Niescier / Jensson / McLemore

Kuvat:

21.05.2016 10:20


Angelika Niescier-Hilmar Jensson-Scott McLemore

Broken Cycle

Sunny Sky Records 734

Kölnissä asuva puolalaislähtöinen sopraano- ja alttosaksofonisti Angelika Niescier vaikuttaa monella musiikkitaiteen alueella säveltäjänä ja on vuodesta 2000 alkaen julkaissut 12 albumia, viimeisimmän NYC Five tänä vuonna.  Angelika ja rumpali Scott McLemore tapasivat ensimmäistä kertaa Moersin Jazz festivaalilla 2012 ja samana vuonna tavattuaan uudestaan ja saivat idean perustaa trion yhdessä islantilaisen kitaristin Hilmar Jenssonin kanssa.

Vaikka trion soittajat eivät niminä ole tuttuja ainakaan itselleni, niin kaikilla on jo neljännesvuosisadan ura takana. Hilmar Jensson on kolmikosta ehkä kansainvälisesti tunnetuin, sillä hän on ehtinyt hääriä pitkän uransa aikana lukuisten hyvin tunnettujen free- ja avantgarde -artistien kanssa, kuten Tim Berne, John Zorn, Marc Ducret ja Wadada Leo Smith ja monet muut. Joachim Kühn on nimenä ehkä Angelikan tunnetuimpia saksalaisyhteistyökumppaneita. Scott McLemore on yhdysvaltalainen, mutta asuu Islannissa pianistivaimonsa Sunna Gunnlaugsin kanssa.

Trion Islannissa pitämien ensimmäisten kahden konserttiesiintymisen jälkeen 2013 he menivät suoraan studioon ja äänittivät yhtenä päivänä tämän viime vuoden elokuussa ilmestyneen albumin, Broken Cycle. Levyn kaikki kahdeksan kappaletta ovat trion omia sävellyksiä, mitkä jakautuvat lähes tasan kaikkien kesken. Sävellykset tuntuvat olevan kuitenkin löyhästi peruspohjana heidän soitolleen, sillä kappaleista huokuu vapaa irtonaisuus. Mitään selkeätä teemaa kappaleissa ei ole, vaan improvisoidulla soittamisella on vankka osuus kappaleiden rakenteessa.

Aloituskappale Fearless Lieder alkaa pehmeästi, mutta äityy nopeasti levyllä pelkästään alttoa soittavan Angelika Niescierin terävästi puhkovaan puhallukseen, jota Hilmar Jensson myötäilee lyhyillä kitaran purevilla rämäköillä äänillä. Vapaus loikkia runsaasti oman mielensä mukaan tulee heti alusta alkaen selkeästi esille.

Heti perään kuultava balladi Barbara-Lied kylläkin jarruttelee vapautta tehdä mitä tahansa ja siinä edetään melodisen hillitysti yhtenäisen sanansaaton merkeissä. Jenssonin hitaasti etenevä harras ja puhdasoppinen kitaransoitto toimii eräänlaisena soolo-osana alkuun ja Angelikan puhallus tulee mukaan herkän pehmeänä, mutta samalla vahvana. Taustalla Scott McLemore tukee soittoa vispilöillä hangaten ja taputellen hiljalleen. Strand on samantyylinen lempeä balladi.

Dnour Og Yrrem on taas selkeästi riitaisempi ja räjähtävämpi purkautuen voimallisena ulostulona.  Scott McLemoren rumputyöskentely on selkeän voimakasta. Hän pitää taustan hallinnassa, vaikka ei käskytä, vaan toimii musiikin ehdoilla tunnustellen ja luovien tehokkaasti Niescierin ja Jenssonin keskinäisen väkivahvan vapaaottelun nuoratussa kehässä.

Angelikan säveltämä, levyn pisin kappale, 3 for 1 on alttosaksofonin vapaasti liehittelevää ja kiusoittelevaa purkausta. Angelikan puhallus hakee aluksi omia suuntaviivoja kiemurrellen, hengitystä kierrättäen, jota Jensson ja McLemore tarkkailevasti taustoittavat nopeilla voimallisilla äänipalautteilla. Ajoittain runnovan viiltäväksi ja jännitteiseksi roihahtanut särmikäs puhallus jatkui samansuuntaisesti myös kappaleissa Pffft!, levyn nimikkokappaleessa Broken Cycle ja levyn viimeisessä kappaleessa Death of the Penguin.

Trion työskentely liikkuu hyvin pitkälle vapaassa ilmaisussa paria balladia lukuun ottamatta. Soitossa on särmikästä elinvoimaa, rohkeaa räväkkyyttä, aggressiivista latausta ja tehokkuutta. (JKi)

Angelika Niescier: alttosaksofoni, Hilmar Jensson: kitara, Scott McLemore: rummut.

Äänitys: Kjartan Kjartansson at Bíóhljóð, Reykjavík, Islanti, 5. huhtikuuta 2013. Miksaus ja masterointi: Kjartan Kjartansson. Tuotanto: Scott McLemore. Kannen kuvat: Elsa Lóa ja Isabella Huld McLemore Kannen graafinen suunnittelu: d-steam.com. Julkaistu:13.8.2015.

  1. Fearless Lieder (Scott McLemore) 3:03
  2. Barbara-Lied (Angelika Niescier) 5:46
  3. Dnour Og Yrrem (Scott McLemore) 3:22
  4. 3 for 1 (Angelika Niescier) 8:11
  5. Strand (Scott McLemore) 5:14
  6. Pffft! (Hilmar Jensson) 3:58
  7. Broken Cycle (Angelika Niescier) 5:36
  8. Death of a Penguin (Hilmar Jensson) 3:43

Kokonaissoittoaika 38.54

Takaisin

Artikkeli luettu 455 kertaa