Natalia Mateo

Kuvat:

12.04.2017 10:45


Natalia Mateo: De Profundis

De Profundis

ACT 9734-2

Natalia Mateo (s. 1983) syventyy perusasioihin toisella ACT-yhtiölle tekemällään nimikkoalbumilla. Upea debyytti Heart of Darkness (ACT 9730-2, 2015) esitteli laulajan vaikutteita laajasti Billie Holidaysta Screaming Jay Hawkinsiin ja Tom Waitsista Lou Reediin. De Profundis täydentää taiteilijakuvaa Mateon omilla kappaleilla sekä bändin kanssa räätälöidyillä yhteisteoksilla. Hyvä niin, sillä Puolassa syntynyt, Itävallassa varttunut ja nykyään Saksassa asuva Mateo osoittautuu aidosti monilahjaiseksi musiikintekijäksi.

Ensinnäkin Mateon tulkitsijankyvyt vakuuttavat. Krzysztof Komedan tilaussävellys Roman Polanskin hyytävään psykologiseen trilleriin Rosemaryn painajainen (1968) virittyy piinaavaksi solistin versioimana. Vastaavasti hän suoriutuu lukemattomina eriävinä näkemyksinä aiemmin vedetystä I Will Always Love Yousta. Dolly Partonin kantriamericanan riipaisevimman ja samalla ikonisimman levytyksen on tehnyt Whitney Houston. Mateo ei yritäkään kilpailla sen huiken äänirekisterin tai musertavan tunnelatauksen kanssa vaan tekee kappaleen omakseen luennalla, joka kuulostaa kuin sävellys ja sanoitus olisi purettu ensin alkutekijöihinsä ja sitten koottu uudelleen impressionistisen vinksahtaneeksi sommitelmaksi.

Vastaava persoonallisuuden aura kantaa tuntemattomammissa lainoissa sekä Mateon ja levytyskokoonpanon materiaalissa: tunnelataus kuljettaa lauluraitoja ohi ja yli teknisen briljeeraamisen, ja bändi tukee lähestymistapaa joka käänteessä saumattomasti. Parasta on kokonaisuuden soinnillinen omaperäisyys. Mateo kumppaneineen luo erikoislaatuisen äänimaailman, joka erottuu edukseen niin amerikkalaistradition retrovaltavirrasta kuin eurooppalaisen jazzin kliseistä. (MK)

 

Natalia Mateo, laulu, Sebastian Gille, saksofoni, Simon Grote, piano, Dany Ahmad, kitarat, Christopher Bolte, sähköbasso, Felix Barth, kontrabasso, Fabian Ristau, rummut

Äänitys Łukasz Olejarczyk, RecPublica Studios, Lubrza (Puola), 20 – 24.10. 2016
Miiksaus ja masterointi Klaus Scheuermann

01. Bandoska (traditional) 5.08
02. Eternity (Dany Ahmad/Simon Grote/Natalia Mateo) 4.13
03. Elegia Pielgrzyma (Natalia Mateo) 5.54
04. I Will Always Love You (Dolly Parton) 6.02
05. Kolysanka Rosemary/Rosemary’s Baby (Krzysztof Komeda) 5.09
06. Unsound (Natalia Mateo) 5.45
07. Prayer (Natalia Mateo) 7.27
08. Eksplozja Paranoja (Dany Ahmad/Simon Grote/Natalia Mateo) 5.00
09. Dziwny jest ten swiat (Czeslaw Niemen) 2.40
10. François Villon-Modlitwa (Bulat Okudzawa) 7.04

 

Takaisin

Artikkeli luettu 280 kertaa