Nicole Johänntgen

Kuvat:

07.09.2017 17:36


Nicole Johänntgen - Henry

Henry

Hofa 05699

Jopas nyt jotakin. Kerrankin uutta rehevän hulvatonta New Orleans -soundia nuorekkaalta ja vieläpä eurooppalaisen saksofonistin johtamalta yhtyeeltä, mikäs sen hienompaa. Tämä on poikkeuksellista ja jopa hieman hämmentävää, sillä tällaista musiikkia olemme tottuneet kuulemaan enimmäkseen vain sen syntysijoilla New Orleansin French Quarterin alueella ja yleensä vanhojen konkareiden soittamana.

Heti ensimmäisessä nimikkokappaleessa Henry on sellainen puoleensavetävä tiukan reipas vahva poljento, mitä voidaan odottaa kolmen puhaltajan ja yhden rummun päristellessä rohkeasti marssin tahdissa. Mieleen tulee heti Bourbon Street ja kadulla kulkeva marssiparaati sankan väkijoukon ympäröimänä. Meininki on iloista ja hauskaa. Vasket törähtelevät ja sausafonin ylväs jyskyttävän tärähtelevä matala jumputus tehostaa matkan tekoa.

Hilpeän rattoisan ja mukaansatempaavan musiikin takana on saksalainen, mutta Sveitsin puolella Zürichissä vuodesta 2005 lähtien vaikuttanut naissaksofonisti Nicole Johänntgen, jonka johtama kvartetti puhaltaa raikkaan tuulahduksen alkuaikojen perinnejazzia puhtaasti ja mukavan aidosti. Jo parikymmentä vuotta uraa rakentanut Nicole vietti ennen tämän Henry -levyn tekoa puoli vuotta New Yorkissa soittaen ja samalla kirjoitellen tämän levyn sisältöä. Levyn aitoa tunnelmaa lisää se, että äänitys tehtiin sen jälkeen tämänlaisen musiikin ehdottomassa kehdossa, sykkivässä New Orleansissa.  Yhtyeen kolme muuta soittajaa, pasunisti Jon Ramm, sausafonisti Steven Glenn ja rumpali Paul Thibodeaux, ovatkin kaikki kouliintuneita ”Big Easy” -muusikkoja.

Dave Liebman on sanonut Nicole Johänntgenillä olevan ehtymättömästi energisyyttä, sydän mukana ja voimakas tahtotila kehittyä yhä paremmaksi. Hän soittaa kuin kaikki olisi pelissä ja kaiken olevan riippuvainen soittamisesta. Hän osaa myös vetää taitavasti mukaansa muut soittajat yhtyeissään.

Levy sisältää seitsemän uutta Nicolen originellia rehevän kypsää ja eloisaa sävellystä. Kappaleet antavat hyvän kuvan tarunhohtoisesta ja riehakkaasta New Orleansin elämänrytmiä kuvantavasta poikkeuksellisen houkuttelevasta soundista. Tuhdisti jyräävä groove vyöryy messevästi sausafonin muhkean tanakan jytinän rytmittämänä. Erityisesti kappaleessa The Kids From New Orleans pääsee Steven Glenn töräyttelemään sydämen kyllyydestä sausafoniaan pitkän vankasti tuhnuttavan soolon aikana. Yhtyeen musiikki voi kuunnella osoitteessa https://www.nicolejohaenntgen.com/music/nicole-johanntgen-henry/ (JKi)

Nicole Johänntgen: alttosaksofoni, Jon Ramm: pasuuna, Steven Glenn: sausafoni, Paul Thibodeaux: rummut.

Äänitys: Tim Stambaugh, Word of Mouth Studio, New Orleans, 25.5.2016. Miksaus: Tim Stambaugh. Masterointi: David Farrell, New Orleans. Kannen kuva ja graafinen suunnittelu: Daniel Bernet. Tuotanto: Nicole Johänntgen. Julkaistu: 2.6.2017

1. Henry 5:58
2. Oh Yes My Friend 4:23
3. Nola 5:07
4. Slowly 6:40
5, The Kids From New Orleans 6:45
6. They Missed Love 5:28
7. Take The Steam Train 2:55

Sävellykset: Nicole Johänntgen
Kokonaiskesto 37:29

Takaisin

Artikkeli luettu 310 kertaa