”, kuinka sattuikaan, yksinkertaisen selkeästi Hyvinkää. Kvintetti kuljettaa soittoaan laajalla sektorilla monivivahteisesti viljellen runsaasti erilaisia äänien kirjoa yhtenäisellä dynaamisella taajuudella. Jokainen tuo oman instrumenttinsa äänen värinää muiden tarkasteltavaksi, mistä luodaan kokonainen äänien kasauma. Sitä levitellen syntyy hämmästyttävän monipuolisesti useaksi äänilähteeksi muotoutuva abstraktinen sädekehä kirjavana kuin sateenkaari.

Soittajat saavat varsin mallikkaasti viritettyä yhtenäisen elinvoimaisen värikkään äänikentän, missä eri ainekset kohtaavat toisensa räjähdellen pirstaleiseksi avantgardistiseksi musiikkijulistukseksi. (JKi)

Emilio Gordoa: vibrafoni, Achim Kaufmann: piano, Dag Magnus Narvesen: rummut, Adam Pultz Melbye: kontrabasso, Harri Sjöström: sopraano- ja sopraninosaksofoni.

Äänitys: konserttiäänitys Hyvinkään Taidemuseossa, Hyvinkää, 4.9.2016. Miksaus ja masterointi: Patrick Römer, Unisono Studio, Berlin. Kannen kuvat: Harri Sjöström. Julkaistu:1.9.2017

1. Hyvinkää 39:38 (Harri Sjöström, Emilio Gordoa, Achim Kaufmann, Dag Magnus Narvesen, Adam Pultz Melbye)

Tässä yhteydessä voisi mainita vielä, että Harri Sjöström tulee esiintymään Hyvinkään taidemuseoon 15.9. suuren Berlin-Suomi taidenäyttelyn avajaisissa. Hän esiintyy duona yhdessä pitkänlinjan vapaan avantgardistisen taidemusiikin kontrabasistin Teppo Hauta-ahon kanssa.
Tämän lisäksi kannattaa jo ennakkoon kirjata päivyriin myös 19.9., jolloin Laulumies-ravintolassa Helsingissä Harri esiintyy kvintettikokoonpanossa, missä mukana ovat Teppo Hauta-aho, Veli Kujala, haitari, Libero Mureddu, piano ja Janne Tuomi, rummut.

Takaisin

Artikkeli luettu 302 kertaa