Nina Mya

Kuvat:

25.07.2016 11:29


Nina Mya: Closure

Closure

Fredriksson Music, FRMCD018

Nyt oli hieman vaikea  porautua tämän levyn syvimpään sieluun. Se ei johdu itse levystä, joka on julkean hyvä, vaan siitä, että tuntee levyn solistin uran lähes sen alkutekijöistä lähtien. Tämä Torniojoen suistomaan laulajatar pisti tavallaan kuulijansa kenttään jo rippikouluiässä. Raakana mesimarjana… ennen varsinaisia lauluopintojaan.

Asialla Nina Mya, joka on noussut maamme jazzlaulajattarien ehdottomaan kärkeen. Niin laulajana kuin dramaattisena livetulkitsijana. Hänessä on jotain sellaista alkuvoimaa ja jazzin sieluntulta, joka valitettavan usealta laulajattarelta puuttuu. Kun tuohon nippuun lisätään vielä hänen äänensä valtaisan hieno alarekisteri ja mahtavasti soiva laaja ääniskaala, niin hänestä voidaan todellakin käyttää nimitystä jazzlaulajatar. Ihan oikea sellainen…

Laulamisen lisäksi hänestä on kasvanut myös varteenotettava säveltäjä. Tällä levyllä hän on tehnyt hienoa yhteistyötä oululaislähtöisen saksofonisti Pope Puolitaipaleen kanssa niin sävellys- kuin sovitustyönkin  osalta. Yhteistyössä on voimaa.

Albumin johtava teema kietoutuu asioiden käsittelyn merkitykseen ja pyrkimykseen mielenrauhaan. Ehkä joittenkin mielestä hieman tummasävyisestikin, mutta kuitenkin rehellisesti sielun pohjasta kumpuavana. Osittain syvän etelän mustien gospeleiden maailmaa kuvaten. Toisaalta ollaan väkevästi amerikkalaisen laulujazzin pyhimmässä.

Edellä mainittu asettaa omat vaateensa myös kuulijalle. Nyt ollaan tasolla, joka todella sisältää upean kattauksen jazzlaulun hienouksia erittäin aistikkaan orkesterin säestyksellä. Nyt ei alistuta menemään siitä, mistä aita on matalin. Ei todellakaan, nyt ollaan sfääreissä, joissa vaaditaan todellista ammattitaitoa. Ja sen lisäksi uskallusta heittäytyä täysillä esitettävän musiikin syövereihin. Rehellisellä otteella, kaikella osaamisella ja teholla. Ja Nina Myalta se onnistuu mahtavalla tavalla.

Hänen äänen soi upean kattavasti koko äänirepertuaarinsa alalla. Myös scat irtoaa kuin lintu kädestä. Nyt ollaan todella sisällä jazzin kaikkein pyhimmässä olemuksessa.

Hienon saksofonisti Puolitaipaleen mahtavana puhallinkumppanina soittaa trumpetisti Jukka Eskola. Herrojen yhdessäsoitto on maittavaa kuunneltavaa. He antavat saumatonta tukea ja käyvät ansiokasta vuoropuhelua Nina Myan kanssa. Eskola tempaisee muutaman erinomaisen soolonkin. Täydellistä osaamista. Tunteella!

Pianisti Henri Mäntylästä on kehittynyt erinomainen jazzpianisti, joka saa komppauksen lisäksi myös soolotilaa. Ja hommaa kulkee aistikkaan jazzaavasti. Samaa vankkaa rataa toimii myös Jori Huhtalan bassottelu että Tuomas Timosen rumpalointi. Sielukkaina taustoittajina, kutoen rytmipohjaa, jossa Myan ja muiden on tukeva toteuttaa itseään.

Tämä levy poikkeaa Nina Myan edellisestä levystä Our Time melkoisesti. Tuo makoisa levy esitteli tuolloin Ninan toisen tyyppisenä jazzlaulajattarena. Erinomaisena sellaisena. Tuolloin amerikkalaisten muusikoiden myötä. Nyt taustalla on kotimaista  huippuosaamista, jolle Nina pääsee tyhjentämään sielunsa sopukoita. Vahvasti ja väkevän tunteikkaasti.

Tämä levy vankistaa Ninan asemaa jazzlaulajattarena. Tämä levy antaa tukevaa pohjaa jatkolle. Tämä levy on osaltaan myös käyntikortti, jonka voi esittää ulkomaisille jazzmoguleille.

On jännittävä nähdä ja kuulla, mikä on Nina Myan seuraava siirto… tähänastiset näytöt antavat odottaa suuria. (OR)

 

Nina Mya, laulu, Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi / Petri Puolitaival, saksofoni ja alttohuilu / Henri Mäntylä, piano / Jori Huhtala, basso / Tuomas Timonen, rummut

Recorded and mixed by Miikka Huttunen at Sonic Pump Studios
Mastered by Jaakko Viitalähde 

01. The Wayfaring Stranger / Shades Of Blue 06:56
(trad. Music & lyrics Nina Mya, Arr. Petri Puolitaival)
02. The Weight 04:08
(Music & lyrics Nina Mya, Arr. Petri Puolitaival)
03. Mine Alone 05:44
(Music Nina Mya & Petri Puolitaival, Lyrics Nina Mya, Arr. Petri Puolitaival)
04. Afro Blue 04:30
(Music Mongo Santamaria, Lyrics Oscar Brown, Arr. Nina Mya & Petri Puolitaival)
05. After One Night 03:47
(Music & Arr. Petri Puolitaival, Lyrics Nina Mya)
06. Too Painful To Talk About 05:42
(Music & Lyrics Nina Mya, Arr. Petri Puolitaival)
07. Tenderly 05:13
(Music Walter Gross, Lyrics Jack Lawrence, Arr. Nina Mya)
08. Hear Me Plead(Introduction) 02:20
(Music & Arr. Petri Puolitaival)
09. Hear Me Plead 05:20
(Music & Arr. Petri Puolitaival, Lyrics Nina Mya)
10. Gotta Be Free 05:02
(Music & Lyrics Nina Mya, Arr. Petri Puolitaival)
11.Closure 05:07
(Music & Lyrics Nina May)
12. Bonus Track: Dr. Feelgood (Love Is A Serious Business) 04:46
(Music & Lyrics Ted White & Aretha Franklin, Arr. Petri Puolitaival)

Takaisin

Artikkeli luettu 1162 kertaa